Susanna%20srk-normal.jpg

Ystäväni, Rovaniemellä kirkkovaltuutettuna kuluvan kauden toiminut Susanna Junttila (o.s. Viitala) kertoi jäävänsä pois ensi syksyn vaaleista. Kun itse olen nyt Rovaniemellä ehdokkaana, niin olisi ollut hauskaa olla hänen kanssaan ehdokkaansa vaaleissa ja - jos luottamusta olisi molemmille riittänyt - niin tehdä yhteistyötä

Moniin kiireisiinsä vedoten Susanna kuitenkin on ilmoittanut, ettei ole käytettävissä tällä kertaa seurakuntavaaleissa. Hän kannustaa äänestäjiään ja muita rovaniemeläistiä tukemaan minua tämän syksyn vaaleissa. Tämän tuenilmaisun otan tietysti vastaan nöyrin mielin ja suurella kiitollisuudella.

Susannan luvalla julkaisen hänen blogikirjoituksensa myös tässä. - http://www.susannajunttila.fi/blogi.php

---

KESKIVIIKKO 10. SYYSKUUTA 2014: 
Seurakuntavaalit tulee, olethan valmis?

Olen kuulunut kirkkoon siitä lähtien kun kasteessa minusta tuli evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, ja koko elämäni ajan on ollut luontevaa kuulua kirkkoon. Kirkon jäsenyys näyttäytyy minulle enemmänkin erilaisten juhlien, kuten kasteen, häiden ja joulun osalta kuten useille muillekin ihmisille, mutta suurimmat uskonnosta kumpuavat asiat arkielämässäni ovat varmasti ne vähemmän näkyvät: esimerkiksi arvot, ohjeet ja toimintatavat, miten ihmisiä kohdellaan tai miten erilaisissa tilanteissa toimitaan periaatteellisella tasolla. 

Entisessä kotikunnassani Kemissä osallistuin seurakunnan työhön rippikoulun jälkeen. Ohjasin kerhoa lapsille useamman vuoden ajan. Kiinnostuttuani yhteiskunnallisista asioista ja oltuani kunnallispolitiikassa, osallistuin myös seurakuntavaaleihin syksyllä 2006 jääden ensimmäiselle varasijalle. Kotikuntani vaihtuessa siirryin samalla Rovaniemen seurakunnan jäseneksi ja lähdin ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin syksyllä 2010. Tällöin tulin valituksi, ja olen siis toiminut kirkkovaltuutettuna nyt neljän vuoden ajan. Olen erittäin kiitollinen äänestäjilleni ja tukijoille kuluneesta nelivuotiskaudesta ja mahdollisuudesta toimia seurakuntahallinnossa.

Työskentely kirkkovaltuustossa on ollut opettavaista. Ensimmäiset kaksi vuotta toimin myös kirkkoneuvoston varajäsenenä, ja tarkoituksena oli, ryhmämme tuella ja päätöksellä tietenkin olla neuvoston varsinainen jäsen viimeiset kaksi vuotta. Suunnitelmat eivät kuitenkaan aina mene niinkuin on ajatellut, nimittäin ensimmäisen lapseni synnyttyä päätin tietoisesti karsia luottamustehtäviäni, ja panostaa aikaani kodille. Luovuin siis paikastani ja keskityin rivivaltuutettuna toimimiseen. Vaalikauden aikana seurakunnassa on ollut paljon haastavia kysymyksiä ja isoja päätöksiä. Päälimmäisenä mielessä on luonnollisesti kirkkoherran valinta sekä seurakunnan talouteen liittyvät ikävätkin päätökset. Erityisen ilahtunut olen Rovaniemen seurakunnan kattavasta ja laajasta toiminnasta lapsiin ja nuoriin sekä lapsiperheisiin liittyen. Satsaus monipuoliseen toimintaan kantaa varmasti tulevaisuudessa hedelmää.

Luottamustehtävät vievät oman aikansa, varsinkin jos ja kun ne haluaa hoitaa hyvin. Olen nyt kahden pienen pojan äiti, ja viimeistelen opintojani. Samalla myös työni Rovaniemen kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksen jäsenenä jatkuu. Viime keväänä minut valittiin myös jatkamaan luottamustoimiani Osuuskauppa Arinan hallinnossa. Tehtäviä samassa kaupungissa on hyvä jakaa. Saman ihmisen ei tarvitse, eikä edes kannata pyrkiä kaikkiin mahdollisiin tehtäviin. Näillä ajatuksilla, en ole tällä kertaa käytettävissä seurakuntavaaleissa ehdokkaana.

Päätöstäni on helpottanut ja vahvistanut suuresti se, että pitkäaikainen yhteistyötoverini ja hyvä ystäväni Janne Kaisanlahti on muuttanut tänä syksynä Rovaniemelle ja päättänyt asettua ehdokkaaksi Keskustan listalle. Janne on asunut suuren osan ajastaan Rovaniemen Viirinkankaalla jo kymmenen vuoden ajan, ja tuntee Rovaniemen olot ja erityispiirteet. Olen tuntenut hänet jo pitkään. Tapasimme vuonna 2004 Brysselin matkalla kun olimme molemmat Paavo Väyrysen vieraana, jonka jälkeen olemme tehneet paljon yhteistyötä. Voisin jopa todeta, että hän on yksi luotetuimmista ja pyyteettömimmistä yhteistyökumppaneista poliittisen urani aikana. Tämän lisäksi jaamme melko samanlaiset näkemykset niin kirkon teologisista kuin hallinnollisistakin linjauksista. Hänen vakaumuksensa ja arvomaailmansa ovat minulle tuttuja, ja hänen ajatuksensa seurakunnan kehittämisestä ovat hyviä. Rovaniemen seurakunta tarvitseekin raikkaita ja uusia näkökulmia. Kannustankin omia äänestäjiäni, ystäviäni ja tukijoitani antamaan tällä kertaa äänensä hänelle. 

Janne on opiskellut lakimieheksi Lapin yliopistossa ja työskentelee kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan maakunta-avustajana. Hän on toiminut entisessä kotikunnassaan Kemijärvellä kirkkovaltuustossa ja kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Tämän lisäksi hän on yksi neljästä lappilaisesta kirkolliskokousedustajasta kuuluen myös kirkon lakivaliokuntaan. 

Rovaniemen seurakunnalle olisi varmasti hyötyä saada kirkkovaltuustoon edustaja, jolla on kokemusta seurakuntahallinnosta ja myös suorat yhteydet kirkon valtakunnalliseen päätöksentekoon. Arvostan suuresti ihmisiä, jotka omistautuvat tehtävilleen ja antavat suuren osan ajastaan asioiden parantamiseksi ahkeruudellaan ja sisukkuudellaan. Janne on juuri tällainen ihminen, jolla on sekä kykyä, taitoa ja tahtoa.

Susanna Junttila
Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuutettu 2011-14
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen