Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on isänpäivä 14.11. - Joissakin seurakunnissa äänestys jatkuu vielä maanantaina. Meillä Kemijärvellä äänestys päättyy kuitenkin jo sunnuntaina, joten tuloksia voidaan odotella julkaistavaksi sunnuntai-iltana. Äänestys tapahtuu kirkossa. Jumalanpalveluksen jälkeen aloitetaan äänestys ja kirkko on auki klo 18 saakka eli sinne asti on mahdollista antaa äänensä.

Kemijärvellä ennakkoäänestys oli viime kertaa nähden varsin vilkasta. Kun viimeksi ennakkoääniä annettiin yhteensä alle 500, niin nyt niitä kertyi yli 1200! Väkiluku on sitä paitsi nyt pienempi kuin viime vaaleissa, vuonna 2006. Äänestysprosentti on ennakkoäänestyksen jälkeen 19,5 %, kun se oli viimeksi yhteensäkin vain 14,6 %.

Syynä äänestysvilkkauden kasvuun Kemijärvellä oli ensinnäkin se, että äänestyspaikat vietiin "kansan pariin". Erityisesti K-Supermarket KauppaPaikassa eli Koivuniemellä äänestäjiä kävi runsaasti. Toinen syy on luultavasti ollut se, että Kemijärven seurakunnan asioista on käyty vilkasta julkista keskustelua kuluneen vuoden aikana. Ja kolmas syy on todennäköisesti ollut se mediapyöritys johon kirkko ylipäätään on Suomessa joutunut.

Myös Rovaniemellä on äänestysvilkkaus kasvanut selvästi. Olen Rovaniemelläkin ollut keräämässä ehdokkaita. Minulla on ollut paikallislehdissä muutamia ilmoituksia yhdessä rovaniemeläisen ehdokkaan Susanna Viitalan kanssa. Olemme erilaisia ihmisiä, mutta meillä on tiettyjä yhteneväisiä ajatuksia kirkon suhteen. Korostamme, että kirkolla on oikeus ja velvollisuus puolustaa kristillisiä perusarvoja ja opettaa niitä myös lapsille. Siinä on Suomen kansan murtumaton kivijalka. Olemme myös sitä mieltä, että kristillinen avioliitto kuuluu miehelle ja naiselle. Siitä kristillisen kirkon on pidettävä rohkeasti kiinni, huusipa maallistunut maailma mitä tahansa. Kristilliset perusarvot ovat kaikkina aikoina kestävä perusta elämälle ja kirkolle.

Toivon, että mahdollisimman moni, joka ei ole vielä äänestänyt, käyttää äänioikeuttaan sunnuntaina. Ei ole iso vaiva mennä kirkkoon ja ottaa kantaa, kuka hoitaa yhteisiä asioitamme seuraavat neljä vuotta. Äänestäminen ei ole minulle koskaan ollut vain oikeus, se on ollut myös velvollisuus.