Puoluekokous on pidetty Rovaniemellä. Olisi teeskentelyä väittää, että olen tyytyväinen tuloksiin. Julkisesti tukemistani ehdokkaista ainoastaan Annika Saarikko tuli valituksi, varapuheenjohtajien vaalissa, ja hänenkin valintansa oli käytännössä itsestäänselvyys jo ennen kokousta. (Kun Paavo Väyrynen putosi pj-vaalin toiselta kierrokselta, äänestin toisella kierroksella Tuomo Puumalaa.) Mutta kansanvalta on puhunut ja demokraattista vaalitulosta on kunnioitettava.

Kokous muistutti henkilövalintojensa osalta monin tavoin Lahden puoluekokousta. Eräiden johtavien keskustavaikuttajien ja myös selkeä median suosikki tuli valituksi. Puoluekokouspaikalla käytiin näyttävä ja voimakas kampanja, joka vaikutti luultavasti monen puoluekokousedustajan äänestyspäätökseen. Suuri osa puoluekokousedustajista on tulkinnut Lahden kokouksen valintojen seuraukset ja Keskustan vaalitappion hyvin toisella tavalla kuin minä. Kun Mari Kiviniemi kertoi jäävänsä pois puheenjohtajan paikalta, sanoi hän eräässä tv-lähetyksessä, että ei tehnyt sitä sen vuoksi, että olisi arvellut jäävänsä valitsematta. Muutamille läheisilleni sanoin tuolloin, että arvio oli väärä. Mutta minä olinkin se, joka oli väärässä. Nyt kun Rovaniemen puoluekokous on käyty, niin voin todeta, että tuo kokousväki olisi hyvin todennäköisesti valinnut Mari Kiviniemen jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana. Huomattava määrä niitä vaikuttajia, jotka tukivat Lahdessa Mari Kiviniemeä, olivat nyt tekemässä Juha Sipilästä puolueen uutta puheenjohtajaa. Sipilä kertoikin puheessaan valituksi tultuaan, että olisi toivonut Mari Kiviniemen jatkaneen tehtävässään.

Toivon puolueen uudelle puheenjohtajalle ja koko puoluejohdolle voimia ja menestystä vaativassa tehtävässään. Toivon, että nyt valittu johto lähtee rakentamaan luottamusta myös niihin ihmisiin, joiden ehdokkaat eivät tulleet Rovaniemellä valituksi.

Uusi puheenjohtaja Juha Sipilä totesikin aivan oikein, että kaikki eivät lähde kokouksesta voittajana. Hän kertoi nähneensä, kuinka äänestyksen jälkeen itkeviä ihmisiä oli poistunut kokouspaikalta. Tärkeätä on, että vastuuta annetaan nyt myös niille ihmisille, jotka eivät olleet voittaneen puheenjohtajaehdokkaan tukijoukoissa. Lahden jälkeen tällainen luottamuksen rakentaminen epäonnistui. Keskusta on kansanliike ja kapean kärjen taktiikka ei meillä näytä toimivan. Toivon, että nykyisen puoluejohdon lisäksi mm. puheenjohtajaehdokkaat Tuomo Puumala ja Paavo Väyrynen otetaan mukaan, kun puolue rakentaa kampanjaansa kunnallisvaaleihin.

Varapuheenjohtajan vaalissa oli hyvin valitettavaa, että vahva maakuntien ja maaseudun mies Antti Rantakangas jäi valitsematta. Huomioitavaa on se, että Annika Saarikko sai ylivoimaisesti suurimman kannatuksen äänestyksessä. Jos hän tulee toimimaan tämän saamansa upean luottamuksen velvoittamalla tavalla, edessä voi olla todella merkittävä ura kansanliikkeen ja isänmaan palveluksessa. Olen ollut ja tulen olemaan jatkossakin monesta asiasta eri mieltä hänen kanssaan. Mutta ei tehnyt tiukkaakaan käydä puhujapöntössä kehottamassa ihmisiä äänestämään Saarikkoa. Enpä olisi vielä kaksi vuotta sitten uskonut, että tällainenkin päivä tulee.

Moni on kysynyt, että ”mitähän se Paavo nyt”? Keskustan presidentinvaaleissa osoittamallaan linjalla ja toimintatavalla vahvaan nousuun nostanut, neuvoa-antavan jäsenvaalin voittanut ja useiden puheenjohtajagallupien ykkönen, valtiotieteen tohtori ja yrittäjä Paavo Väyrynen hävisi nyt kolmannen kerran puheenjohtajavaalin. Pettymyshän se tulos oli, mutta oli mukava nähdä, miten monet ystäväni käyttivät rohkeasti puheenvuoroja Paavon puolesta, ilmaisivat tukeaan ”Valitse tulevaisuus. Valitse Väyrynen” -tarroilla, tai muutoin ovat osallistuneet korkealla profiililla Paavon kampanjaan. En usko, että se työ meni hukkaan, vaikka ehdokas ei tullutkaan valituksi.

Minä en tiedä, mitä Paavo Väyrynen aikoo nyt tehdä. Paitsi että hän jatkaa tietysti yritystoimintaansa ja on ehdokkaana Keminmaalla syksyn kuntavaaleissa. Toivon kyllä, puolueen ja isänmaan tähden, että hän olisi käytettävissä vielä monissa valtiollisissa vaaleissa. Varsinkin nyt, kun EU-kolhoosi natisee liitoksissaan, tarvitsemme todellista, kansallista etua painottavaa EU-osaamista.

Ja vaikka tämän sanominen ei meitä Paavon kannattajia ehkä suuresti lohdutakaan, niin jos katsotaan niitä ehdokkaita, jotka olivat jo Lahden kokouksessa mukana, niin kannatus saatiin kuitenkin nousuun. Lahdessa Paavo sai 283 ääntä ja nyt 493 ääntä, eli kannatus kasvoi yli 74 %. Toinen Lahdessa kilpaillut ehdokas, Timo Kaunisto, puolestaan sai siellä 234 ääntä ja nyt 28 ääntä, eli kannatus putosi alle kahdeksasosaan.

Puoluekokoukseen osallistui myös Paavo Väyrysen puoliso, rouva Vuokko Väyrynen. Hän oli mukana miehensä rinnalla näkyvästi myös presidentinvaaleissa, vaikkei olekaan kovin paljon muutoin esiintynyt julkisuudessa. Väyrysillä ei ole ollut tapana antaa ns. parisuhdehaastatteluja eikä muutoinkaan kertoa yksityisasioistaan julkisuuteen. Tätä Paavo on pitänytkin yhtenä kestävän ja onnellisen avioliiton salaisuutena – kun ei selvitä ulkopuolisille omia asioitaan. Mutta yhden tapauksen rohkenen kuitenkin tässä kertoa. Se jäi minulle mieleen kauneimpana muistona Rovaniemen puoluekokouksesta.

Satuin olemaan Paavon kampanjaosastolla, kun muuan minulle tuntematon rouva tuli juttelemaan Vuokko Väyrysen kanssa. Rouva kysyi Vuokolta: ”Mitä sinä oikein syötät tuolle Paavolle, kun se jaksaa niin paljon?” – ”Rakkautta, rakkautta”, Vuokko Väyrynen vastasi.

---

PS. Todettakoon tässä, että kotikaupungissani Kemijärvellä käytiin kummallinen näytös puoluekokouksen jälkeen. Erään paikallispoliitikon puoliso oli levittänyt väitettä, jonka mukaan minä olisin pitänyt senkaltaisen puheen Rovaniemellä, että minun puheenvuoroni olisi jouduttu keskeyttämään ja olisin siis joutunut poistumaan kesken puheenpidon sopimattoman esiintymiseni vuoksi. Onhan minua Kemijärvellä haukuttu milloin mistäkin, mutta noin tyhmää väitettä olen harvoin kuullut. Tällaisten esitysten tarkoituksenahan on vain pyrkiä vaikuttamaan äänestäjiin tulevissa kunnallisvaaleissa, etteivät ainakaan erehtyisi äänestämään minua. Välitin asianomaiselle henkilölle (jonka kanssa en muista koskaan kunnolla edes jutelleeni) jo terveiseni, mutta oikaistakoon perätön puhe myös tässä. Jokainen käyttämäni puheenvuoro, kuten myös kaikkien muidenkin puoluekokousedustajien puheet, sujui asianmukaisesti. Joidenkin puhe kesti kyllä säädettyä aikarajaa pidempään, jolloin puheenjohtaja totesi "aika", ja puhuja sitten piakkoin lopetti puheen. Tämä on aivan normaalia. Itse puhuin vieläpä varsin maltilliseen sävyyn, ja kaikki puheethan on ymmärtääkseni videotaltioitu. - Kysyin Facebook-yhteisössä, muistaako joku, että minun puheenvuoroni olisi keskeytetty. Tähän vastasi Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja ja myös kokouksen puheenjohtajana toiminut Eero Ylitalo: "Olin puheenjohtajana kyseisessä kohdassa, ja olen valmis todistamaan että puheenvuoro oli asiallinen eikä missään mielessä sellainen joka olisi antanut aihetta pöntöstä poistamiseen. Hyvin puhui Janne, kuten aina."