islanti.jpg

Kävin viikonloppumatkalla Islannissa isoäitini Elsen kanssa, majoituimme pääkaupunki Reykjavikissa ja Keflavikissa. Teimme päiväretkenä ns. Kultaisen kolmion, joka kiertää Lounais-Islannin tärkeimmät nähtävyydet.

islanti4.jpg

Islannin luonnonnähtävyydet ovat todella ainutlaatuisia. Ehdimme niistä toki nähdä tällä matkalla vain pienen osan. Geysirit ja vesiputoukset ovat varmasti tunnetuimpia. Matkailukohteena Islanti oli mukava myös siksi, että siellä ei ole kesälläkään liian kuuma eikä toisaalta talvella liian kylmä.

islanti3.jpg

Gullfossin vesiputouksella. Tämä huikea vesiputous aiottiin aikoinaan valjastaa monikansallisen yhtiön vesivoimalaitokseksi. Alueen omistaneen maanviljelijän tytär nousi voimalaitoksen rakentamista vastustaneen kansanliikkeen kasvoiksi. Putous virtaa edelleen vapaana - ja on Islannin suosituimpana matkailunähtävyytenä varmasti tuonut enemmän rahaa yhteiskunnalle kuin vesivoimalaitos, joita niitäkin Islannissa kyllä riittää.

islanti2.jpg

Tällä paikalla kokoontui Islannin parlamentti vuosisatojen ajan 900-luvulta lähtien. Siellä kristinusko otettiin Islannin viralliseksi uskonnoksi tasan vuonna 1000. Tulivat mieleeni jo lapsena oppimani Islannin kansallislaulun sanat:
Yksi päivä Sun eessä vuostuhat on
Ja vuostuhat päivä on vain
Mutt' keskellä kansojen kohtalon
Sä suojelit Islannin ain

islanti5.jpg

Liikuin myös muutaman päivän Savon alueella. Tässä olen kuvattuna Siilinjärven kirkon edustalla.

kallavesi.jpg

Risteilyllä Kallavedellä Kuopiossa asuvan vanhan opiskelutoverini Emilian kanssa.

Lepikon%20torppa.jpg

Lepikon Torppa on presidentti Urho Kekkosen syntymäkoti. Vierailin siellä nyt ensimmäisen kerran. Näinä aikoina meidän suomalaisten pitäisi muistaa suuren johtajamme ja opettajamme Urho Kekkosen poliittista linjaa suhteessa Venäjään ja edistää liennytystä suurvaltasuhteiden kärjistämisen sijaan.