22101984.jpg

Elämäni alkoi kohdussa talvella 1984 ja päivänvalon näin maanantaiaamuna 22.10.1984, varttia yli yhdeksän Kemijärven aluesairaalassa. Räntää satoi. (Kuva tuon aamun Lapin Kansasta) Samana päivänä Suomessa käytiin kunnallisvaalit, tuolloin varsinainen vaalipäivä oli maanantai. Samana aamuna, kun synnyin Kemijärvellä, kaatui Lapin läänin toisella laidalla suuri maakuntamme ihmisten sielunmaiseman kuvaaja, Annikki Kariniemi, puuroa keittäessään hellansa viereen. Hyvästellessään ihmisiä Annikilla oli tapana toivottaa: "Hyvien enkeleitten haltuun!" Ehkäpä hän olisi huutanut sen minullekin, jos menimme tämän ulottuvuuden ovissa vastatusten.
Kuluneet 36 vuotta ovat sisältäneet paljon. Elämäni on ollut tapahtumarikas, olen syntynyt monin tavoin värikkäiden ja särmikkäiden sukujen jälkeläisenä, olen saanut työskennellä erilaisissa mielenkiintoisissa työ- ja luottamustehtävissä, käydä yli 40 maassa, kirjoittaa yli 20 kirjaa ja tutustua hyvin erilaisiin ja elämääni monin tavoin koskettaneisiin ihmisiin. Moni heistä on jo lähtenyt tästä maailmasta, mutta ajattelen heitä usein.
Valehtelisin silti, jos sanoisin, että elämäni on mennyt juuri niin kuin olisin toivonut. Jos olisin vaikkapa 18-vuotiaana tiennyt, miten seuraavat 18 vuotta tulisivat menemään, niin olisin ollut varmasti hyvin pettynyt. Olin kuvitellut monta asiaa menevän toisin. Eikä minua ole helpolla päästetty, vaikka jotkut niin tuntuvat luulevankin. Mutta näillä mennään, mitä on annettu. Virheitäkin olen tehnyt. Paljon on myös aihetta kiitokseen.
En ole erityisen hyvä tai esimerkillinen uskovainen. Mutta voin näin syntymäpäivänäkin todeta, että mitä elämässäni on ollut hyvää, se on ollut Jumalan armoa. Minut kastettiin Kemijärven seurakunnan jäseneksi 15.11.1984. Kasvuympäristöni ei ollut mitenkään voimakkaasti uskonnollinen, mutta sain oppia iltarukouksen ja kunnioittamaan Suomen kansan perinteisiä arvoja: koti, uskonto ja isänmaa. Lukioikäisenä 10.1.2001 sain armon tunnustaa Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajanani. Siitä eteenpäin on kompuroitu ristin tiellä.
Usein ennenkin lainaamieni Urho Kekkosen sanoin on hyvä tänäänkin todeta: "Katso taaksepäin, kiitä. Katso eteenpäin, luota. Katso ylöspäin, usko."