Muutama päivä sitten tuli 98 vuotta siitä, kun saksalaista kuningasta Suomeen haalinut porukka järjestäytyi Kokoomuspuolueeksi. Olen silloin tällöin katsellut Porvarillisen työn arkiston kotisivuilta vanhoja Kokoomuksen eri vaalikampanjoiden mainoksia. Monet isänmaalliset iskulauseet ovat tietysti lähellä sydäntäni.

Isoukkini Akseli Huttunen, entinen punakaartilainen, oli Kokoomuksen kannattajia. Se oli kuitenkin se vanha "koti, uskonto, isänmaa" -kokoomus, josta on vaikea tunnistaa vaikkapa Alexander Stubbin edustamaa Kokoomusta.

Tunnen paljon kokoomuslaisia, sukulaisteni ja tuttavieni parista. Jotkut lähipiiriini kuuluvat ihmiset olisivat olleet varmaan tyytyväisempiä, jos olisin valinnut Kokoomuksen. Se ei kuitenkaan koskaan ollut minulle mikään vaihtoehto. Köyhän asia ja hajautettu yhteiskunta ovat minulle liian tärkeitä. Myöskin olemukseni sopii enemmän tuulipukukansan puolueeseen.

Vaikka olenkin varoitellut omaa puoluettani Kokoomuksen kanssa veljeilystä ja vaikka olenkin sanonut useissa eduskuntavaaleissa Lapissa, että äänestäkää edes Markus Mustajärveä, jos ei meidän listalta kukaan kelpaa, niin näen Kokoomuksessa kuitenkin myös paljon hyvää. Se on maamme historiassa puolustanut yksityistä omistusoikeutta, tukenut maanpuolustusta ja Paasikiven johdolla puhdisti fasistisen aineksen ainakin pääosin riveistään ennen sotia. Isänmaallisten arvojen vaalijana Kokoomus oli tärkeä vastavoima silloin, kun Keskustassakin mentiin "niin vasemmalle että hirvittää" 1960-luvun radikaaleja myötäiltäessä.

EU-federalistinen ja Nato-myönteinen linja, millaisena tämän päivän Kokoomuksen koen, on kuitenkin kaukana omasta ajatusmaailmastani. Myös arvoliberalismi on siellä kovasti jyllännyt, ehkä vielä pahemmin kuin omassa puolueessani, joka sekin toki on jo kaukana Raamattuun ja lakikirjaan nojaavasta tunnetusta vaalijulisteestaan.

Toivon, että perinteiset arvot voisivat Kokoomuksessakin nousta vielä keskiöön. Susanna Kosken ja Wille Rydmanin sekä heidän kaltaistensa Kokoomuksen nuoren polven toimijoiden poliittisille urille toivon menestystä, vaikka en kaikista asioista heidän kanssaan samaa mieltä olekaan.