26112470_10155942804167114_3496548837706

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala täytti 50 vuotta 23.12.2017. Hänen syntymäpäiviään juhlittiin 29.12. Sodankylässä. Syntymäpäiväjuhlien "rääppiäiset" pidetään Kemijärvellä keskiviikkona 17.1.2018 klo 18. Tervetuloa kaikki Kemijärven VPK:n talolle tuolloin!

Pidin Maijalan syntymäpäivillä pienen puheen, jonka julkaisen myös tässä:

* * *

Hyvä juhlaväki!

Ensiksi haluan onnitella esimiestäni Eeva-Maria Maijalaa ja toivottaa hänelle onnea ja elävän Jumalan siunausta 50-vuotissyntymäpäivän johdosta.

Haluan kiittää, paitsi Sinua Eeva-Maria, niin myös kaikkia niitä ihmisiä, jotka hänet äänestivät hänet eduskuntaan. Tehän mahdollistitte myös sen, että olen sanaut työskennellä yli kuusi vuotta huikealla näköalapaikalla, kansanedustajan avustajana.

Toki olemme olleet monista asioista myös eri mieltä, mutta luullakseni niissä asioissa, joiden vuoksi useimmat ihmiset ovat Eeva-Marian Eduskuntaan äänestäneet, niissä asioissa meillä on samanlainen linja. Ne asiat ovat Lapin elämän peruskysymykset - maa-, metsä- ja porotalouden kehittäminen, Lapin elinkeinoelämän sekä liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien kehittäminen, metsästys, kalastus, marjastus ja petopolitiikka.

Ja voin vakuuttaa, että näiden asioiden parissa Eeva-Maria on todella valtavasti tehnyt työtä. Jopa itsensä ja terveytensä kustannuksella, kuten muutama vuosi sitten nähtiin. Toivottavasti tälle työmäärälle osaamme antaa arvoa.

Uskon, että pysyt Eduskunnassa, kun pidät mielessäsi Lapille-laulun sanat, jotka sopivat todella hyvin meidän aikaamme:

Jos vallan saapi taas vieras henki, jos pilkka kauneutees kajoaa
Et ole orja, et toisen renki, ei outo ohjata meitä saa
Tuhkasta nousivat kodit kerran, taas tuuli tunturiin puhaltaa
Sa itsees luota ja voimaan Herran, meidän maamme on Lapinmaa

Näin avustajana voin kertoa, että meillä on lappilainen tapa puhua suoraan ja kaunistelematta. Etelän ihmisiä se voi joskus kauhistuttaakin. Kun tuo Eeva-Marian ensimmäinen kirja julkaistiin, niin sain palautetta, että kirjan nimi on sopimaton - "Väärän akan lampat söivät". Ei kuulemma saisi sanoa, että "akka"! - Mutta me lappilaisethan puhumme "ukoista" ja "akoista" emmekä tämän ajan mielensäpahoittamiskulttuurin paineessakaan siitä toivottavasti luovu.

Osalle teistä olen ehkä kertonutkin, kun soitin työasiaa Eeva-Marialle eräänä perjantai-iltana yhdeksän aikaan. Hän kuunteli aikansa ja sanoi sitten: "Eikö sinun ikäisen miehen pitäisi olla tähän aikaan juoksemassa tytärten perässä eikä soitella vanhalle akalle!"

Kun Eeva-Maria tätä sanaa siis käyttää, niin minäkin rohkenen sanoa, että pitäkää tuo akka Eduskunnassa! Niin minäkään en joudu sitten työttömäksi, kun vielä on aika paljon asuntolainaa maksamatta. Kiitos!