Seurasin tänään suorana lähetyksenä EU-parlamentin keskustelua. Ne tulkataan simultaanitulkkauksena kaikille EU:n virallisille kielille. (Tulkeilla riittää töitä ja veronmaksajilla kustannuksia...) Tärkeänä aiheena oli EU-komission puheenjohtaja Junckerin pitämä puhe EU:n tilasta. Parhaiten jäi mieleen brittiläisen naishenkilön pitämä jämerä puhe, joka päättyi: "Herra Juncker, teidän unioninne on mennyttä maailmaa." Näinhän se on. Euroopan valtioiden yhteistyötä tarvitaan, mutta nyt unioni on väärällä tiellä.

Toinen tärkeä, ja Suomelle elintärkeä, aihe oli Euroopan parlamentin kannan päättäminen ns. hiilinielukysymykseen. Parlamentti hyväksyi kompromissiesityksen, joka on alkuperäistä esitystä parempi suomalaiselle metsätaloudelle. Olisi kohtalokasta ja väärää vihreää politiikkaa, mikäli Suomen metsät määriteltäisiin hiilidioksidin päästöjen lähteeksi, vaikka ne toimivat oikeasti hiilinieluna. Ei tuo parlamentin päätös tietenkään mikään lopullinen päätös asiaan ole, vaan ainoastaan parlamentin kanta. Jäsenmaiden välillä päätös lopulta tehdään, toivottavasti tuon parlamentin ja jäsenmaiden edun mukaisesti.

EU-parlamentista puheen ollen, silloin tällöin olen saanut kyselyitä tuleviin EU-vaaleihin liittyen. Nehän käydään kevätkesällä 2019. Samana keväänä käydään Suomessa eduskuntavaalit. Olisi järkevää ja veronmaksajien rahoja säästävää, että vaalit käytäisiin yhtä aikaa. Taktillisista syistä johtuen eräät puolueet tätä kuitenkin vastustavat. Ilmeisesti ne laskevat saavansa suuremman ääniosuuden, kun äänestysaktiivisuus jää matalaksi. Reilua peliä se ei tietenkään ole.

Olen sanonut, etten ole lähdössä vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Siihen on useitakin syitä. Maakuntavaaleja pidän kohdaltani mahdollisena, joskin on epävarmaa, tuleeko maakuntavaaleja lopulta koskaan. EU-vaaleista olen sanonut, että kun mahdollisuudet tulla valituksi ovat hyvin pienet ja toisaalta valtakunnallinen kampanja vaatii vahvaa tukiverkkoa ympäri maata ja myös melko mittavaa kampanjabudjettia, niin haaste tuntuu hyvin suurelta. Tietenkin jos pyyntöjä olisi riittävästi ja tukijoita löytyy, niin asiaa voi tietysti harkita. Toivon kuitenkin, että ne tahot, jotka ovat minua näihin vaaleihin kannustaneet, ymmärtävät, että ilman mittavaa budjettia ja tukiverkkoa ei ole mitään järkeä edes yrittää.

Kaikille puolueille EU-vaaleista tulee joka tapauksessa hyvin haastavat, sillä sama henkilö ei voine eduskuntavaalien lähekkäisyyden vuoksi olla uskottavasti ehdokkaana molemmissa vaaleissa. Koska eduskuntaan on huomattavasti helpompi päästä, voi ennakoida, että poliitiseen toimintaan haluavat asettuvat ennen kaikkea eduskuntavaaleihin ehdolle. Kuitenkaan EU-vaaleihinkaan ei voi hankkia vain "kakkosketjun" ehdokkaita, vaan jokaisen ehdokkaan on oltava tosissaan.

* * *

Torstaina, 14.9. olen Rovaniemellä Muurolan kirjastossa puhumassa Iisakki Hoikan elämäntyöstä klo 18. Iisakki Hoikan elämäntyöstä kertovaa kirjaani "Lapin ja isänmaan asialla" saa tilata minulta ja Rovaniemellä sitä on myynnissä myös Ilopysäkki-kirjakaupassa.