Archiwum Kancelarii Prezydenta RP — www.prezydent.pl

 

Ympäri maailmaa on levinnyt järkyttävä tieto. Puolan presidentti, eräs Euroopan nykyhistorian suurimmista valtiomiehistä, koko ihmiskunnan vilpitön ystävä ja kristinuskon järkkymätön puolustaja Lech Kaczynski on menehtynyt lento-onnettomuudessa. Samassa turmassa kuoli hänen vaimonsa sekä suuri joukko Puolan poliittista, taloudellista ja sotilaallista johtoa. Luonnollisesti juuri Puolassa uutinen on otettu vastaan kaikkein suurimmalla surulla.
 
Sanoin on vaikea kuvata sitä, millainen ihminen on nyt poistunut keskuudestamme. Henkilökohtaisesti olen jo vuosien ajan tuntenut syvää ihailua Puolan uljasta presidenttiä kohtaan, joka on rohjennut puolustaa ikuisia totuuksia ja taistellut poliittisilla areenoilla tinkimättömästi kansansa edun ja hyvinvoinnin puolesta. Voi vain kiittää kaikkivaltiasta Jumalaa kaikesta siitä, mitä hyvää niin Puolan kansa kuin koko eurooppalainen kansanyhteisö saivat tämän ihmeellisen elämäntyön kautta.
 
Lech Kaczysnki syntyi vuonna 1949, hän oli siis kuollessaan 61 vuoden ikäinen. Hänet muistetaan usein siitä, että hänellä on identtinen kaksoisveli, Jaroslav, joka toimi joitakin vuosia sitten Puolan pääministerinä. Veljekset tulivat julkisuuteen jo lapsuudessaan elokuvatähtinä, mutta aikuisiällä heistä tuli poliittisia liittolaisia, joiden perustama konservatiivinen Laki ja Oikeus -puolue nousi vuoden 2005 parlamenttivaaleissa Puolan suurimmaksi puolueeksi.
 
Koulutukseltaan Kaczynski oli oikeustieteen tohtori ja hän työskenteli professorina ennen poliittista uraansa. Kommunistisen hirmuhallinnon aikana Puolassa kasvaneesta Kaczynskistä tuli ankara kommunismin vastustaja. Syvästi uskonnollisena miehenä häntä epäilemättä hirvitti myös kommunistien toiminta kirkkoa ja uskontoa vastaan. Ilonaihe oli puolalaisen kardinaalin, tulevan Johannes Paavali II:en, valinta paaviksi. Tämä paavi taisteli ateistista marxilaisuutta vastaan ja sai nähdä punaisen hirmuvallan kaatumisen niin Puolassa kuin muualla Itä-Euroopassa.
 
Oli melkoinen tapaus, että presidentti Kaczynski ja huomattava osa Puolan johtoa menehtyi lentomatkalla Katynin joukkomurhan muistotilaisuuteen. Katynin kylässä 70 vuotta sitten neuvostoliittolaiset kommunistit murhasivat yli 20.000 puolalaista sotavankia. Voi ajatella, että Stalin aiheutti välillisesti vielä tämänkin kommunismin vastustajan kuoleman.
 
Noustuaan Puolan presidentiksi vuonna 2005 Kaczynksi aloitti laajamittaisen kampanjan maansa uudistamiseksi. Laillisuuden puolustajana hän sai mainetta erityisesti työstään lahjonnan kitkemiseksi maasta. Kaczynski toimi voimakkaasti myös entisten kommunistien, kuten tiedustelupalvelun ilmiantajien, isänmaanpettureiden, poistamiseksi valtion viroista.
 
Euroopan Unionin johtohenkilöiden keskuudessa Kaczynskiä pidettiin jonkinlaisena painajaisena. Hän kun piti tinkimättömästi kiinni kotimaansa eduista ja puolusti kansallisvaltioiden itsenäisyyttä. Kansojen sulatusuunia ja liittovaltiokehitystä hän vastusti kovaäänisesti. Onnetonta EU-perustuslakia hän vastusti, vaikka joutuikin lopulta näkemään sen voimaantulon. Luultavasti hyvin moni tavallinen eurooppalainen ajatteli, että onpa onneksi edes yksi mies, joka uskaltaa sanoa, miten kansan syvät rivit tavalliseen maalaisjärkeen nojaten ajattelevat. Minä ainakin ajattelin usein, kunpa meilläkin olisi tällaisia valtiomiehiä!
 
Presidentti Kaczynski oli myös voimakas kristinuskon ja sen perusarvojen puolustaja. Hän puolusti kristillistä avioliittoa ja elämää, Jumalan lahjaa, kaikissa muodoissaan, myös syntymättömän, mutta elävän lapsen elämää. Hän puolusti kristinuskon opettamista kouluissa ja halusi ihmisten saavan tietää Jeesuksesta ja vapauttavasta ilosanomasta – synnit on sovitettu Golgatan ristillä!
 
Lech Kaczynski oli ihminen, joka loi toivoa Eurooppaan kaikille niille, jotka näinä myrskyisinä aikoinakin halusivat rohkeasti puolustaa kansallisvaltioiden itsenäisyyttä, länsimaista kulttuuria ja kristillisiä perusarvoja. Nyt maanosassamme on jälleen vähemmän rakkautta, välittämistä, heikommista huolehtimista ja toivoa paremmasta huomisesta.
 
Lech Kaczynskin jalo esimerkki velvoittaa kaikkia perinteisiin, turvallisiin perusarvoihin turvaavia, kotia, uskontoa ja isänmaata arvossa pitäviä ihmisiä jatkamaan työtään niillä areenoilla, joille itse kukin on asetettu.
 
Miten paljon pilkkaa, vainoa ja häväistystä tämä jalo mies joutuikaan kokemaan elämänsä aikana! Mutta hän piti oman linjansa, kulki pystypäin vastuksista välittämättä.
 
Jeesus sanoo kristityille: ”Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykään rohkeina: minä olen voittanut maailman.” (Joh 16:33).
 
Tämä lause tulee mieleeni myös pohtiessani Lech Kaczynskin elämäntyön henkistä perintöä meille vielä tässä ajassa eläville. Lech Kaczynski on liittynyt perille päässeeseen, riemuitsevaan seurakuntaan. Hänen muistolauseenaan voisi käyttää apostolin sanoja: ”Minä olen hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksun päättänyt, uskon säilyttänyt.” (2. Tim. 4:7)
 
Hänen taistelunsa on päättynyt Kristuksen tähden iankaikkiseen, taivaalliseen voittoon. Mutta meidän, tänne vielä jätettyjen taistelu jatkuu. Tällaiset ylevät esikuvat antakoot kristityille voimia, kun koetamme horjua eteenpäin ristin tiellä.