Venäläisen toimittajan Anna Politkovskajan raaka murha on järkyttänyt mieliä ympäri maailmaa. Myös täällä Suomessa on yhdytty suruun. Venäjän suurlähetystön edessä järjestetyssä spontaanissa surujuhlassa tuhannet ihmiset kunnioittivat tämän työlleen omistautuneen ihmisen muistoa. Kynttilämeren keskellä jätetyissä viesteissä oli mm. toteamus: "Sananvapaus ei kuole"

Niin järkyttävä kuin uutteran toimittajan ja perheenäidin murha jo itsessään onkin, on tässä tietysti kyse yksilöön kohdistuneen veriteon lisäksi iskusta koko läntisen maailman syvimpiä arvoja vastaan. Mielipiteenvapaus tuntuu useimmissa maissa ihan luonnolliselta asiata, jota ei sen ihmeemmin mietitä eikä siitä osata olla kiitollisia. Ei täällä osata edes ajatella, että kriittinen ääni voidaankin vaientaa.

Vain sananvapauden ja vapaan lehdistön olemassaolon myötä tasapuolista keskustelua voidaan käydä yhteiskunnassa ja kehittää sitä. Venäjälle on nyt erittäin tärkeätä, että murha selvitetään perusteellisesti ja syylliset saatetaan vastuuseen teoistaan.

candle.gif 215774.jpg candle.gif

Anna Politkovskaja 1958 - 2006
- sananvapaus ei koskaan kuole -