IMG_0951-normal.jpg

Kävin kolmen päivän retkellä kahden keskustalaisen kaverini kanssa luovutetun Karjalan alueella. Paljon kauniita maisemiahan sieltä löytyi, mutta samalla koko ajan oli mielessä se surullinen tieto siitä, että ne maat ovat kerran kuuluneet Suomelle. Ajelimme yli tuhat kilometriä ja koko aikana emme käyneet vanhojen rajojen ulkopuolella, vaan aina siis vanhassa Suomessa.

IMG_0732-normal.jpg

Monista sota-ajan taisteluista kertoivat sodissa kaatuneiden hautamuistomerkit. Venäläisten muistomerkkejä oli runsaasti matkareittimme varrella. Venäläisiä kaatui esim. talvisodassa suunnilleen kuusinkertainen määrä suomalaisiin nähden, joten luonnollisesti hautojakin on enemmän.

IMG_0992-normal.jpg

Karjalan alueelta löytyi myös joidenkin suomalaisten sankarivainajien muistomerkkejä. Heidät oli haudattu kotipitäjiinsä, jotka jäivät sitten rajan taakse. 

IMG_0804-normal.jpg

Terijoen kaupunki on kuuluisa hiekkarannoistaan ja aikanaan se oli tunnettu suomalainen lomanviettopaikka. Terijoki muistetaan myös siitä, että siellä toimi ns. Terijoen hallitus, jota johti Suomen historian pahin maanpetturi Otto Wille Kuusinen. Stalinin lähipiiriin kuulunut Kuusinen pyysi puna-armeijaa "vapauttamaan" Suomen, millä koetettiin oikeuttaa talvisodan hyökkäys maatamme vastaan. Suomen miehittäminen torjuttiin, mutta siitä jouduttiin antamaan hirvittävät uhrit.

Tänä päivänä välimme suureen itäiseen naapuriin ovat hyvät ja niitä on jatkuvasti vaalittava. Suomen ulkopoliittisen linjan vakautta ei saa antaa seikkailupolitiikan käsiin. Omissa ratkaisuissa meidän on huomioitava aina asemamme suurvallan ja sen erään keskeisimmän kaupungin läheisyydessä. Mutta historiastamme emme saa unohtaa mitään.

IMG_1001-normal.jpg

Pieniä kauniita ortodoksikirkkoja löytyi matkan varrelta useita. Ateismin aika on päättynyt ja kirkot saavat jälleen toimia vapaasti.