Olen saanut jonkun verran palautetta EU-elvytyspakettia koskevaan asiaan liittyen. Mietin, kannattaisiko minun koettaa kirjoittaa asiasta jotain, mutta koska yhdyn niin täysin Mauri Pekkarisen näkemyksiin tässä asiassa ja koska hän on minun paljon kokeneempi henkilö ottamaan näihin asioihin kantaa, niin riittänee, kun viittaan tässä hänen kirjoittamaansa.

On tuntunut pahalta seurata, miten kokenutta Pekkarista ovat jotkut keskustalaisetkin viitsineet moittia. Eivätkö he tajua, että jos loputkin EU-kriittiset lähtevät persuihin, niin Keskusta on silloin Ruotsin Centerpartietin kaltainen liberaali pienpuolue, joka pääsee vain apupuolueena hallitukseen, eikä jatkossa luultavasti sellaisenakaan?

Minun on vaikea nähdä neuvottelutulosta onnistumisena, kun mikään tavoitteistamme ei toteutunut. Välineen koko ei pienentynyt, laina-aika on järjettömän pitkä ja lainapainotteisuus toteutui vain osittain, ei kokonaan.

Hehkutus neuvottelutuloksen ympärillä on lapsellista. EU:ta ollaan muuttamassa perustavanlaatuisesti. Voiko kukaan väittää, että tämä on enää sama unioni kuin v. 1994, jolloin kansalta kysyttiin siihen liittymisestä? Britannian Brexit-ero oli karmea asia Suomelle ja koko EU:lle, koska silloin tämä ylpeä kansakunta, joka ei ennenkään ole antaunut Manner-Euroopan määrättäväksi ja joka oli este liittovaltiokehitykselle, jätti unionin. Merkelin ja Macronin ajama federalistinen kehitys etenee nyt paljon nopeammin.

Toinen asia sitten on, että mitä asialle voi tehdä? Voiko Suomi tätä oikeasti kaataa? Jos Keskusta lähtisi hallituksesta, niin tilalle tulisi Kokoomus, joka nyt näennäisestä kritiikistään huolimatta varmasti paketin hyväksyisi. Ja silloin monet meille tärkeät hallitusohjelman kirjaukset ja tavoitteet vedettäisiin vessasta alas.

Tästä huolimatta itse vastustaisin tätä pakettia. Mutta minä en ole mikään päättäjä. Olen puolueen rivijäsen, joka yksityishenkilönä koettaa jotain joskus piipittää. Päättäjiä ovat he, jotka ovat saaneet kansalta valtakirjan vaaleissa, ja he vastaavat tekemisistään myös kansalle. Toivon viisautta heille, jotka päätöksiä tekevät.