Kaikuja3.jpg

Kemijärveläisille, Kemijärvestä kiinnostuneille ja Kemijärveltä lähteneille on nyt tarjolla jouluksi uusi kotiseutukirja! Kirjoitin museoemäntä Helena Poikolaisen kanssa Kaikuja Kemijärveltä, osat 1 ja 2. Helena on poissa, mutta kokosin vielä suunnitelmamme mukaan tämän kolmannen osan, tarinoita ja välähdyksiä menneiden vuosien ja vuosisatojen Kemijärveltä.
 
Olen myymässä kirjaa vielä Kemijärvellä Joulupuodissa (ent. Kesportin tiloissa) sunnuntaihin 19.12. asti. Tervetuloa! Kirjan hinta vain 20 e. Luonnollisesti kirjaa voi myös tilata minulta ja lähetän sitä postitse.
 
* * *
 

Kirjoitin vuosina 2016 ja 2017 kirjat Kaikuja Kemijärveltä 1 ja 2 yhdessä museoemäntä Helena Poikolaisen kanssa. Vuosien myötä kiinnostavaa materiaalia on kertynyt nyt myös kolmatta Kemijärven vaiheista koottavaa pientä kirjaa varten.

Kirjan olen tehnyt etupäässä toimittajana, sillä huomattava osa kirjasta koostuu sellaisenaan tai osittain lainatuista dokumenteista. Jonkun verran tekstiä olen toki työstänytkin ja tehnyt tutkimustyötä kirjaa varten, erityisesti Kansallisarkistosta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa. Olen pyrkinyt julkaisemaan tässä myös sellaista Kemijärven vanhempaa historiaa koskevaa materiaalia, jota ei ole aiemmin saatettu julkisuuteen tai ei ole ainakaan julkaistu aiemmin kirjoissa.

Olen valinnut aihepiirit pitkälti omien mielenkiintoni kohteiden mukaan. Joku oli arvostellut edellistä Kaikuja -kirjaa siitä, että siinä oli liikaa politiikkaa. Mutta joka härjillä ajaa, se härjistä puhuu. Omia poliittisia mielipiteitäni en ole näissä teoksissa kuitenkaan julistanut.

Olen koonnut tähän myös runsaasti vanhoja sanomalehtijuttuja, jotka tarjoavat meille ainutkertaisen mahdollisuuden nähdä välähdyksiä 1800-luvun Kemijärveltä – siis kaikuja menneistä sukupolvista. Kirjassa on julkaistu myös vanhoja sanomalehdissä ennen sotia julkaistuja valokuvia.

Lisäksi kirjan tavoitteena on ollut tuoda esille erityisesti sellaista tietoa, jota ei ole aiemmissa Kemijärven koskevissa kirjoissa tuotu esiin. Toki kaikki tässä julkaistu ei sellaista tietoa ole. Kaikki tässä kerrottu ei ole toki erityisen tärkeää ja keskeistä pitäjän historiaa, mutta tarkoitus on ollut tuoda myös pieniä hauskoja sattumuksia kirjassa esiin.

­Kaikuja Kemijärveltä 2 -teoksessa julkaistiin laaja luettelo kaupungin ja seurakunnan luottamushenkilöistä. Tämän kirjan lopussa julkaisen päivitetyt luettelot, mutta ainoastaan kaupunginvaltuuston ja sen edeltäjien sekä kirkkovaltuuston osalta.

Tämän kirjan olen kirjoittanut yksin. Helena Poikolainen siirtyi ajasta iäisyyteen 10.12.2020 pitkään sairasteltuaan. Olen surullinen, etten ole voinut tästä kirjasta enkä monista muista Kemijärven historiaan liittyvästä asiasta enää hänen kanssaan keskustella. Helena oli hyvin tyytyväinen, että saimme kirjoitettua nuo kaksi kirjasarjan ensimmäistä kirjaa. Omistan tämän kirjan Helenan muistolle.