Eduskuntavaalit monine kampanjoineen ovat jo taakse jäänyttä elämää. Vaalitulos oli selvä voitto Keskustalle ja epäluottamuslause edellisen hallituksen keskittämispolitiikalle ja huonolle päätöksentekokyvylle.

Toisaalta, vaikka Keskusta saavutti ykköstilan, niin parhaista galluplukemista hyydyttiin loppumetreillä monta prosenttiyksikköä. Miksi näin kävi, siitä on puolueen sisällä tehtävä perusteellinen selvitys. Aloimmeko pitää vaalivoittoa jo liian itsestään selvänä? Jos Keskustan kannatus olisi ollut suurempi, olisimme voineet muodostaa keskiryhmien hallituksen ja sekä Kokoomus että SDP olisi voitu jättää ulkopuolelle.

Lapissa Keskusta kumminkin voitti yli kymmenen prosenttiyksikköä ja sai yhden lisäpaikan. Keskustaväki uurasti täällä todella voimiaan säästämättä. Ehkäpä valtakunnallisestikin olisi puolueen syytä katsoa jatkossa vähän enemmän mallia pohjoisesta. Moni ehdokkaistamme ja tukiryhmistä teki todella vahvan kenttätyön ja piti esillä Keskusta-aatteen peruskysymyksiä.

Kuitenkin arvioin, että yksi ”kauneusvirhe” sattui Lapissa liittyen ehdokasasetteluun. Keskustan Lapin piirikokous pudotti äänestyksessä maanviljelijä Ari Ruotsalaisen pois ehdokaslistalta. Vuoden 2007 vaaleissa Ari sai 3476 ääntä. Tällä kertaa äänimäärä olisi ollut todennäköisesti vielä suurempi. Muiden puolueiden riveistäkin ihmeteltiin, miten meillä oli varaa jättää Arin kaltainen mies pois listalta? Keskityttiinkö listaa laadittaessa liikaa pohtimaan yksittäisten ehdokkaiden läpimenomahdollisuuksia kokonaisuuden sijaan? Sehän on täysin inhimillistä. Silti ehdokkaita asetettaessa tulisi ensin katsoa, millainen ehdokasjoukko kerää mahdollisimman laajan tuen puolueelle. Kaikki äänethän kootaan samaan pottiin. Piirikokouksen äänestyksessä Ari Ruotsalaisen ohittanut Merja Mäntyniemi sai lopullisessa vaalissa 448 ääntä. Hyvin todennäköisesti Arin kannatus olisi ollut tähän nähden moninkertainen.

Vaalit on nyt käyty ja jälkiviisaus on turhaa, mutta halusin mainita tästä vain oppina vastaisuuden varalle. Ainakin esitykset ehdokkaista kannattaa jatkossa tehdä jo jäsenvaalia varten. Kentässä on meidän voima. Nyt ehdokasvalinta jäi piirikokouksen melko pienen osallistujajoukon ja kahvitaukopuheiden vaikutukseen. Jos koko jäsenistömme olisi saanut äänestää ehdokkaista, olisi lopputulos ollut todennäköisesti toinen.

Toivon, että Ari ottaisi vielä uusiksi Rovaniemellä kunnallisella puolella. Jämeriä vastuunkantajia tarvitaan päätöksentekoon. Yhtenä monista minäkin olisin mielelläni mukana hänen vaalityössään.

* * *

syys14%20026.jpg

Kuvassa maanviljelijä, Rovaniemen kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen sekä minä, Susanna Junttila ja Katri Kulmuni Keskustan Lapin piirin piirikokouksessa viime syksynä. Tuossa kokouksessa valittiin Keskustan Lapin piirin ehdokkaat kevään 2015 eduskuntavaaleihin.