Olen koonnut kirjaa "Kemijärvi 1918", sen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta. Kirjassa on kaksi osaa, toinen kertoo vuoden 1918 sotatapahtumista Kemijärvellä ja toinen osa on matrikkeli, joka sisältää valkoisen osapuolen sotaveteraanien luettelon. Viimemainitun kokoaminen on ollut haastavaa hyvin laajan ja osin puutteellisen lähdemateriaalin takia. Tarkoitukseni on julkaista alustava lista nimistä, jotta ao. henkilöiden omaiset voivat halutessaan toimittaa minulle kuvia ja lyhyitä elämäkerrallisia tietoja veteraaneista. Samoin jos joku nimi puuttuu, niin sen voi lisätä.

Tarkoitukseni oli julkaista lista tällä viikolla täällä blogissani ja pyytää paikallislehteä tekemään pieni juttu asiasta, mutta en ole siihen valitettavasti nyt sairauden takia kyennyt. Olen ollut kovassa flunssassa, jolta yli jääneet voimavarat on pitänyt käyttää leipätyöni hoitamiseen. Toivon pitkämielisyyttä kaikilta kirjaprojektiin osallistuvilta. Kyllä se vielä valmistuu!

Tiedän, että vuoden 1918 sota herättää yhä vahvoja tunteita. Joidenkin mielestä en saisi kirjoittaa kirjaa, kun olen "porvarina" puolueellinen. Kuitenkin Kemijärven vasemmistolaisilla olisi ollut 100 vuotta aikaa kirjoittaa aiheesta oma näkemyksensä, eipä ole kirjoja syntynyt. Lisäksi mainitsen, että vasemmistolainen kunnallisneuvos Juha Pikkarainen on suhtautunut työhöni kannustavasti ja luvannut kirjoittaa työväenliikkeen näkökulmasta kommentaarin kirjaan.

Joku voi kysyä myös, miksi kirjassa on ainoastaan valkoisen osapuolen veteraanien matrikkeli eikä punaisten. Syy on yksinkertainen. Punaisen puolen osallistujista ei ole olemassa yhtä luotettavia dokumentteja. Kemijärveltä on koottu valkoisten toimesta aikanaan luettelo, jossa on arvioitu, ketkä ovat olleet punaisia, mutta se perustuu lähinnä muutamien tahojen arviointiin ja joukossa on ilmeisesti mukana myös suojeluskuntalaisia vahingossa. Lisäksi Kemijärven työväenyhdistyksen virallinen kanta oli, että Kemijärvellä ei ollut punakaartia ja että kukaan ei tukenut kapinaa, vaan vastusti sitä. Asiasta voi olla perustellusti kyllä toistakin mieltä, ja tulen kertomaan kirjassa molempien osapuolten näkökannat. Samoin toukokuussa 1918 tapahtuneet viiden punaisen teloitukset Kemijärvellä käsitellään tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.