Minua on pyydetty heti kertomaan, miten vaaleissa on käynyt. Sanoin jo eilen äänestyksen jälkeen, että uskon sen verran osaavani ennakoida tulosta, että minulla ei yksinkertaisesti oli mahdollisuuksia tulla valituksi. Kampanjoisinpa miten aktiivisesti tahansa, on huomioitava "geopoliittiset" tekijät. Olen kotoisin Kemijärveltä, eräästä naispappeuden vastustuksen vahvimmasta linnakkeesta. Olisi ollut melkoinen pommi, jos olisin tullut valituksi. Koska oma vakaumukseni on, että naispappeus ei ole paha asia, niin olen sanonut sen myös ääneen. Olen toiminut omantuntoni mukaan. Ehkä täällä olisi voinut saada enemmän ääniä, jos olisi jättänyt tuon kannan ilmoittamatta, mutta halusin, että valtuutetut tietävät, mitä mieltä kustakin asiasta ehdokkaat ovat.

En ole saanut vielä henkilökohtaisia ääniäni. Jostain syystä niitä ei ole Oulun hiippakunnan kotisivuille ainakaan vielä saatu, vaikka esim. Helsingin hiippakunta on ne heti julkaissut. Kemijärveltä kuitenkin jatkaa edustajan kirkkoherra Lasse Marjokorpi ja uutena edustajana kirkkovaltuuston puheenjohtaja Timo Alaräisänen. Toivon valituille onnea ja rukoilen heille Jumalan siunausta vaativaan työhön.

Tietysti, kun vaaleissa on ehdokkaana, niin tavoitteena täytyy aina olla läpimeno, olivatpa matemaattiset mahdollisuudet miten olemattomat tahansa. Kun näin ei käynyt, niin siltä osin tietysti lopputulos oli pettymys. Kuitenkin mieleni on enemmän iloinen kuin surullinen. En tosiaan tiedä vielä henkilökohtaisia äänimääriä, mutta vaikka olisin saanut vain oman ääneni, niin on sanottava, että näiden vaalien tuoma kokemus on ollut kaikkinensa niin hieno, että ilmoitan jo tässä vaiheessa asettuvani ehdokkaaksi myös seuraavan kerran, kun kirkolliskokouksen ehdokkaita valitaan. Olen saanut tutustua toisiin uskoviin nuoriin ja kuulla erilaisia ajatuksia kirkon rakentamisesta. Samalla olin toteuttamassa demokratiaa tarjoamalla maltillisen keskitien vaihtoehdon jyrkempien linjojen välissä.

Yhdessä mielessä kyllä tunnustan olevani pettynyt. Nimittäin nuorten Tuoretta tarjolla -kampanja ei näkyvyydestään huolimatta purrut. Toivon todella, että tuntemani monet hyvät nuoret eivät ole pahoillaan, vaikka menestystä ei tullutkaan, vaan jatkavat innolla työtä kirkon hyväksi. Soitin kampanjapäällikkö Päivikki Koskiselle ja kiittelin häntä miellyttävästä yhteistyöstä. Totesimme, että hyvää työtä on tehty, mutta kirkkovaltuutetuilla ei riittänyt halua tai uskallusta tuoreuttaa päätöksentekoa. Jos äänioikeutettuja olisivat olleet kaikki kirkollisveronsa maksavat, niin hyvin todennäköisesti vaalitulos olisi ollut täysin toinen. Kirkolliskokouksesta puhutaan "kirkon eduskuntana". Jotta tämä arvonimi olisi ihan paikkansapitävä, tulisi myös kirkolliskokouksen vaalin olla suora kansanvaali.

En voi siis todeta Johannes Virolaisen sanoin: "kansa on puhunut, pulinat pois", koska kirkkokansa ei ole puhunut. Mutta kirkkovaltuutetut ovat puhuneet ja hyvä niin. Meidän on annettava kaikki tukemme uudelle kirkolliskokoukselle. Omalta kohdaltani totean: Työ jatkuu! Tämä vaalikampanja on osoittanut, että kirkon hallinnossa on sellaista jäykkyttä ja jäänteitä menneisyydestä, että ne totisesti kaipaavat korjaamista. Jos joku luulee, että olen masentunut, kun en tullut valituksi kirkolliskokoukseen, voin vakuuttaa: työni jatkuu entistä innokkaammin, varsinkin paikallistasolla. Juuri tänä aamuna kirjoitin yhden aloitteen Kemijärven kirkkoneuvostolle.

Kun katson taaksepäin käytyä kampanjaa ja keskusteluja, niin toivon, että niistä on ollut hyötyä kirkolle ja uskon, että niistä on ollut hyötyä ainakin minulle itselleni. Sikälikin nämä vaalit ovat minulle hyödyllinen kokemus, että nämä ovat ensimmäiset, joissa en ole tullut valituksi; olin Kemijärven lukion oppilaskunnan vaaleissa ehdokkaana 2001 ja 2002 sekä kirkollisvaaleissa Kemijärvellä 2006. Kaikissa näissä vaaleissa olin ääniharava.

Paitsi käytyjä vaaleja, koko elämääni tässä vaiheessa tarkastellessani, voin tiivistää tuntemukseni presidentti Urho Kekkosen lainaukseen:

Katso taaksepäin, kiitä. Katso eteenpäin, luota. Katso ylöspäin, usko.

13.2.

Olen nyt nukkunut yön yli, kuten eräs huomattava valtiomieskin tekee, ja analysoin koulupäivän päätteeksi hieman vaalituloksia.

Nuorten ehdokkaiden kannalta tulos oli tietysti surullinen. Rohkeutta tuulettaa kirkon hallintoa kunnolla ei ollut. Seurakunnat luottivat perinteisiin ehdokkaisiinsa, naispappeuden vastustajat keskittivät omillensa. Kuitenkin omalta kohdaltani minun on oltava tyytyväinen. Nimittäin tietystä näkökulmasta katsottuna voitin vaalit - olin nimittäin ainoa ehdokas koko kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa, joka sai ääniä jokaisesta rovastikunnasta. Kaikilla muilla 51 ehdokkaalla oli vähintään yksi rovastikunta, josta he eivät saaneet yhtään ääntä. Pohjoisin tukijani tuli Utsjoelta, eteläisin Reisjärveltä!

Ääneni hajaantuivat siis tasaisesti. Yhteensä 38 kirkkovaltuutettua tuli tuekseni, kukin omalla äänikertoimellaan; tässähän ei ole mies ja ääni -periaate, vaan äänimäärä perustuu seurakunnan jäsenmäärään. Pelkosenniemeltä sain kuusi tukijaa, mitä pidän hyvänä tuloksena. Vaikka seurakunta on niin pieni, että noilla äänillä ei kovin paljoa äänimäärää kasvatettu, niin ne äänet lämmittivät mieltäni todella paljon. Pelkosenniemellä ei aina ole katseltu Kemijärvelle kovin suopeasti, ei varsinkaan nyt, kun täältä on alettu hamuta Pelkosenniemeä pakkoliitokseen. Minä puolestani olen ollut sitä mieltä, että Pelkosenniemen kuntaa sen paremmin kuin seurakuntaakaan ei missään tapauksessa saa pakkoliittää Kemijärveen.

Kemijärveltä sain viisi kirkkovaltuutettua tuekseni. Se oli sama määrä, jonka äidille eilen ennustin. Luettelin vieläpä niiden viiden henkilön nimet, joiden arvelen itseäni äänestäneen, jätän ne nyt tässä mainitsematta. Kemijärveltä en enempää olisi voinut saadakaan, sillä virkakäsitykseni on erilainen kuin huomattavalla osalla kirkkovaltuutetuista ja toisaalta muutamille henkilöille olisi varmasti ollut hyvin vaikeata äänestää henkilöäni. Tunnettavuutta olisi vain pitänyt olla enemmän ympäri hiippakuntaa - minullahan ei ole verkostoja, en kuulu mihinkään liikkeeseen tai ryhmittymään. Mutta palataan asiaan neljän vuoden kuluttua! Sitä ennen tässä on paljon työtä tehtävänä.

Vielä kerran, kiitos kaikille teille, jotka olette ottaneet minuun yhteyttä! Työ jatkuu!

ÄÄNIMÄÄRÄT SEURAKUNTIEN PAINOKERTOIMELLA LASKETTUNA

JKIK

Pyhäjärvi Pirjo

47,038

KAP

Koukkari Esa

38,624

JKIK

Kujala Erkki

37,249

JKIK

Eero Paavo

28,627

JKIK

Alaräisänen Timo

26,306

KAP

Murtoperä Martti

26,163

JKIK

Lahdenperä Pekka

24,681

ESLI

Lahti Liisa

24,537

JKIK

Aakko Antero

23,352

ESLI

Kurvinen Esko

20,586

JKIK

Kantola Marja-Liisa

19,313

KAP

Taskila Matti

18,686

JKIK

Kaisanlahti Janne

18,434

JKIK

Heino Salme

17,900

JKIK

Kärki Maarit

17,201

ESLI

Mustonen Leena

17,186

KAP

Isotalus Alpo

16,945

JKIK

Mustonen Kaisa

15,472

JKIK

Hekkala Markku

15,137

ESLI

Raudaskoski Mikko

14,984

JKIK

Rytisalo Jaakko

14,795

JKIK

Siikaluoma Liisa

14,458

KK

Korrensalo Sisko

13,824

JKIK

Honkanen Sirpa

13,701

ESLI

Kerola Raili

13,609

JKIK

Tornberg Antti

13,121

KAP

Savela Antti

12,921

JKIK

Jomppanen Jouni Ilmari

11,747

ESLI

Virta-Kangas Maija-Leena

11,232

KAP

Niinikoski Eija-Riitta

10,798

JKIK

Lampinen Pentti

9,454

JKIK

Pietilä Seppo

9,438

KAP

Ollila Marko

8,970

ESLI

Urpilainen Pirjo

7,878

KAP

Niskasaari Arvo

6,295

KAP

Löppönen Esko

6,165

KAP

Pikkarainen Alpo

6,140

ESLI

Kailo Kaarina

5,735

KAP

Hyväri Erkki

5,633

JKIK

Kakko Matti

5,544

ESLI

Hekkala Rauno

5,231

KAP

Korkiakoski Olavi

5,129

ESLI

Päivärinta Anne

5,033

KAP

Göös Risto

4,860

KAP

Nokela Rauni

4,227

ESLI

Sipola Paavo

3,067

KAP

Louhisalmi Yrjö

2,870

KAP

Kaisto Raimo

2,313

KAP

Seppänen Markku

2,121

KAP

Manninen Väinö

1,170

JKIK

Niskanen Sami-Henrik

0,478

JKIK

Mäkinen Samuel

0,000