Entinen Suomen suuriruhtinatar, Venäjän leskikeisarinna Maria Fjodorovna haudattiin tänään Pietariin perheensä pariin. Sitä ennen hänen ruumiinsa oli levännyt Tanskassa Roskilden tuomiokirkossa lähes 78 vuotta. Maria Fjodorovna kuoli 13.10.1928 elettyään yhdeksän vuotta maanpaossa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Maria Fjodorovna oli Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:en äiti. Keisari Nikolaita ei Suomessa muistella kovinkaan suurella lämmöllä, vaikka hänen perheensä, varsinkin viattomien lasten raaka murha bolshevikkien toimesta järkyttää yhä. Nikolai II oli kaikin puolin sopimaton hallitsijaksi, täydellinen vastakohta suurelle isoisälleen, Suomen-ystävä Aleksanteri II:lle. Muistamme Nikolain yrityksestä tehdä maastamme erottamaton osa Venäjää. Mutta harva muistaa enää sitä, että hänen äitinsä oli suuri Suomen ystävä, joka koetti turhaan kääntää poikansa mieltä edistyksellisempään suuntaan.

 

Leskikeisarinna Maria Fjodorvna oli alkujaan Tanskan prinsessa, joka . Hän tunsi sympatiaa pohjoismaista kulttuuria ja sivistystä kohtaan. Leskikeisarinna varoitti poikaansa mm. kenraali Bobrikovista, joka lähetettiin Suomeen diktaattorin valtuuksin venäläistämään maamme. Grigori Rasputinia leskikeisarinna ei myöskään voinut sietää. Mutta häntä ei kuunneltu ja Romanovien dynastia kohtasi loppunsa.

 

Kun suuri osa Romanovin suvusta surmattiin bolshevikkien käsissä julmilla tavoilla, onnistui Maria Fjodorovna pakenemaan tyttäriensä kanssa maasta. Hän teki sen vastentahtoisesti, vasta viimeisen pakon edessä. Hänen kaksi poikaansa, miniänsä ja viisi lastenlastaan murhattiin. On olemassa kuuluisa valokuva, jolla kaiken menettänyt vanha nainen seisoo kärsimyksistään huolimatta suoraselkäisenä ja uhmakkaana laivan kannella matkalla Venäjältä pois. Toisinkin olisi voinut mennä. Nyt hänen tomunsa on siirretty sinne takaisin, keisarillisten omaistensa ruumiiden viereen.