Vuosi 2013 on kulunut päätökseensä ja siirtyy muistojen joukkoon. On aika katsella taaksepäin kulunutta vuotta ja aika katsella myös ylöspäin kiitollisin mielin. Virren sanoin: ”Kiitos sulle jokaisesta/ elämäni hetkestä./ Kiitos päivän paistehesta/ niin kuin pimeydestä.”

IMG_0235-normal.jpg
Los Angelesin Long Beachillä huhtikuussa 2013.

Olen saanut pitää kaikki lähimmät omaiseni luonani myös kuluneena vuotena ja pysyä terveenä, mikä on suuri kiitollisuuden aihe. Omassa elämässäni ei ole tapahtunut mitään erikoisen suuria muutoksia. Olen työskennellyt edelleen kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana ja kulkenut Kemijärven, Rovaniemen ja pääkaupunkiseudun väliä, kuitenkin viettäen enimmät aikani pohjoisessa. Alkuvuodesta ostin Kemijärveltä myös oman kerrostaloasunnon. (Voin tässä yhteydessä mainostaa, että Kemijärveltä saa todella edullisesti hyviä asuntoja, monet etelän ihmiset ostavat sellaisia vaikka ns. kakkosasunnoksi, onhan Kemijärvi lähellä monia Lapin matkailukeskuksia.)

Kuluneen vuoden aikana olen toiminut kotikaupungissani Kemijärvellä edelleen mm. kaupunginvaltuutettuna ja kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Eräs myönteisimpiä muistoja on uusien hautausmaakaavojen hyväksyminen, minkä asian puolesta olen vuosia tehnyt työtä. Lähes koko valtuustotyöni ajan olen kirkkovaltuuston vpj. Irma Kortelaisen kanssa koettanut ajaa erillisten uurna-alueiden perustamista, mitä on ajoittain kovasti vastustettukin, joten joulukuun kokouksessa vihdoin syntynyt myönteinen päätös oli minulle suuri ilonaihe.

Kirkon puolella olen toiminut myös valtakunnallisessa kirkolliskokouksessa, jossa olen omalla pienellä panoksellani koettanut puhua seurakuntien itsehallinnon puolesta tulevan hallintorakenneuudistuksen melskeissä. Yhteiskunnan ja myös kirkon maallistuminen on huolestuttanut. Suomi tarvitsee edelleen kirkkoa ja sen sanomaa. Kirkon on jatkuvasti uudistettava toimintatapojaan, mutta samalla on pidettävä huoli, ettei kirkko jättäisi sitä murtumatonta perustaa, jolta ainoastaan sen on mahdollista kasvaa.

Poliittisista tehtävistä mainittakoon kuluneelta vuodelta toimintani Keskustan Lapin piirin varapuheenjohtajana. En ehtinyt tehdä kaikkea mitä olisin halunnut, mutta olen hyvilläni kuitenkin mm. keväällä pidetyistä onnistuneista tapahtumista, kuten soteseminaarista ja Utsjoen vuosikokouksesta, jossa piiri esitti yksimielisesti Paavo Väyrysen valitsemista Keskustan EU-vaaliehdokkaaksi. Olin suunnittelemassa piirin uutta yleisesitettä ja vastasin piirin Venäjän Kantalahteen lokakuussa suuntautuneen matkan matkajärjestelyistä. Siinä olikin paperisotaa viisumihakemusten ym. kanssa, mutta matka sujui lopulta oikein hyvin.

Loppuvuodesta käydyissä Pohjolan Osuuspankin vaaleissa tulin valituksi pankin edustajistoon 143 äänellä.

Mitä muuta kuluneesta vuodesta on jäänyt mieleen?

Tammikuussa Kemijärven kunnallishallinto järjestäytyi kunnallisvaalien jälkeen. Luottamuspaikkaneuvottelut olivat erittäin vaikeat, mutta valinnat tulivat kuitenkin tehdyiksi. Tammikuussa ilmoitin myös julkisesti, että en ole käytettävissä kansanedustajaehdokkaita asetettaessa kevään 2015 eduskuntavaaleihin.

Keväällä Vatikaanista kantautui historiallinen uutinen, kun paavi Benedictus XVI sai hommasta tarpeekseen ja erosi virastaan. Uudeksi paaviksi valittiin argentiinalainen Fransiscus. Keväällä toinen suuri tapahtuma oli Britannian entisen pääministeri Margaret Thatcherin poismeno. Vaikken täysin jaa rouva Thatcherin poliittista linjaa, kunnioitan suuresti hänen elämäntyötään ja pidän häntä tärkeänä esikuvana.

Vuoden alkupuolella tein kaksi pidempää matkaa. Isoäitini kanssa kävin muutaman päivän matkan Brysselissä ja kävimme myös Luxemburgin puolella sieltä bussimatkan. Huhti-toukokuussa tein parin viikon matka Amerikkaan, sukulaisteni luokse Los Angelesiin, ja kävin myös Oregonin valtiossa, jossa kaverini oli opiskelemassa. Yhdysvalloissa olisi niin paljon nähtävää, kun vaan olisi aikaa ja varoja matkusteluun!

Kesälomalta mieleen ovat jääneet mm. käynti lestadiolaisten Suviseuroilla Pudasjärvellä (en kuulu mihinkään herätysliikkeeseen, mutta vierailu oli oikein mukava kokemus), Paavo Väyrysen kesäteatteriesityksen katsominen hänen tilallaan Pohjanrannassa Keminmaalla, sekä ystävien ja sukulaisten tapaamiset pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Kuopiossa. Parin kaverin kanssa tein myös kolmen päivän matkan luovutetun Karjalan alueella.

Lähimpien omaisteni osalta mainittakoon kesän osalta, että nuorin veljeni tuli kesäkuussa hyväksytyksi kadettikouluun. Se oli luonnollisesti myös minulle hyvin suuri uutinen. Tämä maa on puolustamisen arvoinen.

Vuoden loppupuolella tein vielä muutamien pienten risteilyjen lisäksi matkat Lontooseen, Vilnaan ja Brysseliin. Syksyäni sävytti myös Keskustanuorten puheenjohtajakampanja. Antti Kurvinen, jota oli kahdesti tukenut liiton johtoon, ei pyrkinyt enää jatkoon. Olin aktiivisesti mukana savolaisen naisen, Sallamaarit Markkasen, kampanjassa. Vaikka epäonnistuimmekin tavoitteessamme saada ehdokkaamme liiton uudeksi puheenjohtajaksi, niin kokemus oli hyvin opettavainen. Oli hienoa nähdä, miten erilaisia nuoria keskustalaisia kampanja onnistui yhdistämään yhteisten tavoitteiden taakse.

Joulukuussa julkaistiin minun ja Eeva-Maria Maijalan kirjoittama kirja ”Väärän akan lampaat syötiin”. Kirjaa voi tilata lomakkeesta, joka löytyy osoitteesta: http://www.eeva-mariamaijala.fi/lomake.html?id=2

Kiitän kaikkia läheisiä, ystäviä ja yhteistyötovereita, kuluneesta vuodesta. Ilman tukeanne en jaksaisi.

Päätän Urho Kekkosen sanoihin – ”Katso taaksepäin, kiitä. Katso eteenpäin, luota. Katso ylöspäin, usko.”

* * *

IMG_0192-normal.jpg
Maalaamassa toimistohuoneen seinää uudella asunnolla

1095114_10200889951505415_2072826546_n-n
Keskustan teltalla Hillamarkkinoilla Ranualla

IMG_0566-normal.jpg
Minä Tampereella kesällä - Tampere on tuttu kaupunki lapsuudestani lähtien, kun mummini sisar asui ja asuu edelleen siellä

1374974_10151878278952114_573142950_n-no
Kantalahdessa Venäjällä luovuttamassa Keskustan Lapin piirin viiriä Kantalahden museon edustajille

1395213_10151890053847114_719126897_n-no
Minä ja Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen Torniossa Keskustan Peräpohjolan piirin kokouksessa

FOT2AD7-normal.jpg
Minä ja Keskustanuorten puheenjohtajaksi kannattamani Sallamaarit Markkanen liittokokouksessa Mikkelissä

IMG_1512%20%E2%80%93%20Kopio-normal.jpg
Lontoossa Buckinghamin palatsin takapihalla, palatsi on avoinna yleisölle kaksi kuukautta vuodessa, kuningattaren ollessa kesälomalla. Britanniassa huomattava uutinen kuluneen vuoden aikana on ollut uuden kruununperillisen, tulevan Yrjö VII:n, syntymä heinäkuussa 2013.

IMG_1760-normal.jpg
Isovanhempani käymässä eduskunnassa