HALUATKO OLLA PÄÄTTÄMÄSSÄ OMISTA ASIOISTASI KEMIJÄRVELLÄ? Nyt jos koskaan tarvitaan vanhojen vastuullisten valtuutettujen lisäksi vereksiä voimia. Keskustan ehdokaslistasta tulee kattavin ehdokaslista Kemijärveltä ja sitä kautta on parhaat mahdollisuudet päästä vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon. Kemijärvi tarvitsee Sinua, ryhdy ehdokkaaksi!


Kunnallisvaalit käydään lokakuun lopulla ja ehdokaslistat tulee jättää 16.9. mennessä. Elämme aikoja, jolloin ehdokashankintaa suoritetaan ja listoja kootaan niin Kemijärvellä kuin kaikissa muissakin Suomen kunnissa.

Aikanaan ainakin suurimmat puolueet saivat helposti täydet listat. Kuntalaiset kokivat velvollisuudekseen olla mukana tarjoamassa vaihtoehtoja ja toteuttamassa laajaa demokratiaa. Tänään asia on toisin. Politiikka on mukana yhä pienemmän ihmisjoukon arjessa. Omasta vapaa-ajasta ei haluta useinkaan lohkaista palasta poliittiseen toimintaan. Jotakuta voi vieroksuttaa lehtien uutisoinnit poliitikkojen tempauksista: siellä olkoot ja kähmikööt keskenään, en halua tappelemaan jne.

Kuitenkin kunnallispolitiikka on jotain sellaista, jonka tulisi olla kovin lähellä tavallista kadunkulkijaa. Kunnanvaltuustot ja muut kunnan luottamuselimet päättävät hyvinkin arkisista, meidän jokaisen elämää koskettavista asioista. Ei ole hyvä asia, jos valta keskittyy vain muutamien henkilöiden käsiin. Paras keino tätä vastaan on asettua ehdokaaksi.

Olen huomannut, että monella ehdokkuutta harkitsevalla on mielessä kysymys, tuleeko varmasti valituksi. Ikään kuin valitsematta jääminen olisi jotakin kamalan noloa. Kuitenkaan sellaisia vaaleja, joissa kaikki ehdokkaat tulevat valituksi, ei ole taidettu käydä muualla kuin sirpin ja vasaran ideologiaan uskovissa maissa, toivottavasti ei koskaan meillä. Kunnallisvaaleissa varsinkaan ensi kerralla monikaan ei tule valituksi, mutta valitsematta jääneistäkin tulee yleensä jonkun lautakunnan tai muun luottamuselimen jäseniä tai varajäseniä. Valtaa olisikin hyvä hajauttaa perustamalla lisää luottamuselimiä, niitähän lakkautettiin kovalla kädellä vuonna 1992, kun valtaa siirrettiin luottamushenkilöiltä viranhaltijoille.

Oman puolueeni kohdalla näyttää siltä, että ehdokasasettelussa edetään Kemijärvellä hyvää vauhtia. Sellutehtaan lopettamista oltiin sysäämässä Keskustan syyksi ja minullekin nakeltiin, että kyllä nyt Keskusta häviää vaalit ja ehdokkaitakaan ei saada millään. Nämä ennusteet eivät ainakaan tällä erää näytä toteutuvan. Arvioin, että nykyisistä 19 valtuutetustamme 14-15 asettuu nytkin ehdolle. Aiemmin ehdokkaina olleita näkyy tulevan myös mukavasti ehdolle, ja erityisesti mieltäni on ilahduttanut nähdä kokonaan uusien ihmisten tarttuvan haasteeseen kotiseudun rakentamiseksi. Teemme kovasti työtä, että ehdokasmäärämme tulee kasvamaan edellisestä määrästään. Vielä alkukesästä tavoite tuntui tuskastuttavan utopistiselta, ei enää.

Toivon, että mahdollisimman moni kemijärveläinen rohkeasti allekirjoittaisi ehdokassuostumuksen. Keskustan kunnallisjärjestö toteuttaa yhdessä ehdokkaiden kanssa vaalikampanjan, joka vie sanoman tehokkaasti perille. Varmasti myös muiden ehdokaslistoja asettavien ryhmittymien järjestöt tekevät vaalityötä, niin että kunnon kunnallisvaalit näistä saadaan. Ensikertalaisenkaan ei tarvitse pelätä, että hänet jätetään yksin vaalityönsä kanssa.

Tähän on hyvä siteerata kansanedustaja Inkeri Kerolan kirjoitusta:

"Juuri sinä, joka sanot, ettei kansalla ole valtaa. Ala ehdokkaaksi! Sinut reiluksi tyypiksi tietävät äänestävät sinut valtuustoon. Siellä pystyt tekemään paljon sen eteen, mitä olet vuosikausia kritisoinut.

Juuri sinä saat sanoa sanasi, järjestääkö kunta palvelunsa yksityisenä vai julkisena. Juuri sinä vaikutat siihen, maksetaanko tulevina vuosina kunnassanne kuntalisää. Sinä vaikutat siihenkin, millainen kouluverkko on lähialueellasi. Vanhustenhoidon tila keskusteluttaa alinomaa ja siihen on kyllä aihetta. Onko sinulla ajatusta vanhustenhuollon asioiden paremmalle tolalle saattamiseksi? Mikset haluaisi vaikuttaa myös siihen, millaisia asuinalueita kuntaasi kaavoitetaan! Entä elinkeinotoimi. Haluatko, että veronmaksajat - sinä mukaanlukien - rahoittavat liiketoimintaa kunnassasi? Minkä tahon toivot huolehtivan kulttuuri- ja liikuntapalveluista kuntalaisille?

Kaiken tämän lisäksi päätöksen jälkesi näkyy siinä, koetaanko kuntasi tai kaupunkisi turvalliseksi ja kotoisaksi asua ja elää. Tässä kaikessa sinä päättäjänä voit pistää kortesi kekoon."

Lisätietoa: www.keskusta.fi/kemijarvi

KESKUSTAN EHDOKASLISTAA KEMIJÄRVELLÄ KERÄÄ KESKUSTAN KEMIJÄRVEN KUNNALLISJÄRJESTÖ.

Lisätietoja: kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tarja Kaisanlahti,
puh. 040 - 563 1994, sähköposti: tarja ( a t ) tarjakaisanlahti . net