13032020.jpg

Eilen, 13.3.2020, Suomessa vietettiin talvisodan päättymisen 80-vuotista muistojuhlaa. Siniristilippu liehui Senaatinlinnan yllä aamulla töihin tullessani. Talvisodan veteraanien perintö on vapaa isänmaa. Ylivoimainen vihollinen torjuttiin, yksimielisen kansan voimalla ja uhrauksilla, Jumalaan johdatukseen turvaten ja Mannerheimin ylipäällikkyyteen luottaen.

Monet muistojuhlallisuudet jouduttiin eilen koronaviruksen leviämisen estämiseksi perumaan, niin pääkaupungissa pidettävä valtakunnallinen juhla kuin monet tilaisuudet ympäri maata. Näinä päivinä meitä koettelee toisenlainen uhka kuin talvisodan päivinä. Mutta kansan yhtenäisyyden ja saman isien ja äitien uskon avulla selviämme tästäkin. Monien rukouksena on tänään – Herra, katso kansasi puoleen sen hädän päivänä!

Hallitus, kaikki eduskuntapuolueet ja tasavallan presidentti toimivat tiiviissä yhteistyössä. Kovinta työtä tekee luultavasti hoitohenkilökunta maamme sairaaloissa, joiden ruuhkautumista pyritään välttämään estämällä tartuntaketjujen jatkuminen. Kaikki he tarvitsevat nyt esirukouksia.

Koronaepidemian johdosta isommat yleisötapahtumat on peruttu ja kaikki ulkomaille matkustaminen suositellaan toistaiseksi pysäytettäväksi. Epidemia-alueilta tulleiden on oltava töistä ja kouluista pois kaksi viikkoa. Flunssaoireisten on pysyttävä kotona ja vältettävä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Uusia määräyksiä tulee varmasti piakkoin lisää. Niitä on seurattava ja noudatettava tarkoin.

Vaikka valtiovalta antaisi millaisia ohjeita ja kieltoja tahansa, niin seuraukset tulevat olemaan sitä vakavammat, mitä vähemmän ihmiset noudattavat määräyksiä. Tilanne on nyt otettava vakavasti ja jokaisen on tehtävä osansa epidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Kädet on pestävä, etenkin ulkona ja isommissa väkijoukoissa liikkumisen jälkeen, ja varsinkin laitoksissa asuvien vanhusten luona käyntejä on nyt syytä välttää. Yleensäkin kaikki sellainen liikkuminen ja ihmisten tapaaminen, joka ei välttämätöntä, on paikallaan siirtää myöhäisempään ajankohtaan, kun tämä epidemia on mennyt ohitse.

akselinhauta.jpg

Tämän kuvan otin isoukkini Akseli Huttusen haudalla, joka on peittynyt korkean lumikinoksen alle. Ajattelin siellä: Olit kolmen sodan veteraani ja vaikeasti päähän haavoittunut sotainvalidi. Koit nuoruudessasi myös saman uhan, mitä maailma näinä päivinä, kun sairastuit maapallon halki kulkeneeseen ankaraan espanjantautiin. Olit tuolloin 18-vuotias ja Norjassa sotavankina. Olisit ehkä kuollutkin, mutta joku tuntematon nainen otti Sinut hoitoonsa, syötti ja juotti ja sait levätä itsesi terveeksi.

Toivon, ettet pahastu hautakynttilän punaisesta väristä, vaikka täällä ajassa eläessäsi olit kokoomuslainen. Elämmehän jälleen aikaa, jolloin kansakunnan on jälleen oltava yhtä, yli kaikkien poliittisten värien ja muiden raja-aitojen.

* * *

KYÖSTI KALLION RUOKOUS TALVISODAN AIKAAN

Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua.

Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.

Herra Jeesus Kristus, ilman sinua olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan, jotka tulvivat kansamme yli ja myrkyttävät sen. Siksi me kerskaamme Sinun voitostasi pahuuden henkivaltoja vastaan, joiden vaikutukset ovat joka päivä sanoin ja kuvin julkisuudessa nähtävissä.

Herra, Sinä olet Golgatan ristillä voittanut pimeyden vallat. Niiden täytyy väistyä myös tänään, koska ylistämme Sinun nimeäsi niiden ylitse. Tähän me uskomme, sillä Sinä voit myös meidän aikanamme varjella ihmiset saatanalliselta eksytykseltä. Herra armahda meitä.

Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi.

Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme.

Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme sinun kauttasi. Siihen me uskomme.

Armahda meitä.

Amen.