Yhdysvaltain suuri valtiomies John McCain kuoli viime yönä sairastettuaan pitkään syöpää. Ensi keskiviikkona hän olisi täyttänyt 82 vuotta. Amiraalin poikana hän aloitti uransa USA:n laivastossa ja joutui aikanaan yli viideksi vuodeksi sotavangiksi Vietnamiin. Vankilassa häntä kidutettiin julmasti. Palattuaan kotimaahansa hän jatkoi vielä jonkin aikaa sotilasuraansa, kunnes ryhtyi mukaan politiikkaan. Vuonna 1983 hänet valittiin kongressiin ja 1987 senaattiin, edustaen Arizonan valtiota. Parlamentaarinen ura kesti siis 35 vuotta.
 
Parhaiten McCain muistettaneen maailmalla siitä, että hän oli vuoden 2008 presidentinvaaleissa Republikaanien ehdokkaana. Bushin hallinto ja sotapolitiikka olivat kuitenkin hyvin epäsuosittuja, joten vaaliasetelma oli sangen hankala Republikaanien ehdokkaalle. Toisaalta McCain edusti lähinnä puolueensa vasenta laitaa ja herätti epäluuloja kovan linjan konservatiiveissa.
 
Presidentinvaalien aikaan McCainia lyötiin kovasti myös hänen iällään ja terveydellään. Epäiltiin, ettei hän jaksaisi elää presidenttikauttaan loppuun. Kuitenkin noista vaaleista on kulunut nyt enemmän kuin kaksi presidenttikautta. John McCainin äitikin on yhä elossa, 107. ikävuodellaan.
 
Olin yliopistossa opiskelijana, kun mainittuja vuoden 2008 presidentinvaaleja käytiin. Minä tietysti kannatin Republikaanien ehdokasta, kun valtaosa tuttavistani kannatti Obamaa. (Perusteena oli yleensä vain epämääräinen "nyt tarvitaan muutos".) Suomessa ja länsimaissa yleisestikin valtamedia asettui Obaman puolelle ja maalasi McCainista kuvaa Bushin politiikan jatkajana, vaikka McCain oli ollut monessa asiassa Bushin kanssa eri mieltä. Toisaalta, kun McCain arvosteli voimakkaasti Trumpia viime vuosina, niin valtamedian asennekin häntä kohtaan taisi muuttua suopeammaksi.
 
Viime vuosinaan McCain näyttäytyi kannanottoineen yhä enemmän kahden valtapuolueen välimaastossa, ja oli aktiivisesti mukana neuvottelemassa kompromisseja yhteisten päätösten saamiseksi.
 
Pitkän poliittisen uransa aikana senaattori McCain sai paljon niin kiitosta kuin moitettakin osakseen. Historian lahjomaton vaaka antaa aikanaan tuomionsa hänenkin osaltaan. Joka tapauksessa kaikkien on tunnustettava hänen poikkeuksellisen mittava uransa ja antaumuksensa omistaa elämänsä isänmaansa palvelemiseen.