Tänään järjestettiin Kemijärven valtuustosalissa kansanedustajaehdokas, Euroopan parlamentin jäsen ja valtiotieteen tohtori Paavo Väyrysen vaalikampanjan avaustilaisuus Kemijärven osalta. Kahvituksesta vastasivat Paavo Väyrysen kannattajiin lukeutuvat Tuulikki Juujärvi ja Tarja Kaisanlahti eli äitini, molemmat Keskustan kaupunginvaltuutettuja Kemijärvellä. Tilaisuudessa oli laskujeni mukaan vähän päälle 50 henkeä, mikä oloissamme on varsin hyvä saavutus. Innostus oli käsin kosketeltava ja usko parempaan tulevaisuuteen vahva. Itä-Lappi on perinteisesti ollut Paavon vahvaa tukialuetta.

Puheenvuorossaan Paavo Väyrynen käsitteli monia laajoja kysymyksiä. Heti saattoi huomata, että hänellä on suuri tietomäärä yhdistettynä poikkeukselliseen kokemukseen. Hänen Venäjän-tuntemuksensa on huomattava ja sitä todella tarvitaan, jos Itä-Lappi aiotaan nostaa jaloilleen. Paavo muistutti realiteeteista, on vaikea taistella pelkästään Kemijärven-yöjunasta, mutta mitkä mahdollisuudet avautuvatkaan, kun rautatie kulkee rajan yli Kantalahteen ja Murmanskiin! Kaikkihan tällaista asiaa varmasti kannattavat, mutta kenellä on kykyä ja kontakteja hoitaa tällaista asiaa?

Paavo muistutti hyvin Keskustan ja sosialidemokraattien välisistä eroista. Onhan meillä paljon yhteistäkin ja porvarihallituksen rinnalla olosuhteista riippuen on hyvä pitää tasavertaisena mahdollisuutena punamulta kaksipuoluejärjestelmään siirtymisen sijasta. Mutta ne erot ovat toki huomattavat. Keskustassa suhtautuminen aluepolitiikkaan on ihan toista luokkaa - haluamme, että koko Suomi pidetään elävänä ja asuttuna sen sijaan, että kaikki keskitettäisiin suurkaupunkeihin. Se on myös ekologisesti kestävämpi elämänmuoto. Toinen suuri ero Keskustan ja SDP:n välillä on suhtautuminen perhepolitiikkaan. Keskusta kannattaa valinnanvapautta: jos äiti haluaa hoitaa lapsensa kotona, hänelle on annettava siihen mahdollisuus. SDP:n ideologia suosii taas pakkolaitoshoitoa ja kuvittelee, että kotona oleva äiti on jäänne menneisyydestä ja osoitus naisten epätasa-arvosta. Kuitenkin maaseudun ihmiset tietävät, että usein se kotona lapsia hoitanut äiti on ollut emäntänä tasa-arvoinen maanviljelijä miehensä rinnalla - joskus jopa pitänyt isäntä tossunsa alla.

Yleisöstä esitettiin monia kiperiä kysymyksiä. Yhtenä nousi esille myös Vuotos-asia, mistä Paavo kertoi rehellisesti mielipiteensä. Monen kemijärviläisen tavoin en ole minäkään koskaan rakentajiin kuulunut, mutta en tämän yhden asian takia hylkäisi Paavoa, kun linjamme on muuten lähestulkoon yhtenäinen. Ja mitä tulee moniin muihin ns. ympäristökysymyksiin, niin olen niissä Paavon linjoilla täydellisesti. Tällaisia ovat esim. tuulivoiman lisärakentaminen ja järkevälle pohjalle rakentuva metsiensuojelu. Väyrynen muistutti Mauri-myrskyn jälkiselvittelyistä, jolloin tuulen kaatamia puita ei saanut hakea luonnonpuistoista pois, vaikka keväällä hankea pitkin se olisi onnistunut. Ketä sellainen suojelu hyödyttää?

Paavo Väyrynen on kiireinen mies, mutta hän aikoi tulla vielä useamman kerran Itä-Lappiin. Se onkin oikein, sillä hyvin monet ihmiset ovat kiinnostuneita kuulemaan hänen visioistaan. Muistutan vielä, että luvatahan voi kuka vain ja mitä vain, mutta kenellä on paitsi luonteenlujuutta seistä sanojensa takana, niin kenellä on kykyä ja kontakteja hoitaa asioita? Meillä ei ole varaa antaa äänemme mennä hukkaan!

Lapissa tulevien vaalien tärkeimmät kysymykset ovat:

1.) Saako Keskusta neljännen paikan ja Lapin ääni näin vahvistuu sekä eduskunnassa että puolueen sisällä?

2.) Saako Paavo Väyrynen niin vahvan valtakirjan meiltä lappilaisilta, että hän pääsee sellaiselle vaikutusvaltaiselle paikalle, että voi hyvin ajaa asioita rakkaan maakuntamme paremman tulevaisuuden puolesta?