Kemijärven kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona. Kokouksessa käsiteltiin monia tärkeitä asioita, mm. eräiden kaupungin vuokratalojen myyntiä, Kaukolämmön lainan/pääomasijoituksen tekemistä sekä talous- ja kehittämisjohtajan viran täyttämistä.

Vuokratalon myynti toteutui kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti, vaikka Perussuomalaiset asiaa eräiltä osin äänestyttivätkin. Koulutie 10 B/C -talot sekä Sepänkatu 13 pistetään myyntiin. Kaksi Varsitien kerrostaloa puretaan. Päätökset ovat mielestäni oikeita, sillä meillä on liikaa tyhjiä vuokra-asuntoja, joiden kuluja käytännössä maksatetaan kaupungin vuokralaisilla. Monet eteläsuomalaisetkin ostavat nykyään mielellään Kemijärveltä ns. kakkosasunnon, jota pitävät lomamatkojensa tukikohtina, kun käyvät täällä luontoretkillä, laskettelukeskuksissa jne.

Talous- ja kehittämsjohtajaksi valittiin Tuula Kuvaja, joka sai 18 ääntä. Marjo Säärelä sai 14 ääntä ja Paula Alatalo 3 ääntä. Uskoakseni kaikki hakijat olisivat olleet kykeneviä hoitamaan tehtävän, joten parempi oli tehdä valinta tällaisessa tilanteessa kuin silloin, jos ei ole yhtään kelvollista hakijaa.

Itse toin kyllä esiin ajatuksen, että olisiko virantäyttö mahdollista hoitaa tehtävien uudelleenjärjestelyillä. Tällaisena taloudellisesti vaikeana aikana uusien johtajavirkojenkin karsiminen on pakko ottaa huomioon ja meille on vasta valittu jo henkilöstöpäällikkö. Jatkossa joka tapauksessa on pakko tehdä kipeitäkin ratkaisuja.

En malta tässä yhteydessä olla kommentoimatta erästä puheenvuoroa. Tilinpäätöstä käsiteltäessä käytettiin ryhmäpuheenvuorot. SDP:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron käytti maanmittausneuvos, diplomi-insinööri Markku Harju. Olin hieman yllättynyt, että kun kaupungin tilinpäätöstä käsitellään, otti hän esille viime valtuustokauden eräät kiistakysymykset ja valtuutettuihin kohdistuneen poliisitutkinnan kunnianloukkausasiassa. Mitä tekemistä näillä oli tilinpäätöksen kanssa?

Voi toki ajatella - ja tätä mantraahan kuntalaisille viime vaalien alla syötettiin - että "kun siellä vaan riidellään", niin oikeat asiat jää hoitamatta. Mutta esimerkiksi se ajojahti, joka kaupunginjohtajaan kohdistui ja joka osaltaan varmasti halvaannutti ylimmän johdon toimintaa, oli juurikin demarivaltuutettu Harjun tukemien tahojen toimeenpanemaa. Enkä tiedä, olisiko sitten pitänyt jättää tekemättä muutamat valitukset selkeästi lainvastaisista päätöksistä - olletikin, kun niitä tehtäessä jo varoitettiin, että päätökset rikkovat lakia.

Erityisen tökeröä oli, että valtuutettu Harju kuvaili viime valtuustokauden kaupunginhallitusta ilmaisulla "impotentti", mikä sana minun ymmärtääkseni merkitsee seksuaalisesti kyvytöntä. Vieläpä tätä ilmaisua käytettiin SDP:n ryhmäpuheenvuorossa, jolloin pitäisi puhua koko ryhmän nimissä. Vai onko minun ymmärrettävä, että koko SDP:n tukee tällaisia kannanottoja?

Hivenen koomillisen piirteen sanavalintaan tuo se, että valtuutettu Harju itse istui tässä impotentiksi kuvailemassaan kaupunginhallituksessa koko viime nelisvuotiskauden. Teki mieli kysyä, että onko hallitus kenties nyt viriilimpi, kun valtuutettu Harju ei enää istu siellä?

Valtuutettu Tarja Perälä paheksui voimakkaasti Markku Harjun esiintymistä pitäen sitä epäasiallisena. Myös itse totesin omassa puheenvuorossani, että viime valtuustokauden tapahtumista meillä jokaisella on varmasti oma käsityksensä, mutta palattakoon niihin vaikka muistelmissa enemmän. Ihmettelin, että Markku Harju painotti yhteistyön ja sovinnon merkitystä kunnallispoliittisessa toiminnassa, mutta samassa puheenvuorossa käytti itse ilmaisuja, jotka eivät totisesti olleet omiaan sitä sopua rakentamaan.

Hieman huvittuneena ajattelin, että jos minä olisin käyttänyt moista sanavalintaa. Voi sitä kauhistelun ja syyttelyn määrää - ja tekstareita ja Suomi24:n kirjoituksia! :) Ja luultavasti jotkut jo puuhaisivat "toverituomioistuimia", että minua pitää kuulustella ja rangaista valtuutetun arvolle sopimattomista puheista.

Viime valtuustokausi, ja varsinkin sen loppupuoli, oli erittäin raskas. Vastuuta kantaneet henkilöt joutuivat toimimaan suuren paineen alla. Niistä tapahtumista olisi todella paljon minullakin sanottavaa. Mutta kun käsitellään kaupungin tilinpäätöstä, niin pysyttäköön silloin numeroissa ja tapahtumissa numeroiden taustalla.