Oheinen kirjoitukseni julkaistiin tänään Koillis-Lappi -lehdessä Keskustanuorten vaaliliitteen yhteydessä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

ARVOJEN POHDISKELUA

 

Vuosi on vaihtunut, vaalivuosi alkanut. Lapissa lähtökohtamme ovat hyvät. Ehdokaslistamme on kattava ja uskottava. Meidän on vain tehtävä kovasti vaalityötä saavuttaaksemme tavoitteemme eli neljännen paikan nappaamisen. Toivon kaikille Keskustan ehdokkaille voimia ja että he kampanjoivat lujasti myös täällä Itä-Lapissa.

 

Kun maailma aloitti uuden vuoden 2007, oli se juuri päässyt eroon kolmesta tyrannista. Viime vuoden lopulla Chilen Pinochet, Turkmenistanin Nijazov ja Irakin Saddam Hussein poistuivat tästä maailmasta. Saamme olla kiitollisia sotaveteraanien ja muiden esi-isiemme työstä kansanvaltaisen, demokraattisen yhteiskuntajärjestelmämme puolesta, kun näemme, miten hirveitä diktatuureja maailmassa on vielä meidän päivinämme.

 

Kuolemanrangaistuksesta voi olla monta mieltä. Itse myönnän rehellisesti olevani sitä mieltä, että Saddamin kuolemantuomio oli oikeudenmukainen ratkaisu. Maailma on ollut kovin huolissaan Saddamin ihmisoikeuksista, mutta missä ovat niiden satojen tuhansien Saddamin hallinnon uhrien oikeudet? Keskustelu on liiaksi keskittynyt Saddamin hirttämisen yksityiskohtiin sen sijaan, että muistettaisiin hänen hirmuhallintonsa tekosia.

 

Tulin viime syksynä valituksi Kemijärven kirkkovaltuustoon ja työ on nyt alkamassa. Haluan vielä käyttää tilaisuutta hyväkseni ja kiittää kaikkia minulle äänensä antaneita. Pyrin parhaani mukaan olemaan luottamuksen arvoinen.

 

Taloudellisesti liikkumavara täällä ei ole tietysti seurakunnan päätöksenteossa varmaan sen suurempi kuin kunnassa. Kuitenkin päättäjiä tarvitaan. Seurakunnan tiedottamista on kehitettävä ja pidettävä huoli, ettei seurakuntaa koeta pelottavana, vaan helposti lähestyttävänä.

 

En ole koskaan pitänyt ns. uskonnolla ratsastamisesta politiikassa ja suuressa määrin uskonnon ja politiikan ”sotkemisesta”. Eri asia on sitten se, että kristillisen arvopohjan on hyvä näkyä ainakin tietyissä kysymyksissä. Viime vuosina eduskunta on tehnyt päätöksiä, joilla pyritään luopumaan turvallisista perusarvoista. Yksi näistä on jokin aika sitten hyväksytty ns. hedelmöityshoitolaki, joka sallii naisparien hedelmöityksen. Seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat tietysti yhtä arvokkaita kuin me muutkin. Se ei kuitenkaan oikeuta ohittamaan lapsen oikeutta lähtökohtaisesti molempiin vanhempiin. Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi – ei ole minkään luonnonlain mukaista, että kaksi naista voisi saada keskenään lasta. Eduskuntavaaleissa kannattaa huomioida ehdokkaan mielipide myös tällaisiin kysymyksiin.

 

Kaiken uuden vastustaminen ei saa olla mikään itseisarvo. Toisia on helppo tuomita ja katsoa asioita mustavalkoisesti. Tämän hedelmöityshoitolain vastustamisessa ei mielestäni kuitenkaan ollut kyse ahdasmielisyydestä, vaan lapsen edun huomioimisesta. Yhteiskunnan perusyksikkö on perhe, joka perustuu miehen ja naisen väliseen parisuhteeseen, mieluusti avioliittoon. On pelottavaa seurata, mihin kehitys johtaa, jos tämä kristinuskon peruskäsitys poljetaan lokaan.

 

 ”Koti, uskonto ja isänmaa” ovat ne arvot, joiden varaan Suomea on vuosisatojen ajan rakennettu. Ne tulisi pitää kunniassa edelleen.

 

Janne Kaisanlahti

  kirkkovaltuutettu