IMG_4890.jpg
Auringonlasku Inarissa

Olin viikonlopun Inarissa Keskustan Lapin piirin kokouksessa. Oli hieman väsyttävää lähteä kirkolliskokousviikon jälkeen vielä viikonlopuksi uudelle kokousmatkalle. Mielelläni tuon matkan silti tein. Ylä-Lappiin on aina ollut hauska matkustaa, lappilaiset maisevat virkistävät mieltä. Majoituimme Inarin kirkonkylässä, lauantai-iltana ohjelmassa oli mm. iltahartaus Inarin viehättävässä puukirkossa. Kokous pidettiin luontokeskus Siidassa. Siellä oli puhumassa mm. pääministeri Juha Sipilä sekä joukko Keskustan varapuheenjohtaja- ja puoluesihteeriehdokkaita.

Eräs mielenkiintoisimpia kokouksen asioita oli piirikokouksen kannanotto sen puolesta, että Keskustan Lapin piiri tukee kansanedustaja Katri Kulmunin valintaa Keskustan varapuheenjohtajaksi. Päätös syntyi yksimielisesti. Viimeksihän Lapin vaalipiirin alueelta asetettiin, Turun puoluekokoukseen, kaksi varapuheenjohtajaehdokasta. Tämä herätti suurta ihmetystä ja vaikka Katri sai tuolloinkin vahvan kannatuksen tullen valitsematta jääneistä äänissä selvästi lähimmäksi valintaa, niin epäilemättä äänten hajoaminen heikensi hänen mahdollisuuksiaan.

On hienoa, että tästä on nyt otettu opiksi. Jos haluamme, että Hannele Pokan jälkeen saamme jälleen lappilaisen naisen Keskustan puoluejohtoon, on voimat yhdistettävä. Kun Lapista ei ole nyt ministeriäkään, niin pohjoinen näkökulma puoluejohdossa on siksikin tarpeellinen.

Keskusteluissa ihmisten kanssa huomasin, että nyt on vahva tahto saada lappilainen nuori nainen Keskustan puoluejohtoon. Katri on kiertänyt todella ahkerasti ympäri maata ja saanut runsaasti tukijoita eri maakunnista. Uskon, että nyt on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Olimme kyllä joutua äänestämään Katria tukevasta päätöksestä, koska muutama rovaniemeläinen kokousedustaja teki esityksen, ettei piiri ottaisi kantaa kenenkään puolesta. Esitys olisi tietysti hävinnyt murskaluvuin. Tuntui, että siinä lainehtivat vielä edellisen puoluekokouksen tuntojen aallot. Itsekin käytin puheenvuoron, jossa muistutin, että jokainen saa äänestää ketä haluaa ja äänestyksessä valitaan kolme varapuheenjohtajaa. Jokainen saa kirjoittaa kenen nimet vain haluaa äänestyslippuihin. Mutta että olisi aikamoista, jos emme nyt lähes 10.000 ääntä eduskuntavaaleissa kerännyttä omaa kansanedustajaa lähtisi tukemaan piirinä. Erikoiselta tuntuu myös, että samat henkilöt, jotka kaksi vuotta sitten nimenomaan halusivat piirin tekevän kannanoton puoluekokousvalintoihin, pitivät nyt henkilöille osoitettavaa tukea sopimattomana.

Tuli sellainen olo, että joidenkin on vaikea päästä yli viime puoluekokouksen tapahtumista. Mutta kyllä se niin on, että tällaisissa tilanteissa täytyisi katsoa koko maakunnan etua eikä henkilökohtaisia pettymyksiä. Olen minäkin monissa äänestyksissä ja kampanjoissa ollut häviävällä puolella. Henkilövalinnat tahtovat herättää voimakkaitakin tunteita, mutta niistä pitäisi vaan mennä eteenpäin.

Esityksen Katria tukevasta kannanotosta teki kemijärveläinen Lea Soppela ja esitystä kannattivat mm. rovaniemeläiset Anja ja Timo Hannula sekä kittiläläinen Pirkko Jauhojärvi. Samoin Keskustanuorten entinen puheenjohtaja Teppo Säkkinen puhui Katrista tehtävän esityksen puolesta.

Lisäksi erityisesti Lapin Keskustanaisten puheenjohtajan, rovaniemeläisen Hilpi Aholan puheenvuoro, jossa Katrin valintaa kannatettiin, oli merkityksellinen ja osoitti avaraa näkökulmaa ja kykyä katsoa tulevaisuuteen. On hienoa nähdä tällaisia naisia vastuupaikoilla. Sellaisiakin naisia kun poliittisessa elämässäni olen kohdannut, joiden on vaikea kestää toisten naisten menestystä.

Tästä on hyvä jatkaa kohti Seinäjokea, jossa puoluekokous pidetään.

IMG_4944.jpg
Kokousmatkalta palattuamme, minä, Katri ja Pirkko Jauhojärvi Rovaniemen linja-autoasemalla