Eilen järjestettiin keskustalaisten ehdokkaiden vaalipaneeli Kemijärvellä. Puuhamiehenä siinä oli allekirjoittanut, sillä halusin, että meilläkin on ainakin yksi sellainen tilaisuus, johon kaikki Keskustan ehdokkaat saavat tulla. Aikataulusyistä kaikki ehdokkaat eivät päässeet, mutta kuusi onnistui tulemaan ja kiitos siitä heille. Ehdokkaista paneeliin osallistuivat siis kauppatieteiden lisensiaatti Jaana Kuula Rovaniemeltä, metsäneuvoja Heikki Nivala Kemijärveltä, maanviljelijä Ari Ruotsalainen Rovaniemeltä, toimitusjohtaja Janne Seurujärvi Inarista, nimismies Juha Tuhkala Rovaniemeltä sekä yhteiskuntatieteiden ylioppilas Susanna Viitala Kemistä. Ja yleisöä oli paikalla huomattavasti enemmän kuin ehdokkaita - se oli hyvä se, kun pidin sitä tavoitteena, että kuulijoita olisi sentään enemmän. Yleisön joukosta pongasin mm. Pelkosenniemen uuden kunnanjohtajan Erkki Parkkisen.

Paneelin juonsi ansiokkaasti Lapin Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Plosila. Nuori ehdokkaamme Susanna Viitala saapui tenttiin myöhässä osallistuttuaan sylikummin roolissa ristiäisiin samana iltapäivänä. Mutta vaikka hän tuli kesken paneeliin, niin esittelypuheenvuoro oli sellaista lujaa, kansankielistä tekstiä, että ukot tuntuivat menevän hiljaisiksi. Moni saattoi yllättyä, että pieni blondi vaaleanpunaisessa puserossa antoi tulla sellaista suorasanaista tekstiä.

Tulihan paneelissa esille myös se ruma sana: Vuotos. Ymmärrän kyllä sen puolesta esitetyt perustelut jossain määrin, vaikka en kannata rakentamista, mutta teki mieli huoahtaa, että eikö meitä ole jo piinattu tarpeeksi monta vuosikymmentä tällä asialla? Se on repinyt kyliä ja sukuja toisiaan vastaan ja katkeruus on syvää molemmin puolin. Mutta nyrkkitappelulta säästyttiin.

Kiirettä pitää ehdokkailla. Tulin Susannan kyydillä Rovaniemelle ja täytyy ihmetellä, että miten ehdokkaat jaksavat kiertää päivästä toiseen ja hoitaa siinä sivussa leipätyönsä, opiskelunsa tai muut arkiset huolensa. Sanoin Susannalle, että unesta ei kuitenkaan pidä tinkiä ja hän oli kanssani täysin samaa mieltä. Vapaa-aikaa täytyy joskus supistaa, mutta unettomien öiden viettämisellä viime kädessä riskeeraa mielenterveytensä. Kun jonkunmoisenkaan säännöllisyyden pystyy elämäntavoissa säilyttämään, niin se on hyvä se. Vaikka eipä sillä, valvoihan Stalinkin yöt ja nukkui päivät.

Huomasin Lapin Kansasta sanomalehtileikkeitä leikatessani, että Pohjolan Osuuspankin edustajiston vaalit ovat käsillä. Kemijärvelläkin ehdokaslistaa keräillään ja minäkin Osuuspankin asiakasomistajana olen ehdokkaita tässä kysellyt. Demokratia on demokratia pankissakin, hyvä niin! En kiellä, etteikö itselläkin tekisi mieli asettua ehdokkaaksi, kun seurakuntavaaleissakaan en hännille jäänyt, mutta pää on pidettävä kylmänä eikä ahnehdittava joka puolelta. Opiskelutkin tässä täytyisi hoitaa, ne tulevat valitettavan usein priorisoitua muiden harrasteiden jälkeen. Arvelisin, että perhepiiristä silti löytyisi ehdokas noihinkin vaaleihin.