Joutessani katselin presidenttiehdokkaittemme nettisivuja. Osalla ne ovat vielä melko alkutekijöissään presidentinvaalikampanjaa varten, mutta kuitenkin sieltä löytyy mm. tapahtumakalenteri. Suomessahan monelle äänestäjälle on tärkeätä tavata ehdokkaita henkilökohtaisesti - ja myös moni ehdokas arvostaa kansalaisten tapaamista. Varsinkin eri puolilla maata kiertäen, ihmisten huolia ja murheita kuunnellen, saa hyödyllistä tietoa omia kannanottoja ja päätöksentekoa varten. 

Presidenttiehdokkaistamme Paavo Väyrynen on tullut tänään aamuisen radiotentin lisäksi Tervolla, Suonenjoella, Kuopiossa, Varkaudessa ja Heinävedellä. Huomenna hän tapaa ihmisiä Outokummussa, Joensuun yliopistolla, Tohmajärvellä, Kiteellä, Kesälahdella ja Rääkkylässä. Lauantaina hän osallistuu Vantaalla EU-keskusteluun ja sunnuntaina pitää nähtävästi lepopäivän. Maanantaina Paavo on Suomussalmella, Hyrynsalmella, Ristijärvellä, Paltamossa, Sotkamossa ja Vaalassa sekä tiistaina Sievissä, Nivalassa, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä, Reisjärvellä ja Haapajärvellä. Näitä viiden-kuuden yleisötilaisuuden päiviä on ollut jo paljon ja vaaleja lähestyttäessä niitä on varmasti yhä enemmän. Tilaisuudet ovat keränneet runsaasti väkeä myös keskellä päivää, arkipäivisin.
 
Entä sitten vaalien toinen Paavo eli Lipposen Paavo? Nettisivuillaan olevan kalenterinsa mukaan Paavo on huomenna perjantaina kolmosella Korkojen kera -ohjelmassa. Seuraava merkintä on tiistaille, jolloin Lipponen vaivautuu peräti kahteen paikkaan - ensin Keravalle seisoskelemaan tunnin ajaksi Prisman pihalle ja sitten Hyvinkäälle jossakin auditoriossa pidettävään tilaisuuteen. Keravaan on Helsingin keskustasta matkaa 31 kilometriä ja Hyvinkäälle peräti 58 kilometriä.
 
Kokoomuksen Sauli Niinistö on ollut nettisivujensa mukaan tänään illalla Kotkassa ja Haminassa. Huomenna hän jatkaa niin ikään Kotkassa ja iltapäivästä näkyy Kouvolassa kävelykadulla ja tipauttaa illalla Kookoo-Jukurit jääkiekko-ottelun avauskiekon. Muita tapahtumia ei tapahtumakalenteriin ollut vielä merkitty.
 
RKP:n Eva Biaudet’n nettisivujen tapahtumakalenteri kertoo hänen olleen tänään klo 16 jossakin keskustelutilaisuudessa Helsingissä sekä klo 19 alkaen Kiseleffin talossa Korun ja muodin juhla -muotinäytöksessä, niin ikään Helsingissä. Tässä tapahtumassa hän on ollut muotinäytöksen mallina, kuten myös Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi. Perjantaille Evalle ei ole merkitty kalenteriin mitään, lauantaina hän käy RKP:n perhejuhlassa, jälleen Helsingissä ja sunnuntaina hän puhuu ruotsalaisuuden päivän juhlassa Turussa. Tiistaina hän liikkuu Itä-Suomessa, nähtävästi ainakin Kuopiossa.
 
Vihreiden Pekka Haavisto on tänään ollut koko päivän Kuopiossa, mutta useimmat tapahtuvat näkyvät olleen erilaisia tutustumisia yleisötilaisuuksien sijaan. Iltapäivällä on kyllä ollut vaalipaneeli. Huomenna hän on Joensuussa ja siellä on useampi yleisötilaisuus. Maanantaina hän osallistuu Helsingissä jonkun näyttelyn paneeliin ja tiistaina hän luennoi Afrikan tilanteesta Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa.
 
Kyllähän nuo kaikki siis kulkevat. Mutta yksi kiertää Suomea selvästi uutterammin ja tehokkaammin kuin toiset. Siinä, missä muilla on yksi tai kaksi tilaisuutta ja nekin samalla paikkakunnalla, kiertää Paavo usein jopa kuusi kuntaa päivässä. Ero on vähän samanlainen kuin Kirjamessujen paneelissa, jota olin viime viikonloppuna seuraamassa Helsingin Messukeskuksessa, kun olen nyt viikon ollut töiden takia täällä. Jokaisen paneeliin osallistuneen ehdokkaan eteen oli kasattu pino heidän kirjoittamiaan kirjoja. Väyrysen pino oli korkeampi kuin muiden yhteensä. Paavo totesi silti, että ainakin kolme kirjaa puuttuu.
 
Pinoissa oli selkeä määrällinen ero ja - uskallan väittää - myös laadullinen ero.
 
Joku viikko sitten näin uutisen, jossa kerrottiin, että kaikki ehdokkaat käyvät ainakin kerran Lapissa. Tuntui, että kuin suurena tapauksena markkinoitaisiin sitä, että Sauli Niinistökin suvaitsee käydä muutaman tunnin Lapissa. Paavo Väyrynen puolestaan on jo käynyt presidentinvaalien tiimoilta tapaamassa pohjoisen väkeä jokaisessa Lapin kunnassa. Paavo ei ole siis ajatellut, että hän lappilaisena on jo niin paljon kiertänyt kotimaakuntaansa, että kiertäisi nyt yksinomaan etelämpänä. Hän tulee pitämään vielä ainakin kolme vaalitilaisuutta Lapissa.
 
Paavo Väyrysen kampanjointikin jo osoittaa, että Paavo haluaa olla koko kansan presidentti. Hänelle jokainen ihminen - ja jokainen alue - on yhtä arvokas. Hänen linjansa on se, että jokaisen ihmisen on voitava asua siellä, missä he haluavat. Moni meistä ei halua irti juuriltaan. Moni haluaa elää kehittää sitä seutua, jota esi-isät vuosisatojen ajan ovat rakentaneet. Paavo Väyrynen haluaa nähdä koko Suomen elävänä ja kukoistava. Pienyhteisöissä eläminen kun on luonnontaloudellisempaakin verrattuna siihen, että koko väestömme ahdetaan Itä-Helsingin lähiöiden kaltaisiin asuinalueisiin.
 
Onkin sanottu, että Väyrynen kiertää sellaisia kuntia, joiden olemassaolosta sinipunan ehdokkaat eivät ole edes kuulleet.
 
PS. Edellä mainitsemastani luettelosta jäi pois Timo Soini. En löytänyt hänen sivuiltaan kalenteria ainakaan pikaisella haulla.
 
Viime päivinä useampi Perussuomalaisille äänensä paukassut kansalainen on kenties alkanut miettiä - mitä jos Timo Soini pääsisikin toiselle kierrokselle? Mitä jos Soinista oikeasti tulisikin presidentti. Sekään vaihtoehto ei ole enää mahdoton. Mitä silloin tapahtuisi Perussuomalaiselle puolueelle? Populistinen liike tarvitsee vahvan johtajan. Kuka Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä onnistuisi pitämään tuon porukan kasassa? Eiköhän hyvät perussuomalaisten kannattajat ole parempi äänestää nyt Paavo Väyrystä, joka kuitenkin on monissa Perussuomalaisille tärkeässä kysymyksellä lähempänä Soinia kuin Niinistö ja Lipponen.