Hyvät aatesisaret ja -veljet!


Olen ollut mukana hankkimassa eduskuntavaaleihin ehdokkaita vuodesta 2003 lähtien – ja moni teistä on ollut paljon kauemmin – eikä niin surkeaa tilannetta kuin viime keväänä koettiin, ainakaan minun aikanani ole nähty. Vielä muutama päivä ennen, kun listat piti jättää, niin meillä oli osa paikoista tyhjänä. Prosessi ehdokkaiden hankkimiseksi oli todella ala-arvoinen. En tarkoita arvostella tällä meidän ehdokkaitamme, meillä oli upeita ehdokkaita, jotka tekivät parhaansa, mutta koska ehdokkaat nimettiin niin viime tingassa, niin ehdokkaiden kampanjaan valmistautuminen jäi monella liian lyhyeksi. Menestynyt kampanjahan vaatii usein vuosien valmistelun. 


Viimeksi vaalitulos oli niin tiukka, että jos meillä yksikään, vähitenkään ääniä saaneista ehdokkaista, olisi jäänyt pois, niin me olisimme saaneet Lapista vain kaksi keskustalaista kansanedustajaa. Eli jokaisen äänet olivat kyllä tarpeen yhteiseen pottiin kolmannen paikan saamiseksi. Olisi tärkeää päästä eroon siitä reviiriajattelusta, että ei haluta ehdokkaita, kun ajatellaan vain sitä oman suosikkiehdokkaan menestystä, vaan täytyisi ymmärtää, että kaikki äänet tulevat puolueen yhteiseen pottiin. Tästä kaikesta täytyy nyt todella ottaa opiksi.


Minä olin hankkimassa ehdokkaita viime keväänä todella polvet ruvella kerjäten, vaikka minustakin kehdattiin levittää väitettä, että olen muka ollut estämässä jonkun henkilön ehdokkuutta. Tätä henkilöä en ollut koskaan edes tavannut, ja tuntuu todella pahalta, että tällaista on viitsitty väittää. Päinvastoin, toivoin, että saamme täyden ja kattavan listan ja yritin parhaani sen eteen. Ensi kerralla tämä ehdokashankinta on tehtävä ihan eri tavalla, ja toivon, että kunnallisjärjestöissä ja osastoissa sitä jo aletaan miettiä. Kerttu Saalastin sanoin: ”Vaalit ovat aina edessäpäin!” Meidän on voitettava vuoden 2023 eduskuntavaalit ja työ siihen on aloitettava. 


Mutta sitten hyväkin uutisia – kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaalit ovat ensi talvena, ja eilen jätettiin ehdokaslistat: Keskustan Lapin ja Peräpohjolan yhteisellä listalla on kaikista listoista eniten ehdokkaita! Täällä on paikalla monia ehdokkaaksi lähteneitä, kiitos teille siitä! Kirkollisissa vaaleissa on tietysti kyse ennen kaikkea Jumalan valtakunnan työstä, mutta jos keskustalaisia henkilöitä tulee siellä valituksi, niin on se pientä eteenpäin menoa kansanliikkeellemme sekin.


Käytän tässä myös tilaisuutta hyväkseni ja kiitän Keskustan Lapin piiriä siitä, että asetitte minut ehdokkaaksi kevään EU-vaaleihin. Se oli todella hieno kokemus ja etuoikeus saada olla mukana. Tiesin, ettei minulla ole juuri valituksi tulemisen mahdollisuutta, mutta yritin kuitenkin parhaani. Kiersin ympäri Suomea ja ajattelin, että jos saisin kymmenentuhatta ääntä, niin se olisi jo hyvin. Jonkun verran se jäi siitä vajaaksi. Tuskin olen enää toista kertaa EU-vaaleissa ehdokkaana, mutta kiitän teitä siitä, että sain olla mukana. 


Kiitän teitä myös Katrin puheenjohtajakampanjan tukiryhmän puolesta siitä, että niin monet lappilaiset keskustalaiset olivat Katrin pinssi rinnassa ja omalla nimellään mukana Katrin puheenjohtajakampanjassa tekemässä lappilaisesta Keskustan puheenjohtajaa. Uskon, että se on suuri etu meille lappilaisille, että saimme oman edustajamme puolueen johtoon. Kiitos!