Kaupunginvaltuusto valitsi Arto Ojalan Kemijärven vs. kaupunginjohtajaksi. Hienoa! Kemijärvelle tarvitaan nyt elinkeinoelämästä laajan asiantuntemuksen omaava henkilö, joka ei ole vanhoihin kaavoihin kangistunut.

Päätöstä on uutisoitu yksimieliseksi, mutta äänestäjien kannattaa olla nyt tosi tarkkana. Ensinnäkin kaupunginvaltuustossa tehtiin esitys, jonka mukaan sijaista ei valita, vaan vs. kaupunginjohtajana jatkaisi tekninen johtaja Pekka Koskenranta, joka toimi aikanaan mm. Kemijärven SKDL:n vaalipäällikkönä. Tällaista esitystä kannattivat Kemijärven SDP:n johtomiehet Lauri Haarahiltunen ja Markku Harju.

Sitten valtuusto äänesti, valitaanko Ojalalle varahenkilö. Tämä olisi ollut normaali asia, koska ainahan voi sattua kaikkea, ja varma on aina varmaa. Jos Ojalan tulo estyisi, olisi kuitenkin valittu tehtävään Karjalainen, eikä posti jäisi Koskenrannan haltuun. Mutta valtuustossapa päätettiin äänin 18-16, 1 tyhjä, että varahenkilöä ei valita.

Aikanaan sivistysjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja vakuuttivat, että lukionsiirtoa ei valmistella ja lehtijutussa käytettiin oikein ilmaisua "ei ole ketunhäntää kainalossa". No, tiedämme, mikä sitten oli totuus. Mitä jos joku "tovereista" valittaa päätöksestä ja kaupunginhallituksen enemmistö päättää olla panematta päätöstä toimeen. Tällöin Pekka Koskenranta jatkaa kaupunginjohtajana. Tämähän olisi turvallisin vaihtoehto niille pikkupoliitikoille, jotka pelkäävät valtansa horjuvan, jos Kemijärvelle saadaan vihdoinkin todella osaava henkilö.

Päätös jättää varahenkilö valitsematta oli todella omituinen ja jättää ilmaan monia kysymyksiä. Kyse ei taida olla ihan siitä, miltä näyttää. "Ei tullut vielä vallankumousta", totesi eräs toveri-valtuutettu toiselle. Koskahan tulee? Äänestäjät, nyt kannattaa todella katsoa, millaista työtä valtuutetut tekevät. Elämme aikaa, jolloin ehdokkaat liikkuvat paikasta toiseen, kättelevät, hymyilevät, soittelevat ihmisille ja vaikkapa kiertävät paikallisia kauppoja äänestäjien tapaamisen toivossa. Mutta selvittäkää aina, mitä hymyilevien kasvojen taakse kätkeytyy.

Kaupunginjohtajalle varahenkilö (Ojalan kieltäytymisen varalle), es. Tarja Perälä
Aulikki Imporanta, Kaarlo Jankkila, Tuulikki Juujärvi, Tarja Kaisanlahti, Paavo Kauhanen, Antti Kerkelä, Irma Kortelainen, Timo Kyyhkynen, Ann-Christine Lampela, Ahti Majava, Eino Majava, Veikko Niemelä, Tarja Perälä, Kaarina Soppela, Juhani Tapio, Teija Tohmola

Ei varahenkilöä, es. Mauno Kerkelä
Urpo Alakurtti, Lauri Haarahiltunen, Markku Harju, Matti Hietanen, Eila Hyvönen, Kauko Jaakkola, Kaisa Juujärvi, Mauno Kerkelä, Juha Ketola, Martti Kinnunen, Teemu Kostamovaara, Jarkko Kotilaine, Lauri Luttinen, Markus Mustajärvi, Heikki Nivala, Juha Pikkarainen, Hannu Vihriälä

esityksen takana oli siis Kemijärven vasemmisto kokonaisuudessaan sekä joukko porvarillisilta listoilta valittuja valtuutettuja + sitoutumaton Hietanen

Tyhjää

Onni Juujärvi (joka äänesti tyhjää myös mm. Pelkosenniemen kuntaliitosasiassa)

Poissa
tuttuun tapaansa Veera Pikkarainen