ari22-normal.jpg

Kuvassa minä ja Pekka Lehto (oik.) onnittelemassa Ari Ruotsalaista.

Rovaniemen entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, maanviljelijä Ari Ruotsalainen täytti 50 vuotta. Kävin siellä minäkin, hänen ja hänen vaimonsa maatilalla Jaatilassa. Keskustan Lapin piirin pj. Markus Lohi ja toiminnajohtaja Pekka Lehto antoivat Arille piirin puolesta tervehdyksenä Santeri Alkion päiväkirjojen kolmiosaisen laitoksen.

Itse ojensin Arille eräiden Arin tuttavapiiriin kuuluvien henkilöiden kesken hankitun yhteisen lahjan, pöytäkellon, jonka laattaan oli kaiverrettu: "Ari Ruotsalainen 50 v."

Pidin lahjaa luovuttaessani pienen puheen, joka kuului suunnilleen seuraavasti:

En ole nyt luovuttamassa tätä lahjaa minkään järjestön edustajana, vaan yksityishenkilönä, itseäni ja tähän korttiin kirjoitettuja henkilöitä edustaen. Olemme hankkineet sinulle tällaisen pöytäkellon. Jos sinulla sattuisi olemaan sellainen entuudestaan, niin nyt sinulla on niitä sitte kaksi. Uskon, että tällainen perinteinen design soveltuu hyvin tähän kauniiseen maalaismiljööseen.

Miksi juuri kello? Siellä Isossa Kirjassa sanotaan, että kaikella on aikansa. On aika repiä ja on aika rakentaa - ja sinähän kuulemma olet rakentamassa täällä uutta navettaa. On aika surra ja on aika iloita.

Viime vuosina sinä olet ollut melkoisessa pyörityksessä. Mutta rohkenen sanoa, että olen usein ajatellut, ettei kaikessa tässä ala-arvoisessa uutisoinnissa, mitä on saanut lukea, ole pohjimmiltaan ollut kärki sinun henkilöäsi vastaan. Siinä on sodittu koko sitä talonpoikaishenkistä maailmankatsomusta ja ideologiaa vastaan, jonka rakentamiseen on elämäntyösi perustunut.

Tässä mielessä ajateltuna, olet ottanut iskuja vastaan myös monen meidän puolestamme.

Kaikella on aikansa. Kun tuota Lapin Kansan syntymäpäivähaastatteluasi luki, niin saattoi saada sellaisen kuvan, että ajattelet niin myös toiminnastasi politiikassa. Että kaikella on aikansa. Tai oikeammin imperfektissä, että kaikella oli aikansa. Mutta minä kuitenkin uskon, toivon ja oletan, että kun sinun arvomaailmasi pohjautuu sinne talonpoikaisyhteisön muinaisille käräjäkiville, jossa kansanvaltaiset periaatteet tänne Pohjolaan syntyivät, niin että sinä olet vielä käytettävissä hyvinkin korkeisiin tehtäviin yhteiskunnassamme, jos kansanvalta sellaisia sinulle tahtoo antaa.

Eräs sukulaiseni sanoi täyttäessään 50 vuotta hieman surumielisessä puheessaan, että nyt ne parhaat päivät ovat sitten takana. Minä kuitenkin epäilen, että sinun parhaat päiväsi, ainakin yhteiskunnallisten tehtävien osalta, ovat vasta edessäpäin.

Toivotan onnea, menestystä ja elävän Jumalan siunausta.