Eilen torstaina Koti-Lappi paikallislehti julkaisi viime vaaleissa valtuustosta tippuneen sosialidemokraatti Markku Helistenin kirjoituksen, jossa käsiteltiin paikallispolitiikkaa ja arvosteltiin erityisesti minua monenlaisin piikittelyin. Sama kirjoitus oli tänään Lapin Kansassa. Tähän olen toki jo tottunut. Kemijärvellä kun on koetettu kaikin tavoin pilkata ja mustamaalata minua kuluneiden kuukausien aikana. Tämä liittyy syvästi ongelmaisen paikallispolitiikkamme kiemuroihin ja valtapeliin. No, politiikassa pitää arvostelua kestää, ei se minua haittaa. Mutta se sen sijaan haittaa, että tämä Markku Helistenin kirjoitus mainitsi isoisäni, joka ei ole mitenkään julkisuuden henkilö, ei ole ollut koskaan poliittisissa luottamustehtävissä tms.

Omaisillani pitäisi olla oikeus elää rauhassa ilman, että katkerinkaan vasemmistolainen alkaa piikitellä heitä lehtikirjoituksissaan.

Julkaisen ohessa entisen valtuutettu Helistenin kirjoituksen sekä siihen jättämäni vastineen. Koti-Lappi lehti jo pyysi anteeksi isovanhemmiltani ja lupasi julkaista pahoittelunsa lehtensä seuraavassa numerossa. Kirjoituksen isoisääni viittaava kohta oli kuulemma mennyt läpi heidän huomaamattaan. Haluan uskoa tämän, virheitähän sattuu ja ei aihetta enempään.

Paikallislehdessä oli aiemmin myös toinen kirjoitus, raukkamaisesti nimimerkin takaa (joskin kirjoitustyylin perusteella melko helposti tunnistettavissa), jonka kirjoituksen terä myös kohdistus täysin minun henkilöni arvosteluun. Muutamat ystäväni ovat olleet pahoillaan näistä kannanotoista. Olen sanonut heille ja sanon tässäkin. Puhdas omatunto on paras päänalus. Tiedän itse omat tekemiseni ja lähipiirini ne tietää. Silloin on hyvä elää, kun on itsensä kanssa sovussa. Ja elämässä on sentään niin paljon muutakin kuin politiikka. Surullista vain nähdä, miten suuria mahdollisuuksia Kemijärvellä on edessään, mutta miten paljon niitä on hukattu toisarvoisiin asioihin.---

Markku Helistenille

Viime kunnallisvaaleissa Kemijärven valtuustosta pudonnut demari Markku Helisten on julkaissut Koti-Lapissa ja Lapin Kansassa kirjoituksen, jossa Keskustan hajaannus ja äänestäjien tahdon toteutumattomuus koitetaan pistää minun syykseni.

Kemijärvellä on jo kuukausien ajan käyty järjestelmällistä parjauskampanjaa ja esitetty toinen toistaan valheellisempia väitteitä minun tekemisistäni. Jokaiseen tekstiin en ole katsonut tarpeelliseksi edes vastata.

Omasta osuudestani tapahtumiin totean lyhyesti. Vaaleissa kuntalaiset tahtoivat muutosta. Kaupunginvaltuutetuista yli puolet on uusia, mikä on historiallinen vaalitulos. Kulunutta valtuustokautta on sävyttänyt laittomien valintojen tehtailu sekä kaupunginjohtajaan kohdistettu ajojahti.

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa olen pitänyt parhaana, että Arto Ojalan kyvyt ja kontaktit omaava henkilö tulisi kunnallishallinnon ykköspaikalle. Ei jäsenkirja voi yksin ihmisen osaamista ratkaista.

Sen jälkeen, kun huomasin millaiseksi nämä neuvottelut muodostuvat, niin ilmoitin omalle ryhmälleni, etten ota tässä vaiheessa vastaan mitään muita luottamustehtäviä kuin valtuustopaikan. Eipähän ainakaan oma nimeni ole sitten ärsyttämässä entisestäänkin tulehtunutta tilannetta.

Tästä huolimatta huudetaan jopa toisten keskustalaisten toimesta naapurikuntien edustajille, miten Kemijärven riitely johtuu minun ahneudestani ja vallanhimostani. Ihmeellistä.

Markku Helistenillä on muuten aika vähän varaa arvostella Keskustan hajaannusta, kun Kemijärvellä demareilla on pitkä perinne Keskustan valintoihin sekaantumisessa. Olivathan he mm. mukana kaatamassa Keskustan valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön kannattamaa Veikko Perälää ja nostamassa tilalle Heikki Nivalaa. Tarkastetuista ja lainvoiman saaneista pöytäkirjoista tämä on todistettavissa.

Miksi en osallistunut osan Kemijärven puolueista perustamalle "vaaliareenalle"? Siksi, että halusin käyttää ne vähät tunnit, mitä minulla oli aikaa kampanjoinnille, kuntalaisten tapaamiseen esim. Kauppapaikan ja S-Marketin edustalla pidetyissä tilaisuuksissa, joissa väki liikkui. Vaaliareenan useissa tilaisuuksissa yleisönä oli ollut etupäässä toisia ehdokkaita ja heidän lähipiiriään. Mitä heille hyödyttää kampanjoida?

Helistenin kirjoituksen pohjanoteeraus oli viitata ukkiini, joka ei ole julkisuuden henkilö ja joka ei ollut missään poliittisissa luottamustehtävissä. Jos minun haukkumisestani hyvä mieli tulee, niin sitä sopii harrastaa jatkossakin, mutta jättäkää nyt sentään omaiseni rauhaan. Kirjoitus oli toki sinänsä hyvä esimerkki siitä millaisia konsteja Kemijärvellä osataan käyttää, kun halutaan väenväkisin joku tietty henkilöratkaisu syntymään.

Toivon uusien valtuutettujen muistavan, että uusi aika tarvitsee uusia tekijöitä myös Kemijärvellä. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat on syytä valita nykyisten ykköshenkilöiden ulkopuolelta.

Janne Kaisanlahti (kesk.)
Kemijärvi