Jokelan koulun tapahtumat Tuusulassa pysähdyttivät ja järkyttivät koko Suomea ja herättivät laajalti myös valtakunnallista huomiota. Sinällään oli vain ajan kysymys, koska tällainen ilmiö rantautuu myös Suomeen, mutta sittenkin se pysähdytti. Niin hirveitä kuin viattomien ihmisten kylmäveriset murhat ovatkin tapahtuivatpa missä tahansa, niin on luonnollista, että eniten koskettavat juuri oman yhteisön sisällä tapahtuvat.

Maanantaina pidettiin lauluseurat isovanhempieni tilalla Levärannalla. Myös siellä käsiteltiin Jokelan koulun tapahtumia. Televisioidussa uhrien muistojumalanpalveluksessa pappi oli puhunut, että Jumala oli myös siellä koulussa, näiden uhrien keskellä. Varmasti monen mieleen tulee kysymys: oliko Jumala todella siellä? Tämä ikiaikainen kysymys: jos hyvä ja kaikkivaltias Jumala on olemassa, niin miksi hän antaa pahojen asioiden tapahtua? Jobin kirja Raamatussa käsittelee samaa asiaa, täydellistä ja tyhjentävää vastausta ei anneta.

Kun Jumala loi ihmisen, ei hän tehnyt tästä tahdotonta, itselleen uskollista orjaa, vaan oman kuvansa, jolla on vapaa tahto. Syntiinlankeemuksessa ihmisen ja Jumalan luonnollinen yhteys katkesi ja synti tuli maailmaan. Jumalan kaikkivaltius ei merkitse sitä, että jokainen maailmassa tapahtuva asia on Jumalan tahtomaa. Kun Raamattu puhuu "maailman ruhtinaasta", ei sillä tarkoiteta Jumalaa, vaan Saatanaa, joka käy taisteluaan Jumalaa ja hänen valtakuntaansa vastaan. Mutta kaikesta maailman pahuudesta huolimatta se taistelu on hävitty jo kauan sitten Golgatan ristillä. Saatanan vallalle on määräaika asetettu ja päättyipä tämä ajallinen elämämme millaiseen hirveyteen tahansa, on uskossa Jeesukseen kuoleville varmasti palkintona ikuinen elämä.

Tietenkään mikään ei poista sitä tosiasiaa, että myös uskova ihminen tuntee voimattomuutta maailman pahuuden keskellä ja tekee mieli huutaa kohti taivasta, että miksi annat tällaisten vääryyksien tapahtua. Mutta usein mieleeni tulee suuren teologin, Dietrich Bonhoefferin virsi. Herra Bonhoeffer oli saksalainen pappi ja Hitlerin vastaisen liikkeen tärkeitä vaikuttajia. Hänen maallinen elämänsä päättyi keskitysleirille. Ollessaan Gestapon vankina, kaiken kidutuksen ja natsihallinnon raakuuksien keskellä hän kirjoitti kuuluisan virtensä. Kun virttä laulaa, voi vain ihmetellä sitä vahvaa ja rohkeaa uskoa, joka on nähnyt jo iäisyyden rajan ylitse.

1.
Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
olemme kaikki hiljaa kätketyt.
Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan,
yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.

2.
Jos ahdistuksen tie on edessämme,
myös silloin Kristus meitä kuljettaa.
Annamme Isän käsiin elämämme.
Hän itse meille rauhan valmistaa.

3.
Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,
tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.
Valaiset pimeän, voit pelot poistaa.
Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!

4.
Kun pahan valta kasvaa ympärillä,
vahvista ääni toisen maailman,
niin että uuden virren sävelillä
kuulemme kansasi jo laulavan.

5.
Hyvyyden voiman uskollinen suoja
piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Illasta aamuun kanssamme on Luoja.
Häneltä saamme huomispäivänkin.