rovala%20sohvi%20ja%20reeti.jpg

Tilasin taiteilijaystävältäni akvarelliteoksen ukkini isovanhemmista, Rovalan-Kaisanlahtien kantavanhemmista, Sofia ja Fredrik Kaisanlahdesta. Asianomaisista on säilynyt vain muutama vanha ja epäselvä valokuva, mutta niiden perusteella on koetettu muotoilla kasvonpiirteet, mielestäni aika hyvin :) Käykää tykkäämässä maalauksen tehneen Enni Kinnunen-Remeksen kotisivuista, häneltä voi tilata erilaisia tilaustöitä, myös hyvä lahjaidea! - https://www.facebook.com/ennikremes/?fref=ts
 
Kuvan henkilöistä haluan kertoa lyhyesti. Ukkini ukki Johan Fredrik (Reeti) Kaisanlahti ei saanut elämäänsä kovin hyviä eväitä. Hän syntyi vuonna 1850 Kemijärven Soppelassa, Kaisanlahden entisen talontyttären Brita Stinan aviottomana lapsena. Brita Stinan äiti oli kuollut, isä ilmeisesti joutunut vankilaan ja kotitila päätyi vieraisiin käsiin. Brita Stina elätteli itsensä piikana ja synnytti kaksi aviotonta poikaa. Hän sai salavuoteudesta tuomion käräjillä ja joutui hakemaan oikeusteitse myös lapsenruokot lastensa isältä, saksalaisen nimismiehen pojanpojalta.
 
Reeti oli tarinan mukaan hyvin lahjakas poika ja eräs metsänhoitaja oli huomannut hänen nopean laskupäänsä ja huolehtinut, että tämä saisi edes jonkinlaista koulutusta ja pääsi myöhemmin kruununmetsänhoitajaksi Kemijärven Alakylän lohkolle. Sieltä hän sai "työsuhde-etuna" raivata itselleen Rovalaksi nimetyn tilan Rovajärven rannalta. Kovalla työllä hän nousi köyhistä oloista erääksi pitäjän varakkaimmista isännistä. Valtion viran lisäksi tila sai tuloja maa-, metsä- ja porotaloudesta sekä erilaisesta liiketoiminnasta.
 
Reeti löysi vaimokseen Sofia (Sohvi) Lovisa o.s. Könkään Javaruksen kylästä, Enijärveltä. He saivat kymmenkunta lasta, joista osa kuoli lapsuus- ja nuoruusvuosina. Sohvin vanhemmat olivat tulleet Kuusamosta. Sohvin nuorin tytär muisteli lehtihaastattelussa, kuinka äiti teki monen askareensa virsilauluja hyräillen ja opetti lapsilleen Raamatun perusteella, mikä on oikein ja mikä väärin. Kun köyhiä ihmisiä oli tullut pyytämään ruokaa tai yösijaa, oli emäntä heitä auttanut ja muistuttanut lapsiaan, että "Jumala maksaa moninkertaisena takaisin."
 
Reeti kuoli kevättalvella 1921 sydänkohtaukseen Rovalan kartanolle juuri porometsästä palatessaan. Perheen poika, isoukkini, Rova-Janne, vei isänsä ruumiin kirkonkylään siunattavaksi ja kävi samalla pappilareissulla myös vihillä. Nuori emäntä, isomummini, oli muistellut myöhemmin, että samassa taloudessa ei kannata olla kahta emäntää. Hän kuitenkin hoiti pitkään anoppiaan Sohvia, kun tämä halvaantui ja viimein kuoli vuonna 1928. Reeti ja Sohvi on haudattu ylösnousemuksen aamua odottamaan Kemijärven vanhalle kirkkomaalle, samaan hautaan yhdessä yhden tyttärensä, miniän ja pojanpojan kanssa.
 
Minultakin kysytään monesti, olenko kotoisin Soppelasta. Siellä tosiaan on muinoin sijainnut vanha sukutilamme, mutta ainakaan suoraa sukuyhteyttä ei tuon tilan myöhempien asukkaiden jälkeläisiin, joita edelleen asuu Soppelassa ja muuallakin Suomessa, tietääkseni ole.