Isorokon rokottamistakin vastustettiin aikanaan, onneksi rokotteen vastustajat eivät silloinkaan voittaneet, vaikka saivatkin paljon tuhoa aikaan. Eivät voita nytkään. Olen koettanut ajatella, että useimmilla kyse ei ole kyse ilkeydestä tai itsekkyydestä, vaan erilaisista peloista ja epävarmuudesta tai vääränlaisesta yksilönvapauden käsittämisestä, ja joihin tiedon lisääminen voi auttaa.
Rokotteiden vastustajien joukossa vaikuttaa olevan hyvin erilaisia ihmisiä, poliittisia äärilaitoja vihertävistä elämäntapahipeistä äärioikeistoon. Hämmentävintä on lukea joidenkin perussuomalaisiin käsittääkseni lukeutuvien arvostelua maskeja, rokotteita ym. kohtaan; viime keväänä, kun olin nelisen kuukautta työssä ministerin avustajana, tuli persuilta paljon haukkuja siitä, että hallitus ei toimi riittävän ripeästi. Osa kritiikistä olikin perusteltua. Mutta juuri näiden lopulta päälle saatujen tiukkojen rajoitusten ansiosta meillä on ollut näin vähän tautitapauksia. On ollut käsittämätöntä vaatia rajoituksista luopumista siksi, että meillä on ollut niin vähän tauteja. Katsokaa Ruotsia, Brasiliaa, Intiaa. Sitäkö haluatte?
On sinällään hyvä kyseenalaistaa myös valtamedian asenteita. Monella toimittajalla on oma poliittinen väri ja agenda, joka näkyy esim. Ylen uutisoinneissa. Mutta faktat ovat kuitenkin faktoja, ja ne on opittava tunnistamaan, ja etenkin jos itsellä ei ole alan koulutusta, niin tieteellinen, punnittu tieto kannattaa lääketieteen saralla uskoa mieluummin kuin netin huuhaasivuilta löydetyt julistukset.
Eniten minua hämmentää ja suorastaan hirvittää, että jotkut uskovaiset ihmiset, vieläpä omaa kristillisyyttään yleensä sangen korkealla profiililla korostavat, julistavat rokotekriittisyyttä, vastustavat maskien käyttöä ja rinnastavat esivallan ihmisten terveyden suojaamiseksi antamat ohjeet ja määräykset Natsi-Saksan pakkovaltaan tms. - Muistakaa, mitä Luther kirjoitti aikanaan, kun rutto puhkesi. Täytyy noudattaa viranomaisten ohjeita ja omilla toimilla estää taudin leviäminen, ei riitä pelkkä hurskaan näköisenä rukoileminen.
Kaikissa lääkkeissä on riskinsä. Mutta niin on autolla ajamisessakin. Otan rokotteen, kun vuoro tulee.