Eilen julkistettiin Osuuskauppa HOK-Elannon vaalien vaalitulokset. Sain 134 ääntä. Kiitos kaikille minua äänestäneille!

Jäin toki kauas läpimenosta, mutta olen hyvin kiitollinen ja nöyrin mielin, että lappilaisena sain vieraalla maaperällä kuitenkin jonkun verran ääniä; olin Keskustan ehdokaslistan 71 ehdokkaasta sijalla 13. Kaikkiaan ehdokkaita vaaleissa oli kaikilta listoilta yhteensä 1237, ja vertausluvuissa tulin sijalle 237. (Siis 236 ehdokasta sai minua paremman vertausluvun ja 1000 ehdokasta sai huonomman.)

Ehdokkuus pääkaupunkiseudulla oli mielenkiintoinen kokemus, vaikka näinä aikoina ei kampanjatyötä voinutkaan paljoa tehdä. Tämä olisi ollut tärkeätä, kun tunnettavuus etelässä, kuuluisien nimien hallitsemilla listojen joukossa, oli lappilaisella hyvin heikkoa. Mutta oli kunnia saada olla keräämässä puolueen listalle ääniä ja ennen kaikkea tuoda keskusteluun lähiruoan ja kotimaisen ruoan tärkeyttä. Sekä muistuttaa myös pääkaupunkiseudulla, että tuottajat ja kuluttajat ovat pohjimmiltaan samassa veneessä.

Keskusta piti vaaleissa entiset kolme paikkaansa. Muutamalla lisäehdokkaalla olisimme varmasti saaneet neljännen paikan. Ehdokasasettelun merkitys on vaaleissa hyvin tärkeä, kun kaikki äänet menevät yhteiseen pottiin. Muistetaan se jatkossakin, ja panostetaan asiaan paremmin!

* * *

Tänään, 17.4.2020, tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun työni kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana päättyi. Olin ilman työtä. Eduskuntavaaleissa Lapin ihmiset päättivät, että meidän oli aika lähteä. Taustalla oli tietysti myös Keskustan suuri vaalitappio. Sen syitä ei kannata nytkään unohtaa, jos tästä kannatuksesta halutaan vielä nousta. Mutta ei siinä ole tietenkään tarpeellista liiaksi rypeäkään.

Olen kiitollinen noista vuosista, jolloin sain olla tekemässä työtä monissa Lapin ja Lapin ihmisten asioissa. En ollut kaikista asioista aina samaa mieltä esimieheni kanssa, mutta päälinja meillä oli yhteinen: pohjoisen kehittäminen ja Lapin peruselinkeinojen ja elämänmuodon puolustaminen. Esimieheni ei käyttänyt aikaansa kansanedustajana tyhjän värkkäämiseen, vaan kovaan työhön. Seurasin sitä läheltä yli seitsemän vuotta. Eeva-Marian kooste tekemästään työstä eduskunnassa, kirja "Lapin arvoisia tekoja" on ilmaiseksi edelleen luettavissa hänen kotisivuillaan:
https://asiakas.kotisivukone.com/files/eeva-mariamaijala.ehdolla.fi/tiedostot/Maijalan_vaalikirja.pdf

Myös kevään 2019 vaalikampanjointia muistan lämmöllä, vaikka se olikin rankkaa aikaa. Nyt kun ei saa tavata ihmisiä enkä pääse Lappiin, niin osaa antaa arvoa niille kohtaamisille ympäri kotimaakuntaani. Mutta kyllä tuona keväänä tehtiin meitä vastaan myös järjestelmällistä työtä, että nimenomaan Maijala saatiin pudotettua. Se toki kuuluu poliittisen elämän luonteeseen, se on raakaa peliä. Toivottavasti työn tekijät ovat lopputulokseen tyytyväisiä. Olen kuullut kyllä kuiskeita, että moni on jo kovasti katunut.

Kevät ja kesä 2019 oli aika rankka. Minulla oli vielä käytävä eduskuntatyön menettämisen jälkeen EU-vaalit, ilman suuria vaalirahoja, ilman ansiotuloja ja tietoisena siitä, että mitään oikeita mahdollisuuksia tulla valituksi ei ole. Mutta olin lupautunut keräämään vaaleissa romahtaneelle puolueelle ääniä, ja kiersin ympäri Suomea, ikuisesti kiitollisena niille ystäville, jotka kampanjaani tuolloin tukivat. Sain 8.482 ääntä. Lepoon tuon kevään jälkeen ei ollut aikaa hetkeäkään. Oli pakko tehdä lakitöitä, mitä löytyi, ja yrittää myydä kirjoja, että pystyin maksamaan kaikki laskuni ja vastikkeeni. Yksikään lasku ei jäänyt maksamatta, vaikka lähellä oli monta kertaa. Samaan kesään sijoittui myös perheenjäsenen vakava sairaus ja toisen läheisen ihmisen saattohoito ja kuolema. Mutta eletty on eteenpäin siitäkin, en salaa, etteikö ripaus katkeruuttakin joskus nousisi pintaan, mutta pääasiallisesti noita aikoja muistellessa päällimmäisenä alkaa olla jo kiitollisuus kaikesta koetusta.

* * *

Tänään kävin päivän päätteeksi Vanhankaupunginkoskella kävelemässä. Ulkoilu virkistää ja kunnosta on pidettävä huolta. En valitettavasti pääse täältä Helsingistä nyt toistaiseksi mihinkään. Noudatan ohjeita, en matkusta käymään kotonani, vaikka Lappiin kovasti haluaisin. En ole myöskään tavannut kuukauteen ketään muita kuin Katria sekä työtovereitani välttämättömissä kokouksissa, muuten olen työskennellyt etänä ja käynyt ainoastaan lenkillä ja pikaisesti kaupassa, puhelimen kautta olen pitänyt yhteyksiä omaisiini ja lähimpiin ystäviini. Erilainen kevät. Mutta mitä tiukemmin jokainen noudattaa määräyksiä, sitä paremmin me tästä ajasta selviämme!

93913092_845527415949840_208353382264052