Katri.jpg

Katri Kulmuni ilmoitti eilen lähtevänsä ehdolle kesäkuussa käytäviin Euroopan parlamentin vaaleihin. Uutinen oli ilahduttava ja toivoa antava koko puolueen kampanjan onnistumisenkin tähden. Mutta ennen kaikkea siksi, että paitsi eduskunnasta niin erilaisista kansainvälisistä tehtävistä kokemusta saanut ja viittä kieltä sujuvasti puhuva Katri olisi mainio henkilö puolustamaan Suomen ja suomalaisten etuja Euroopan parlamentissa. Erityisesti mitä tulee luonnonvarojemme, kansallisomaisuutemme käyttöön. Tulkaa ystävät ympäri maata mukaan tähän kampanjaan! Tässä kun ei ole vaalipiirijakoa, vaan Katria saa äänestää nyt koko maassa!
Se, että monet entiset europarlamentaarikot ja kansanedustajat, Keskustan ”loiston päiviltä” ovat lähteneet julkisesti tukemaan Katria, kertoo paljon. He tietävät, millaisilla arvoilla ja toimintatavoilla Bryssellissä pärjää – ja myös rakennetaan kansan luottamuksen kautta vahvaa Keskustaa.
Sanoin Katrille joskus vuosia, vuosia sitten: ”Jos haluat muuttaa tätä puoluetta, johda sitä. Jos haluat muuttaa tätä maata, johda sitä.” – Vaikka hieman dramaattisen kuuloinen neuvoni olikin osaksi huumorimielessä esitetty, oli siinä myös totta toinen puoli. Lukuisien muiden lappilaisten tavoin kannustin häntä politiikassa eteenpäin.
On vaikea sanoa, miten asiat olisivat menneet ja mikä Keskustan kannatus ja vaikutusvalta maassamme tänään olisi, jos Katri olisi saanut jatkaa puolueen puheenjohtajana. Elämässä tulee joskus ”mustia joutsenia” eteen. Katri kantoi mitättömästä virheestä maamme oloissa harvinaisella tavalla ryhdikkäästi vastuun ja erosi valtiovarainministerin paikalta. Syntyneessä tilanteessa puoluekokous teki paniikkiratkaisun ja vaihtoi puheenjohtajaa saadakseen gallupkannatuksen nousuun. Tämän jälkeen olemme kuitenkin kokeneet ankaran eduskuntavaalitappion ja puolueen gallupkannatus on entisestään heikentynyt.
Kunnioitan demokratiaa, mutta eri valintojen syitä ja seurauksia on vapaassa maassa voitava myös arvioida. Tietenkin nyt on syytä katsoa eteenpäin peruutuspeilin sijaan. Mutta en silti malta olla toteamatta, että ihmisen mitta punnitaan tappion hetkinä, ei niinkään voittojen päivinä. Moni ”korkealta pudonnut” on kyllästynyt politiikkaan ja hankkinut kallispalkkaisen työn ja mukavan elämän. Katri palasi nurkumatta rivikansanedustajaksi ja katkeroitumisen sijaan keskittyi työhönsä oman vaalipiirinsä hyväksi, mihin äänestäjät olivat antaneet hänelle vahvan valtakirjan. Lähtipä vielä seuraaviinkin eduskuntavaaleihin ehdolle ja tuli jälleen Keskustan ylivoimaiseksi ääniharavaksi Lapissa. Tämä kertoo nöyryydestä kansanvallan edessä ja myös sinnikkyydestä. Molemmat ovat politiikassa tarpeellisia ominaisuuksia.
Keskustalla kuuluu olevan edessään myös puheenjohtajavaali ensi kesänä. Todennäköisesti en ota siihen kantaa ja jos otan, niin teen sen ilman pyyntöjä. Älkää siis kysykö kenenkään kampanjaan mukaan. En usko, että minun kannanotollani tässä edes olisi merkitystä, ja koen, että annoin tällä areenalla kaikkeni ollessani viidesti mukana Katrin puoluekokouskampanjoissa (3 kertaa vpj:ksi ja 2 kertaa pj:ksi). Varmasti monet tuttavani harkitsevat ehdokkuutta, toivon useita ehdokkaita, rehtiä kilpaa ja syvällistä keskustelua puolueen aatteesta ja keskustalaisen kansanliikkeen merkityksestä.