DSCN1931.jpg

Kunnioitettu maaherra Asko Oinas on kuollut. Pitkä päivätyö Lapin hyväksi on päättynyt. En kuulunut hänen lähipiiriinsä, mutta tapasimme kuitenkin useita kertoja eri asioiden tiimoilta. Oinas toimi Lapin läänin maaherrana 1974-94. Hän käytti vahvasti asemaansa Lapin ja lappilaisten asioiden edistämiseksi, tunnetuimpana aikaansaannoksena lienee Lapin yliopiston perustaminen.

Otin tämän kuvan vuonna 2007. Kuvassa on itälappilaisista vaikuttajista koottu valtuuskunta, joka tuki "Lapin keisari" M. O. Lahtelan patsashanketta. Asko Oinaan pyynnöstä kokosin myös M. O. Lahtelan elämäkerran, jonka myyntitulot käytettiin patsaan hyväksi. Muistomerkki saatiin lopulta Kemijärvelle pystytettyä.

Kaikki kuvan henkilöt ovat nyt poissa. Mutta heidän muistonsa elää ja toivottavasti rohkaisee myös tulevien sukupolvia työhön kotiseudun hyväksi. Kuvassa: taloustirehtööri Erkki Ahola, kunnallisneuvos Mauno Jankkila, maaherra Asko Oinas, pankinjohtaja Matti Lahtela, toimitusjohtaja Hannu Kellokumpu, kaupunkineuvos Kaarlo E. Liimatainen ja kirjailija Paavo Hautala.