Eilen tuli 86 vuotta suuren keksijän, yhdysvaltalaisen Thomas Alva Edisonin kuolemasta. Osaammeko käsittääkään, millainen arkemme ja maailmamme olisi ilman Edisonin työtä? Hänen nimissään on yli tuhat patenttia - ja karkeasti tiivistäen voisi sanoa, että hän keksi sähkölampun, elokuvien esittämistekniikan, äänentoiston ja - ennen kaikkea sähkönsiirron. En minäkään ilman sähköä tätä tekstiä tässä junassa sähkövalon ympäröimänä kirjoittaisi.

Edisonia pidettiin tyhmänä lapsena, joka kärsi keskittymishäiriöistä ja joka sairasteli paljon. Opettajaäiti hankki hänelle pienoislaboratorion. Hänestä tuli ajan myötä paitsi suuri keksijä niin myös taitava liikemies. Hän korosti, että kaiken menestyksen takana on sinnikäs työnteko paljon enemmän kuin lahjakkuus. Laiskalla ihmiselle lahjatkin menevät hukkaan.

Edison ei kuluttanut aikaansa myöskään naisten kanssa seurusteluun. Kerran hän vain pysähtyi tehtaassaan työskennelleen nuoren tytön viereen ja kysyi tätä vaimokseen. Tyttö, joka luuli asian vitsiksi, suostui - mutta Edison ei ollut vitsailijoita ja joidenkin päivien kuluttua pidettiin häät ja siitä tuli hyvin onnellinen avioliitto.

Joskus Edisonia on arvosteltu siitä, että hän otti kunnian toisten töistä. Ei hän kaikkea alusta saakka keksinytkään. Mutta hän hyödynsi ja sovelsi toisten töitä eteenpäin ja kehitti niitä sellaiseen muotoon, että niistä saattoi valmistaa massatuotteita.Muistan lapsena lukeneeni ihannoivia kertomuksia vanhoista kirjoista suuresta keksijä Edisonista. Kun Edisonilta kysyttiin hänen menestyksensä salaisuutta, kertoi hän mielellään: "En ole milloinkaan myrkyttänyt aivojani alkoholilla. Alkoholin käyttäminen oli sama kuin kaataisi hiekkaa moottoriin."

Edisonin kuoltua niin kristityt kirjoittajat kuin ateistitkin ovat viitanneet häneen joskus esikuvanaan. Häntä on kuitenkin vaikea sijoittaa kumpaankaan ryhmään. Edison ei ollut uskova kristitty eikä hän kannattanut minkään uskontokunnan oppeja. Hänen oli vaikea hyväksyä ajatusta sielun kuolemattomuudesta. Toisaalta hän vastusti myös ateismia, uskoi Jumalaan maailmankaikkeuden luojana ja piti mahdottomana, että elämä olisi syntynyt sattumalta sokean evoluution kautta.

Olipa Edisonin sieluntila mikä tahansa hänen kuolinvuoteellaan 18.10.1931, voimme kuitenkin olla kiitollisia kaikesta siitä, mitä ihmiskunta hänen kauttaan on saanut.

"Teemme vielä sähköstä niin halpaa, että enää vain rikkaat polttavat kynttilöitä." - Edison, vuonna 1879.