Kesän piti olla jo mennyt. Sanotaanhan, että varmin merkki siitä on, kun radio alkaa soittaa "Vielä on kesää jäljellä" -laulua. Nyt kuitenkin useimmat työssäkäyvät ovat päättäneet sateisen kesälomansa ja alkaneet työnteon saaden havaita kesähelteiden olevan vasta tulossa. Vaikka lieköhän näitä monta päivää kestää? Itse olen pitänyt periaatteenani, etten valita säästä, koska se ei auta asiaa millään lailla. Pidän kyllä pilvisistä, jopa sateisista päivistä enemmän kuin paahtavista.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tulin Rovaniemelle ensi kertaa kesän jälkeen. Pitäisi tarttua ittiä niskasta kiinni ja alkaa suunnitella syksyn opintoja. Vielä en ole tarvittavaa tarmoa saanut puserrettua itsestäni, kohta on kai pakko. Kävin äitin kanssa katsomassa Simpsonit -elokuvan. Olen seurannut sarjaa jo 1990-luvun alussa, jolloin MTV3 ei edes näkynyt Kemijärvellä, vaan tätini nauhoitti jaksot Helsingissä ja lähetti ne videokasetilla. Kävin illalla myös tervehtimässä nuorempaa velipojistani, joka aloitti tänään lukionsa Rovaniemellä. Aluksi se on melkoinen muutos verrattuna peruskouluun. Luokasta toiseen ja aina on eri ryhmä opiskelijoita eri kurssilla. Minä sentään olin tutussa ympäristössä, velipojalla on nyt kotipaikkakuntakin vaihtunut.

Nettiin näkyi tulleen Kemijärven kaupunginhallituksen esityslistat. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, jos toteaa, että maanantaina on taas esillä asioita, jotka eri ihmiset kokevat kovasti eri tavalla. Kaupunki hävisi hallinto-oikeudessa Helppikankaan irtisanomista koskevan jutun ja valitti KHO:een. Sitäkin näkyy käsiteltävän maanantaina. En ota siihen kantaa, kun en ole perehtynyt tapaukseen niin paljon, että osaisin sitä kommentoida. Yleensä aika harvoin KHO hallinto-oikeuden päätöksiä muuttaa, lieköhän tässäkään tapauksessa, nähtäväksi jää.

Viime päivinä puhutuin esityslistan asia on varmasti entisten kyläkoulujen rakennusten myynti. Muille kylille kai myynti on ok, mutta oma kotikyläni, kuin pieni voittamaton gallialaiskylä, Timo "Asterix" Kyyhkysen johdolla vaatii koulurakennusta itselleen. En ole kyläseuran jäsen ja kun en asu Levärannalla, niin en voi ottaa kyläläisenä asiaan kantaa enkä haluakaan. Mutta yleisesti otan kantaa sen verran, että mielestäni tapa, jolla asiassa on menetelty, ei ole oikeudenmukainen. Kyläläisillä on ollut koululla monenlaista vireää toimintaa koulurakennuksessa, muuta "julkista" tilaa Levärannalla ei olekaan. Kaupan vireilletulosta ei ole viitsitty ilmoittaa kyläläisille mitään ennen kuin kaupan esisopimus oli tehty. Levärannan kyläseura on tarjoutunut ostamaan koulun nimelliseen euron hintaan, kuten on ollut tapana muidenkin kyläkoulujen osalta, mutta levärantalaisille ei tätä mahdollisuutta nyt suotaisi. Ei ole kiva juttu ollenkaan. Mielenkiintoista nähdä, mitä mieltä keskustalaiset valtuutetut asiasta ovat; heidänhän pitäisi puolustaa maaseutukyliä ja niiden elinvoimaisuutta.

Tulevassa kaupunginhallituksen kokouksessa käsitellään myös kaupunginvaltuuston "kouluverkkokokouksesta" tehtyjä valituksia. Odotetusti päätösesityksenä on esitys valitusten hylkäämisestä perusteettomina. Valituskirjelmistä löytyisi paljonkin sanottavaa, mutta minun tehtäväni ei ole sitä ruotia. Yhden kohdan sieltä haluan poimia. Nimittäin hallinto-oikeudelle lähetettäväksi esitetyssä kirjelmässä kerrotaan, että "Ke­mi­jär­ven kau­pun­gin­halli­tus tu­lee sel­vit­tä­mään myö­hem­min  ovat­ko kau­pungin­val­tuuston ko­kouk­sesta syy­tä il­moit­ta­matta pois­tu­neet tai muu­toin tie­tyn asian kä­sit­te­lys­tä pi­dät­täy­ty­neet val­tuu­te­tut/vara­val­tuu­tetut me­netelleet vir­heel­lisesti luotta­mus­toi­mes­saan (Kun­ta­laki 40§)."

Hui sentään, monikohan näistä valtuutetuista menettää nyt yöunensa? Saahan sitä tutkia ja antaa vaikka muistutuksen, tuolla 18 valtuutetun enemmistöllähän repästään vaikka minkälainen inkvisitio pystyyn. Ja on sitä joskus 1970-luvulla tainnut joku valtuutettu saada peräti pienet sakot ulosmarssistaan. Erottamaan eivät kuitenkaan pysty, niin eivätkä linnaan heittämään. No vakavasti puhuen on tietysti selvää, että kokouksesta ulosmarssiminen ei ole valtuutetun tehtäviin kuuluvaa toimintaa; itse en olisi sellaista protestointitapaa esittänyt, vaikka ymmärrän kyllä eräiden minulle ulosmarssinsa syyt kertoneiden valtuutettujen perustelut. Tarkoituksena on ollut protestoida mielettömäksi farssiksi muodostunutta kouluverkkoratkaisun käsittelytapaa. Tässähän toki on eräille henkilöille mahdollisuus koettaa toistella, kuinka vastuuttomasti valtuutetut ovat käyttäytyneet ja itse ovat niin asiallisia ja korrekteja että. Syytä olisikin saattaa ihmisten huomio pois itse kouluasiasta, sillä kunnallisvaalit lähestyvät, ja eräille tahoille on varmasti kova pala, jos äänimäärä ei ole suuri.

Ja jos jonkun käytöstä olisi syytä tarkastella, niin se on Kemijärven sivistyslautakunta, joka taannoin päättää paukasi kouluverkkoasian sivistysjohtajan esityksestä päätöksen kouluverkkoasiasta ikään kuin se ei valtuustolle kuuluisi. Luultavasti se toki olisi päättänyt lukionsiirron vaikka Kiinaan, jos sivistysjohtaja olisi sitä esittänyt. Mutta jos valtuustossa olisi jämeryyttä, niin ei se ei sallisi tämmöisen ylikävely-yrityksen mennä olankohautuksella.

Mutta eiköhän tämä riitä osaltani näistä kouluasioista. Vaikka laaditut valitukset hyväksyttäisiin hallinto-oikeudessa, niin asiahan ei miksikään muutu, sillä valtuusto tekee silloin uuden samankaltaisen päätöksen. Enemmistöhän on nyt heillä, kun Sitoutumattomista Keskustaan loikannut valtuutettu teki sen kuuluisan takinkääntötempun.

Minultakin on kyselty, että eikö tee mieli tämän taustalta tapahtuvan päänaukomisen sijasta lähteä tuonne ihan oikeaksi päättäjäksi. Minä kun en koskaan ole mikään hiljainen ja vaatimaton ihminen ollut, niin tohdin sanoa, että on siellä ehkä minua huonompiakin valtuutettuja ollut, vaikka varmasti tukuittain parempiakin, mutta samaan hengenvetoon totean, että totisestipa ei haluta lähteä tuota soppaa hämmentämään. Voimia toivon niille, jotka siellä jaksavat pakertaa ja ehkäpä jollakin on vielä aidosti tavoitteena kunnan etu ja hyvinvointi - mene ja tiedä. Jotenkin pitäisi tästä kouluasiastakin päästä yli ja eteenpäin; on monia yhdistäviä asioita, kuten Suomun lentomäkihanke ja Kemijärven matkailuelämän kehittäminen. Niitten osalta riittää paljon tekemätöntä työtä.