Viime aikoina Lapissa keskustelua kansanedustajien asumisjärjestelyt ovat herättäneet keskustelua. Sekä Pohjolan Sanomat että Lapin Kansa julkaisivat reportaasi kansanedustajien kodeista ja heidän vastauksiin siihen, miten he ovat kokeneet ajan viettämisen Helsingissä ja millaisissa oloissa he asuvat Lapissa ja miten Helsingissä ollessaan. Kaikki lappilaiset kansanedustajat Perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylään lukuun ottamatta vastasivat lehden kyselyyn.

Lehdissä kerrottiin Lapissa levinneen huhuja siitä, että Hanna Mäntylä ei asuisi enää Lapissa. Mäntylä on itse tämän kiistänyt. Kuitenkaan haastatteluun vastaamatta jättäminen ei ole omiaan lopettamaan tällaisten huhujen leviämistä. Samassa haastattelussa Keskustan lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala kertoi, että Mäntylä ei ole isommin enää osallistunut lappilaisten kansanedustajien yhteiseen työskentelyyn.

Tietenkään se, montako yötä on Helsingissä ja montako Lapissa, ei ratkaise kansanedustajan työn tulosta. Eduskunnan jäsenyys ei edellytä siinä vaalipiirissä asumista, mistä on tullut valituksi. Varsinkin menneinä aikoina oli aivan tavallista, että edustaja asui muualla kuin äänestäjänsä. Ja jos tämä on äänestäjille selvää, niin ei siinä pitäisi olla mitään pahaa. Esimerkiksi Urho Kekkonen ja Veikko Vennamo asuivat Helsingissä, mutta heidät valittiin pohjoisemmista vaalipiireistä, sillä heidän edustamalleen poliittiselle linjalle oli siellä kannatusta.

Kuitenkin äänestäjillä on oikeus tietää, missä heidän edustajansa asuvat, ja tehdä oman ajatuskantansa pohjalta siitä tarvittavat johtopäätökset. Siksi tuntuu ihmeelliseltä, että tällaisiin maakuntalehden tekemiin haastatteluihin jätetään vastaamatta.

Eeva-Maria Maijalan eduskunta-avustajana olen seurannut melko läheltä hänen työskentelyään ja liikkumistaan. Hän asuu todella ns. korvessa - kännykkäyhteydetkään eivät aina toimi kovin hyvin. Mutta hän todella asuu Lapissa. Lähtee aamuyöstä tiistaina ajamaan Nousun kylästä Rovaniemen lentokentälle ja palaa perjantai-iltana takaisin kotiin, viettäen siis pääsääntöisesti ajat lauantaista maanantaihin Lapissa, samoin lähes kaikki loma-ajat. Perhe-elämän ja kotitilan töiden lisäksi Lapissa on hoidettavana paljon kontakteja. On erilaisia tilaisuuksia, lappilaisten ihmisten, luottamushenkilöiden, yritysten ja monien yhteisöjen edustajien tapaamisia.

Ennen tulevia kunnallisvaaleja Maijalalla on tarkoitus käydä vauhdittamssa Keskustan kampanjaa kaikissa Lapin kunnissa vähintään kerran. Siinä on jälleen työtä koettaa mahduttaa kaikki nämä tapahtumat kalenteriin - niille muutamille vapaapäiville, joita on jäljellä. Avustajan ominaisuudessa tulen itsekin osallistumaan ainakin osaan näistä tapahtumista.