Tänään Keskusta valitsi ministerinsä ja näin Vanhasen II hallituksen kokoonpano on lopullisesti tiedossamme. Mediaa eniten on luultavasti puhututtanut ja jännityttänyt eilen illalla julkisuuteen tullut tieto siitä, että vastustajien peloksi ja etelän herrojen kauhuksi Paavo Väyrynen on sittenkin saamassa paikan hallitukseen. Ja tänään klo 16 aikoihin se oli selvää. Väyrynen peittosi huomattavasti kokemattomamman Kaikkosen ryhmän äänestyksessä, melko täpärästi mutta sittenkin, ja tuli valituksi ulkomaankauppaministerin tehtävään. Matti Vanhanen esitti Väyrystä tähän tehtävään, joten turha on puhua, että siellä riidoissa ollaan, erilaisia linjoja toki löytyy.

Hallitus on melkeinpä niin hyvä kuin näissä olosuhteissa se on muodostettavissa. Ainoa harmittelun aihe on se, että opetusministeri meni Kokoomukselle, kun saivat ulkoministerin, valtiovarainministerin ja eduskunnan puhemiehen - siis kolme neljästä tärkestä, vaikka piti alunperin jakaa ne paikat puoliksi Keskustan kanssa. Kuitenkin tulos on selkeästi parempi kuin neljä vuotta sitten, tilannekin on toki toisenlainen.

Paavo Väyrysen valinta lappilaiseksi ministeriksi on suuri juhlan ja riemun aihe. Ilman niin suurta äänimäärää, kuin mitä hänelle annoimme, ei hän olisi tullut tähän tehtävään valituksi. Olen varma siitä. Näin voi myös puheet äänten hukkaanmenemisestä kerralla unohtaa. Vaalityö kannatti ja Lappi on saanut jälleen ministerin. Jo Kekkosen aikana Paavo kierteli pitkin maailmaa etujamme ajamassa ja nyt hän on ollut Brysselissä 12 vuotta kokemuksia keräämässä. Tällaista vankkaan kokemukseen perustuvaa laaja-alaista osaamista tarvitaan. Suppea yhden alueen asiantuntemus ei riitä pitkälle.

Erityisen iloinen olen myös muutamista muista ministerivalinnoista. Mainittakoon tässä yhteydessä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Paavollekin tätä tointa kaavailtiin, mutta kyllä se nytkin on hyvissä käsissä. Anttilan ansiot suomalaisen maaseudun puolustamisessa ovat kiistattomat. Enkä ole koskaan salannut sitä, että hän on mielestäni myös hyvin edustava nainen.

Muutamilta henkilöiltä olen saanut asiatonta palautetta siitä, kuinka on turha kuvitellakaan, että Paavosta ministeri tehdään. Eräs tuhdisti keskustalainen henkilö sanoi muutama päivä sitten minulle, että kaikki Väyrysen äänestäjät ovat tyhmiä. Kysyin, että kaikkiko lähes yksitoistatuhatta, niin vastaus oli, että aivan kaikki. Kylläpä teki mieli pistää mainitulle henkilölle nyt voitonriemuinen tekstiviesti, että näkyy niitä "tyhmiä" olevan Keskustan puoluejohtoa myöten. En sitten kuitenkaan lähettänyt, antaa Paavon vastustajien nyt surra ja purkaa pahaa mieltään.

Mielenkiintoista myös, miten media on viime viikkoina ensin haukkunut ja sitten vaiennut. Vasta eilen illalla ministerispekulaatioissa tuli esille Paavo Väyrysen nimi. Kaikkensa on helsinkiläinen media tehnyt Väyrysen lyömiseksi ja kaikenmoiset asiantuntijat esittelevät kauhuskenaarioitaan. Mutta ette te sille mitään mahda, Paavo on ministeri ja uskallan sanoa, että Urho Kekkosen työ jatkuu!