Tänään Helsingin hovioikeus antoi ratkaisunsa ns. vaalirahajutussa. Samassa vyyhdessä käsiteltiin lukuisia eri kysymyksiä, joista tuomiot annettiin nyt samalla kertaa. 

Mm. kansanedustaja ja moninkertainen ministeri Ilkka Kanerva vapautettiin syytteistä. Käräjäoikeudessä hän oli saanut ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Keskeinen osana Kanervan kohdalla oli väite siitä, että hänelle järjestetyt syntymäpäiväjuhlat olisivat olleet sellainen lahjonta, joka olisi vaikuttanut hänen poliittisessa toiminnassaan tekemiinsä ratkaisuihin. Mitään uskottavaa näyttöä tästä ei esitetty.

Rovaniemen entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen vapautettiin niin ikään kaikista syytteistä. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Ari Ruotsalainen oli kansanedustajaehdokkaana kevään 2007 vaaleissa. Hänen osaltaan syyte kohdistui siihen, että hänen väitettiin vaikuttaneen Rovaniemen kaupungin ja Nova-yhtiöiden yhteistyöhön teollisuushallihankkeessa tämän saamansa vaalituen johdosta.

Mitä pahaa Ari Ruotsalainen sitten teki? Oli edistämässä uuden yrittäjyyden saamista Rovaniemelle. Tuomassa verotuloja ja työpaikkoja rovaniemiläisille. Jos hän olisi lähtenyt tätä hanketta vastustamaan, niin siitä häntä olisi pitänyt arvostella - ja oikein olan takaa. Ja ymmärtääkseni kaikki ne poliittiset päätökset, joita kelkkatehtaan suhteen tehtiin, syntyivät Rovaniemellä poliittisella yksimielisyydellä.

Ari Ruotsalainen pyrki kansanedustajaehdokkaaksi myös vuoden 2011 vaaleihin. Vaalirahakohun takia hän kuitenkin menetti kansanedustajaehdokkuutensa. Olin itse paikalla tuossa kokouksessa, jossa Keskustan Lapin piirin ehdokkaat asetettiin. Muistan, kuinka yleisöstä huudettiin, että "ei tuommosia vaalirahan ottajia tarvita ehdokkaaksi!" - Menin silloin puhujapönttöön ja sanoin, että hankala on menestyksekästä vaalikampanjaa ilman varoja käydä.

Muistan hyvin, kuinka eräs puoluetoveri sanoi minulle, että hyvä mies se Ari on, mutta kyllä sen täytyy nyt vetäytyä, kun on ryvettynyt ja maine on mennyt. Että ei sellaista miestä voi ajatellakaan enää ehdokkaaksi, kun media sitä lyö. Miten heikkoja ja pelkureita jotkut ihmiset ovatkaan! Jos Keskusta alkaa etelän median pillin mukaan tanssia, niin ainoa hyväksyttävä teko on pistää lappu luukulle!

Vaalirahakohua ruokittiin mediaan päin myös Keskustan omista riveistä osana sisäistä valtataistelua. Toivon ja uskon, että tapahtumat ja siihen osalliset selvitetään vielä kerran juuriaan myöten. Kuten Urho Kekkonen on sanonut: "Totuus vapauttaa, ja viisas on se, joka ottaa opin omasta historiastaan oman tulevaisuutensa hyväksi."

Itse olen ollut koko ajan täysin vakuuttunut Ari Ruotsalaisen syyttömyydestä. Kun olen käymissäni keskusteluissa puolustanut häntä ja Lasse Kontiolaa, niin olen saanut monenlaista vinoilua osakseni. Miten helppo ihmisten onkaan liittyä arvostelijoiden kuoroon - varsinkin, kun media on kyllästymiseen saakka ottanut keskustalaisten tekemiset tikunnokkaan. (Joskus kannattaisi miettiä, mitä poliittista väriä toimittajat usein edustavat.)

Toivon, että Ari Ruotsalainen palaa vielä politiikan pelikentille. Maaseutuhenkisenä, kestävien perusarvojen miehenä häntä varmasti tarvittaisiin. Kuten hänen vaalilauseensa vuoden 2007 vaaleissa kuuluikin: "Suora suomalainen, rehti Ruotsalainen!"

Tietysti lahjontarikoksiin on puututtava ja niitä varten meillä onkin olemassa rikoslainsäädäntöä. Mutta niin Kanervaan, Ruotsalaiseen kuin Kontiolaankin kohdistuneita syytöksiä ja varsinkin mediassa käytyä leimaavaa keskustelua minun on vaikea nähdä minään muuna kuin poliittisena ajojahtina.

Suomalainen kansanluonne on tämän asian ympärillä liittyvässä keskustelussa näyttänyt monesti huonoimmat puolensa. Monet ihmiset eivät ole edes tienneet, mistä on kyse, mutta poliitikot ovat niin helppoja maalitauluja, niin haukkua on pitänyt. Huudetaan ja vinoillaan, että siellä ne on "likaista rahaa" ottaneet liikemiehiltä. Kateus ja kauna on saanut sijansa.

Samalla kuitenkin Suomessa ammattiyhdistysliike tukee vasemmistolaista vaalityötä valtavilla summilla. Näillä järjestöillä on paljon myös porvarillisia jäseniä, mutta heidänkin jäsenmaksurahojaan käytetään vasemmistopuolueiden toiminnan tukemiseen. Tässä ei suomalainen media ja julkinen keskustelu tunnu näkevän kovin suurta ongelmaa.

Mutta sen sijaan, jos joku suomalainen yrittäjä haluaa tukea omalla työllään hankkimillaan varoilla niitä ehdokkaita, joiden uskoo edustavan sellaista arvopohjaa kuin he edustavat, niin siinä nähdään jotain kieroa ja likaista. Minun logiikkani ei ylety ymmärtämään tällaista ajatteluketjua.

Keskustan yhteyspäällikkö Lasse Kontiola sai käräjäoikeudessa sakkotuomion. Hän antoi työnantajansa käskystä teknisluonteista apua Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen perustamiseen ja toimintaan, ja häntä syytettiin mm. siitä, että hän olisi ilmoittanut väärät nimet yhdistyksen vastuuhenkilöiksi, siis ns. nukkehallituksen. Koska Lasse Kontiola ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen, jäi se hänen osaltaan voimaan. Moraalisesti hänkin on kuitenkin vastuusta vapaa, sillä hovioikeus katsoi, että kyse ei ollut mistään nukkehallituksesta.

Tämä syytös olikin mielestäni aivan järjetön. Kysehän oli siitä, että kolme henkilöä perusti yhdistyksen nimeltä Kehittyvien Maakuntien Suomi. Yhdistyksen kautta järjestettiin vaalirahoitusta kymmenille kansanedustajaehdokkaille, mutta sillä oli myös muuta toimintaa. Yhdistyksen hallitusta syytettiin nukkehallitukseksi sillä perusteella, että se ei olisi käyttänyt tosiasiallista päätösvaltaa sen suhteen, kenelle rahat annetaan.

Maalaisjärki käyttöön! Ei kai kukaan täyspäinen ihminen oleta, että joku henkilö, joka haluaa antaa tukea vaaleihin, antaa rahan yhdistykselle ja sanoo, että tehkää sillä mitä haluatte! Kyllähän taho, joka haluaa lahjoittaa omia varojaan tärkeäksi katsomansa asian hyväksi, haluaa varmistua, että raha menee juuri sille tai niille ehdokkaille, joita hän haluaa tukea.

Jos käräjäoikeuden päätös olisi pysynyt voimassa, niin sillä olisi ollut kyllä hyvin suuri vaikutus poliittiseen yhdistystoimintaan ainakin vaalityön tukemista osalta.

Esimerkiksi minä toimin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Selkosen Keskitie ry:n puheenjohtajana. Yhdistys tuki Katri Kulmunin vaalityötä. Yhdistys sai jonkin verran rahaa henkilöiltä, jotka halusivat tukea ehdokasta. Raha käytettiin kokonaisuudessaan ehdokkaan vaalikampanjaan, etupäässä lehti- ja televisiomainoksiin. Samalla logiikalla kuin käräjäoikeus katsoi Kontiolan syylliseksi, voisi myös minua syyttää siitä, että olen ollut vain "nukkepuheenjohtaja" ja todellisia vallankäyttäjiä ne henkilöt, jotka antoivat rahaa, koska raha piti laittaa sille ehdokkaalle, jota he kannattivat.

Jokainen politiikassa ja vaalityössä mukana ollut ymmärtää, miten järjetöntä tällainen ajattelu olisi. Yhdistyksellä on täysi vapaus olla ottamatta rahaa vastaan. Mutta kun se ottaa varat, niin tietysti se kanavoidaan sen ehdokkaan hyväksi kuin on rahoittajan kanssa sovittu.

Jos minä olisin vaikkapa antanut Katri Kulmunin vaalityöhön tarkoitetut rahat yhdistyksen puheenjohtajana jonkun muun ehdokkaan vaalityöhön, niin vuorenvarmasti kukaan järkevä ihminen ei olisi halunnut sen jälkeen enää tehdä yhteistyötä yhdistyksen sen enempää kuin minunkaan kanssani.

* * *

Kun vaalirahajuttua käsiteltiin reilu vuosi sitten Helsingin käräjäoikeudessa, niin tarkkanäköisimmät kemijärviläisetkin huomasivat minun vilahtaneen television uutiskuvissa. Muutamat nerokkaat Suomi24-palstan keskustelijatkin ovat viitanneet asiaan ja spekuloineet minun rooliani kyseisessä oikeudenkäynnissä.

En ollut oikeudenkäynnissä asianajajana, kuten jotkut luulivat. Olen koulutukseltani lakimies, mutta en ole asianajaja enkä työskentele sellaisissa tehtävissä, joiden vuoksi minun tulisi osallistua asiamiehen tai avustajan tehtäviin oikeudenkäynneissä.

Olin paikalla, omalla ajalla ja omalla kustannuksella, yhtenä päivänä seuraamassa oikeudenkäyntiä, koska ko. oikeudenkäynti oli yleisölle avointa. Kyseinen päivä oli 9.2.2012, jolloin juttu oli hyvän ystäväni Lasse Kontiolan osalta käsiteltävänä oikeudessa.

* * *

004-normal.jpg

Ari Ruotsalainen, minä ja Lasse Kontiola Rovaniemellä.