Valtuuston kokouksessa 16.11.2009 tehtiin päätös Kemijärven kouluverkosta. Itse vastustin tehtyä päätöstä, koska mielestäni parempi ratkaisu olisi ollut tarkastelemaan entisten yläasteiden yhdistämistä. Lisäksi koen epäoikeudenmukaisena sen, että Tohmon koulu ei saanut jatkaa toimintaansa 20 oppilaan rajaan saakka, vaikka muille kyläkouluille se mahdollisuus suotiin.

Ratkaisua on kutsuttu kompromissiksi. Todellinen tausta sille, että edes Kallaan koulu sai vuoden jatkoajan, löytyy siitä, että kaupunginhallituksen esitys näytti vielä kokouksen alussa olevan vaarassa hävitä vastaesitykselle, jossa sekä Kallaan että Tohmon koulu olisivat saaneet jatkoajan. ”Kompromissilla” saatiin muutama epävarma valtuutettu ruotuun ja niin saatiin estettyä kuitenkin Tohmon koulun jatkoaika sekä joidenkin henkilöiden arvovaltatappio – joutua äänestyksessä häviävälle puolelle.
 
”Kompromissia” voi tietysti perustella kuntalaisten kuulemisella. Oma käsitykseni on, että tätäkään vastaantuloa ei olisi tapahtunut, ellei valtuustossa istuisi näitä paljon parjattuja ”hankalia valtuutettuja”, jotka uskaltavat tehdä perusteltuja vastaesityksiä ja etsiä tosiasioita niiden tueksi.
 
Ratkaisun kovuutta pehmentämään valtuustossa asetettiin nippu toivomusponsia. Kauniilta kuulostivat, mutta mitään sitovuuttahan niillä ei ole enempää kuin keskivertovaalilupauksilla. Voisinpa itsekin esittää jossain kokouksessa pontena, että työtä kaikille ja kuntaliitos Kauniaisen kanssa.
 
Kouluverkosta keskusteltaessa asetettiin usein vaihtoehdoiksi joko koulujen lakkauttaminen tai veronkorotukset. Ennenkin kouluverkkoja on runnottu läpi uhkaamalla, että rahat loppuvat, jos kulloinkin esitettyä nimenomaista ratkaisumallia ei hyväksytä. Vaikka uusi valtuutettu olenkin ja opittavaa on paljon, niin pohdin, olisiko näiden vaihtoehtojen (koulut vs. verot) sijasta tarkasteltava säästöjen synnyttämiseksi ensisijaisesti mahdollisuuksia muuttaa hallinto- ym. rakenteita kaupungin laskenut väkimäärä huomioiden.
 
En halua kuitenkaan esittää pelkkää kritiikkiä. Ymmärrän sinällään ne syyt, joiden takia kouluverkkoon lähdettiin taas tekemään muutoksia. Työllisyys alueella on vähentynyt ja se näkyy asukasluvussa ja koululaisten määrässä. Jospa esimerkiksi viime kunnallisvaalien alla äänten keräämiseksi annetut lupaukset siitä, että rahoitus uutta sellutehdasta varten on paikallisesti hankittu, olisivat olleet totta, yhtäkään koulua ei varmasti olisi tarvinnut lopettaa. Mielenkiintoista nähdä, koetetaanko vielä eduskuntavaaleissa ratsastaa näillä lupauksilla.
 
Samaisessa valtuuston kokouksessa käsiteltiin myös sote-piirineuvottelujen jatkamista. Selvitysmies, professori Arto Alangon kutsumisesta kokoukseen muodostui tarpeeton arvovaltataistelu, kuten olemme myös lehdistä lukeneet. Itsekin kannatin neuvottelujen jatkamista sopimusmallipohjalta, ainakin toistaiseksi oloihimme sopivampana. Mutta aina on hyvä kuulla erilaisia näkemyksiä.
 
Täytyy sanoa, että vähintäänkin nolotti, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala kielsi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Kotilainetta antamasta varta vasten kokoukseen kutsutulle selvitysmiehelle puheenvuoroa asiaa käsiteltäessä valtuuston kokouksessa.
 
Erilaisten mielipiteiden salliminen, kuuleminen ja kyseenalaistaminen olisivat hyväksi myös Kemijärvellä. Arvaa oma arvosi, anna arvo toisellekin.
 
Hieman samaa sarjaa oli taannoinen yritys kieltää kaupunginhallituksen jäseniä kertomasta kokouksen kulusta ja päätöksenteon taustoista kuntalaisille. Mitään laillista perustetta tälle ei tietenkään ollut. Joitakin vuosia sitten kaupunginhallituksen esityslistat yritettiin pimittää julkisuudelta, kunnes kokous olisi jo pidetty. En tiedä, minkälaiseen arvomaailmaan tällainen perustuu, ei ainakaan keskustalaiseen.
 
Koulukeskustelun aikana peräänkuulutettiin jälleen arvokeskustelua. Hyvä niin, mutta sitä tulee käydä jatkuvasti eikä vain silloin, kun on kyse oman äänestysalueen koulusta. Missä oli monilta arvokeskustelu silloin, kun lukiota siirrettiin ties monettako kertaa tai kohtuuttoman hintaista kaupungintalon laajennusta suunniteltiin?
 
Arvoista kertoo ehkä jotain sekin havainto, että 4H-toiminnan tukemiseen ei riitä Kemijärvellä muutamaa tuhatta euroa, mutta entisestä Salcompin hallista oli varaa tehdä aivan toista hintaluokkaa oleva kiinteistönhoitosopimus ilman kilpailuttamista.
 
Janne Kaisanlahti
kaupunginvaltuutettu

Julkaistu Koillis-Lapissa 26.11.2009