Kuukausia on tehty töitä ja melkeinpä eletty sitä hetkeä varten, jonka sunnuntai-iltana sitten koimme. Keskusta pysyi Suomen suurimpana puolueena ja Paavo Väyrynen sai komean äänimäärän Lapista. Sukulaistätini Kaarina Soppela vakuutti ennen vaaleja, että kymmenentuhannen paremmalla puolelle se tulos nousee. En oikein jaksanut sitä uskoa. Onneksi olin väärässä. Eduskuntaan on saatu nyt jämerä Lapin mies, joka ansaitsee varmasti paikan puhemiehistössä tai ministerinä. Valtakirja on vahva ja se ei voi olla näkymättä.

Vaali-iltana tai oikeammin yönä valvoin kahteen asti ja kävi läpi tuloksia netistä. Keskustan ykkösaseman säilyttäminen vaalitappiosta huolimatta ja erityisesti Paavo Väyrysen huikea menestys sai minut suorastaan euforiseen tilaan. Sanoinkin yhdelle opiskelutoverilleni, että jos nyt joku pyytäisi nimen vekseliin tai kosisi, niin varmaan suostuisin kumpaankin. Mutta hän oli sentään järkevä tyttö eikä tehnyt kumpaakaan.

Kaikki haukkuminen ja lyöminen, se oli turhaa. Paikallisella tasolla pyöritetty mantra "ei ne länsirajalaiset meistä välitä" ei tuottanut toivottua tulosta. Negatiivista kampanjointia harjoittaneet ampuivat vain omaan jalkaansa, reilun pelin pelaajat voittivat. Kemijärvelläkin 442 äänestäjää teki itsenäisen valinnan. Ari Ruotsalaisen olisin toivonut tulevan valituksi, mutta Janne Seurujärvi meni läpi ja siitä iloitsen suuresti. Lapista on nyt hyvä porukka. Yllätyin Maija Raskin putoamisesta, mutta ystäväni ovat kertoneet, että Johanna Ojala-Niemelä on fiksu nainen. En tunne häntä, mutta varmasti hän sitä on. Ja meidän Markus Kemijärveltä - kunpa olisit toisesta puolueesta, niin äänimäärässä kilpailisit Paavon kanssa. Mustajärvi kävi rehellisen ja hyvän kampanjan, joka tuotti tulosta. Itä-Lapissa hän oli jokaisessa kunnassa ääniharava, enkä sitä yhtään ihmettele.

Ja mikä on todella merkillepantavaa? Se, että Keskustanuorten Susanna Viitala Suomen punaisimmasta kaupungista nappasi miltei 2000 ääntä. Sanoin hänelle ennen vaaleja, että sinusta tulee kansanedustaja, mutta ei vielä näissä eikä seuraavissakaan vaaleissa, mutta joskus. Taisin olla väärässä jo seuraavien vaalien suhteen. Susanna on seuraava keskustalainen naiskansanedustaja Lapista - hänellä on alkiolainen hyvä linja ja vaikka hän on nuori ja aika radikaalikin, niin hän uskalsi rehellisesti sanoa, ettei hyväksy esim. lesbojen hedelmöityshoitoja. Siinä näkyvät perusarvot.

Tuuli käy nyt oikealle ja porvarihallitus lienee ainoa vaihtoehto hallituspohjaksi. Soisin sinne mukaan Kristillisdemokraatit, mutta pelkään, että Vihreät ne sinne menevät ottamaan. Perussuomalaisten menestys oli hieno. Syyttäkää piilovennamolaiseksi, jos haluatte, mutta iloitsen Timo Soinin puolesta. Hän vastustaa EU:n perustuslakia ja on siinä oikeassa. Koko maan ehdokkaista erityisonnittelut haluaisin toivottaa perussuomalaisten Lea Mäkipäälle, joka nosti kotikunnassaan Kihniössä Perussuomalaisten kannatuksen yli 40 %:in. Melkoinen saavutus.

Käyty vaalikampanja oli hieno kokemus minulle. Sain olla mukana valtiomies Väyrysen vaalityössä enkä kadu hetkeäkään. Nyt jäämme odottamaan, miten kehitys lähtee tästä eteenpäin. Omalta kohdaltani on nyt aika keskittyä aiempaa enempää opintoihin ja jättää politikointi ainakin hetkeksi taka-alalle.