Arkkipiispanvaali käydään lähipäivinä. Vanhan ja oikeastaan jo aikansa eläneen vaalitavan vuoksi suurin osa valitsijoista tulee Turun hiippakunnasta, vaikka arkkipiispa valitaan koko Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle. Lapin Kansa on uutisoinut laajalti vaalista, ja se on hyvä asia, sillä valinta kiinnostaa myös pohjoisen ihmisiä. Eikä vähiten siksi, että toiselle kierrokselle on selviytynyt lappilaissyntyinen ehdokas.

Ensimmäisellä kierroksella minulle mieluisa ehdokas olisi ollut myös Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Hänen ajatusmaailmansa on hyvin lähellä omaani. Hän tippui kuitenkin täpärästi toiselta äänestyskierrokselta, jolla ovat nyt vastakkain teologian tohtori, professori Miikka Ruokanen sekä Turun hiippakunnan piispa Kari Mäkinen.

Julkisuudessa on välillä pyritty leimaamaan professori Miikka Ruokanen konservatiiviksi ja Turun piispa Kari Mäkinen liberaaliksi. Nämä luokittelut ovat kuitenkin melko keinotekoisia. Kari Mäkisen ”liberaaliutta” on todisteltu mm. muistuttamalla, että hän kannattaa naisen toimimista pappina. Mutta myös Miikka Ruokanen hyväksyy naisen toimimisen pappina ja on vieläpä kertonut toivovansa, että Suomeen saataisiin mahdollisimman pian ensimmäinen naispuolinen piispa.

Itse uskon, että toiselle kierrokselle selvinneistä ehdokkaista laajan kansainvälisen kokemuksen omaava Ruokanen olisi pohjimmiltaan uudistusmielisempi kuin ”talon sisältä” tuleva Turun piispa. Aikanaan hän on ollut mm. perustamassa Tuomasmessua, joka on nyt yksi suosituimpia jumalanpalveluksia. Ruokasen valinnan myötä kirkon toimintatavoissa voisi näkyä enemmän iloa ja värikkyttä – ja ennen kaikkea uusia, nykyaikaisia tapoja evankeliumin levittämiseksi – kuitenkin niin, että evankeliumin ikuisesta sanomasta ei luovuta.

Kun kirkosta eroamiset lisääntyvät, maallistuminen ja ateismi valtaavat alaa, kokevat monet kristityt, että maahamme tarvittaisiin entistä kipeämmin uudet herätyksen ajat. Uskon, että ajan haasteet vaativat kansankirkon arkkipiispaksi kansankieltä puhuvan ja kansan parissa viihtyvän rohkean julistajan. Niin monia hyviä yhteiskunnallisia tehtäviä kuin kirkko tekeekin, on sen tärkein tehtävä sittenkin se yksi ja muuttumaton. Kuten professori Ruokanen on todennut: ”Kirkko on olemassa, jotta syntyisi usko Kristukseen.”