Nämä valtiovallan tasolta asetetut säästötavoitteet ovat hurjan kovia näin nopealla aikataululla. Ja meidän oman päätöksentekomme osalta on pakko sanoa, vaikka syyt siihen ovat ymmärrettävät, että näin lyhyt aikataulu, mitä nyt kuluniden viikkojen aikana on nähty, on asioiden perehtymiseen ja poliittiseen vaikuttamiseen aivan liian lyhyt ja demokratian näkökulmasta sangen ongelmallinen. Mutta paljon suurempi ongelma on se, että johtaako tämä prosessi sotepalveluiden rapautumiseen ja koko palvelujärjestelmän romahtamiseen Lapissa. Milloin tosiasiallisesti alitetaan se taso, jonka perustuslaki kuitenkin jokaiselle suomalaiselle takaa?

Suurin osa näistä kysymyksistä ei tietenkään ratkea tässä kokoussalissa, vaan ne riippuvat valtakunnantason päätöksistä. Toivon, että jokainen, jolla sinnepäin on mahdollisuutta vaikuttaa, myös sen tekisi. Ja jos systeemissä kokonaisuutena on valuvikoja, niin ne pitää korjata.

Lapin osalta pitkät välimatkat luovat vielä oman haasteensa. Yksiköiden lopettamisen vastapuolena on ambulassi- ja kelataksiralli, joka ei sekään tule yhteiskunnalle edulliseksi. Palveluverkon keskittäminen ei lisää myöskään työhyvinvointia ja tuskin lisää Laphan vetovoimaisuutta työnantajanakaan.

Täällä päättäjät ovat tietysti nyt hyvin ahtaassa raossa näitä päätöksiä tekemässä. Toivon kuitenkin, että viimeiseen saakka voimme etsiä sellaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat kahden laajasti palveluita tarjoavan sairaalan säilymisen Lapissa ja oikean sotekeskuksen, ei kylmäaseman, säilymisen jokaisessa Lapin kunnassa. Ja että tämä säästöohjelma voidaan toteuttaa tämän periaatteen puitteissa.

Olen kantanut huolta, että sairaanhoitopiirin ajalta Lapha saa perinnöksi jännitteen LKS vs. Länskä, Rovaniemi vs. Meri-Lappi, ja muu Lappi jää taistelun jalkoihin.

Kokonaisuuden ja päätöksenteon johdonmukaisuuden kannalta yhdyn tuohon, mitä mm. Kulmuni, Pelttari, Lepojärvi ja Keinänen, ja muutkin puhuivat.

Ja jos tuossa esityksessä samat säästöt edelleenkin esitetään etsittäväksi erikoissairaanhoidon sisältä, niin haluan pienen kunnan edustajana sanoa, että sellainen argumentti, joilla pienten kuntien edustajia aina silloin tällöin on haluttu pelotella, että vastakkain on Länskä tai pienten kuntien terveyskeskukset, ei ainakaan tässä ole uskottava.