Iltalehti näkyy tänään uutisoineen hallituksen erityisavustajien taksimatkoista ja kertoo, että minulla oli työni aikana 74 taksimatkaa. Näin oli. (Olin työssä valtiovarainministeriössä 28.1.-9.6.2020.) Jos asia jollakin kiinnostaa, niin kyse oli siitä, että koronan alettua meidät määrättiin etätöihin ja että jos täytyy tulla ministeriöön paikan päälle, niin matkaa ei saanut tehdä bussilla tartuntariskin pienentämiseksi. Tätä ei lehtijutussa tietenkään kohdaltani ole mainittu.

Määräystä välttää julkisia kulkuneuvoja ja käyttää taksia noudatin tunnontarkasti, etten omalta osaltani levittäisi tautia. Suurin osa matkoista onkin Pihlajiston asuntoni ja Valtioneuvoston linnan välisiä. Matka on melko tarkkaan 10 km, niin olisi ollut mahdotonta kävellä sitä joka päivä eikä minulla ole pk-seudulla autoa, kuten monilla Helsingissä pääsääntöisesti asuneilla kollegoilla. Koska virkani alun perinkin sovittu määräaikaiseksi, niin ei olisi kannattanut laittaa autoa Helsinkiin tai hankkia kallista asuntoa lähempää keskustaa. Ennen korona-aikaa tein matkat tietysti bussilla.

Jokaisen taksikuitin voi minun puolesta vaikka julkistaa, kaikki liittyvät työnantajan määrämiin töihin, ja yhtään lyhyttä muutaman sadan metrin matkaa tms., jotka ovat joidenkin poliitikkojen kohdalla herättäneet kohua, ei minulla ole. EU-asioita hoitaneena erityisavustajana jouduin moniin kokouksiin, joita ei ollut aina mahdollista hoitaa etänä. Huvikseni en ole ajellut ainoatakaan matkaa, Helsingin keskustassa pyrin kävelemään paikasta toiseen enkä ajelemaan taksilla. Muutaman kerran jouduin käyttämään taksia eduskunnan ja valtioneuvoston välillä, kun käskettiin välittömästi johonkin kokoukseen.

Kaikki lennot ja junamatkat Lappiin ja takaisin maksoin itse, toisin kuin joskus luullaan, niitä ei työnantaja tietenkään korvannut. Talvella, ennen korona-ajan alkua, kävin melkein joka viikonloppu Lapissa lähiomaisen vakavan sairauden takia. 

P.s. Itse asiassa taksimatkoja pitäisi olla pari enemmänkin kuin mitä lehdessä mainittiin, mutta huonoa suomea puhuneet taksikuskit eivät suostuneet kirjoittamaan kuittia. Näistä en mitään voinut periä työnantajalta, kun ei ollut kuittia. Kokemus näistä takseista oli muutenkin epämiellyttävä. Tästä viisastuneena en sitten jatkossa ottanut kuin luotettujen firmojen takseja.