Olin jo tehnyt päätöksen, etten kommentoi Kemijärven kouluasioita ja muutenkin, että en aina olisi niin kovin, kovin kriittinen... Aktiiviseen kannanottoon tämän asian tiimoilta en aiokaan ryhtyä, mutta mielenkiinnolla seuraan tämänkertaisten tapahtumien etenemistä. Kemijärven kaupunginhallitus teki tänään päätöksen esittää valtuustolle neljän kyläkoulun myymistä ja hylätä Levärannan kyläseuran esityksen koulun ottamisesta haltuunsa, mikä mahdollisuus on muille kylille annettu.

Se, että kokoomus tai kommunistit (piilo- tai julkisellaiset), viittaavat kintaalla kyläläisten mielipiteelle, ei ole mikään yllätys. Maaseudun asia ei kuulu heidän ideologiaansa. Kokoomus tunnetaan lähinnä niiden etujen ajajana, joilla jo muutenkin menee hyvin ja kommunisteille byrokratia on aina demokratiaa tärkeämpi. Toinen puolueista ajoi Suomeen vuonna 1918 saksalaista monarkkia ja toinen kommunistista diktatuuria. Mutta se, että keskustalaisina itseään pitävät antoivat siunauksensa sille, että kyläläisiä ei ole kuultu heidän elinoloihinsa olennaisella tavalla vaikuttavassa asiassa, on kerrassaan vastenmielistä. Kaikki palvelut on kylistä lopetettu, koulu on kylän sydän, siellä on monenlaista virkistys- ja harrastustoimintaa. Se, että kyläseura olisi ottanut tämän haltuunsa, ei kaupunginhallituksen kahdeksalle jäsenelle kelvannut. Mutta mikäs siinä - onhan kaupunginhallituksen puheenjohtaja paikallisradiota myöten toistellut, kuinka mahdottoman hyvä kauppa on kyseessä ja valmistelukin hienosti suoritettu. (Yhtä hienosti kuin siinä toisessakin kouluasiassa!)

Lupauksella siitä, että budjetissa tuetaan kyläseuroja vuokranmaksussa, saatiin ostettua vielä vähän aikaisemmin kyläseuran mielipiteen huomioimista kannattaneet hallituksen jäsenet. Timo Kyyhkynen, joka muuten ei ole takkiaan tavannut käännellä, totesi siitä, että hernerokkalautasesta on myyty esikoisoikeus! Eihän tuommonen lupaus enää seuraavaa budjettia sido, vaikka se nyt valtuuston päätökseksi tulisikin!

Äitini Tarja Kaisanlahti oli kaupunginhallituksen ainoa jäsen, joka vastusti päätösesitystä. Äitini vastaa omasta politiikastaan, en ole yleensäkään tavannut sitä kommentoida. Mutta jokseenkin huvittavaa on minusta, että ihminen, joka ei ole kotoisin Levärannalta päinkään, tekee esityksen uudesta valmistelusta, joka lähtee kyläläisten mielipiteen huomioimisesta, kun taas Levärannalta juurensa omaavat nyökkäsivät esitykselle. Jos äitiäni joku nimimerkkikirjoittelija alkaa tämän johdosta nimitellä yksinäiseksi kaikenvastustajaksi, niin todettakoon vielä, että en muista tähän hätään kuin yhden toisen kerran, jolloin hän olisi ollut koko hallitusta vastaan äänin 8-1. Se oli silloin, kun kahdeksan hallituksen jäsentä oli valmiita ottamaan Pelkosenniemen velat niskoillemme, perustamaan apulaiskaupunginjohtajan viran veronmaksajien kustannettavaksi ja heittämään juurakkovaakunamme historian romukoppaan! (Niin, ja kolmas kerta olisi ollut 25.6., jolloin kaupunginhallitus yksimielisesti lyttäsi Kemijärven nuorisoneuvoston esityksen nuorisoneuvoston edustajan saamisesta sivistyslautakuntaan, mikä käytäntö monissa edistyksellisissä kunnissa on ollut jo pitkään vallalla. Tästä kokouksesta äitini oli poissa, koska hoiti kahvitusta mummini syntymäpäivillä; poissaolo on ollut ainoa tällä valtuustokaudella)

Tietysti voi sanoa, että jos olisi alettu muuttaa sopimusta, olisi se tullut kokonaan puretuksi. Mutta miksi piti kauppa valmistella kyläläisiä kuulematta ja luottamushenkilöiltäkin salassa, kuin ihmiset olisivat täällä vain välttämätön paha. Ja äkkiäkös se 150.000 euroa on täällä jo johonkin upotettu.

Että tämmöstä. Saattoi tulla melko kärkevää tekstiä, mutta kun tämäkin asia piti näin taas kääntää, niin olisin toiminut omaatuntoani vastaan, jos olisin sanonut, että hyvin tehty, kiva kun ette riitele. Sinällään minulla ei ole mielipidettä siihen, olisinko itse kannattamassa koulun ottamista kyläseuralle, sillä en ole kyläseuran jäsen enkä asu vakituisesti Levärannalla. Sen asian pohtiminen on kyläläisten tehtävä, ei minun. Mutta kannatan ehdottomasti eri kylien tasapuolista kohtelua ja asioiden avointa valmistelua.