Alleoleva kirjoitukseni julkaistiin tänään Koillis-Lappi -lehdessä.

 

Ajatuksia kuluneelta vuodelta

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tarkoitukseni oli laatia vielä kirjoitus koskien Kemijärven uutta kaupungintaloa, joka on niellyt kohtuuttomasti verovarojamme. Päätin laatia kirjoituksen käsitellen myös muita seikkoja, sillä kuluneena vuonna on tapahtunut myös paljon positiivisia asioita. Vastustin rakentamista monien kuntalaisten tavoin, mutta vanhassa valtuustossa ei ollut kuin kuusi vastustivat. Toivoa sopii, että ne väitteet, joilla rakentamista perusteltiin, toteutuvat. Nimittäin että kaupungin virkamiesjohto ja luottamusmiehet nyt työskentelevät tehokkaammin uusissa, hienoissa tiloissa. Toivottavasti myös kuntalaisille järjestetään avoimien ovien päivä, jotta pääsevät edes näkemään, mihin heidän rahojaan on käytetty.

 

Ja miten on sen nimikilpailun laita? Virallista sellaista tuskin järjestetään, mutta kuntalaisten parissa on jo monia hauskoja nimityksiä keksitty. Ceausescun palatsin lisäksi olen kuullut ainakin puheita Mausoleumista ja Kremlistä. Haluan uskoa kuitenkin, että kehitys avoimen demokratian puolesta kulkee vihdoin siihen suuntaan, että nämä nimitykset eivät ainakaan täysin ole sopivia omaan hallintokulttuuriimme.

 

Kuluneen vuoden puhutuin päätös paikallistasolla varmastikin oli kouluverkkokysymys, joka ratkesi juhannuksen alla onnistuneesti, tosin sivistyslautakunnan lukion remonttipäätöstä vielä kaupunginhallituksen enemmistö joutui tarkistamaan. On mielenkiintoista, että ennen päätöstä maalailtiin kuvaa siitä, kuinka taloudellisesti kestämätön äitini valtuustossa esittämä ratkaisumalli on. Mitään kunnollisia laskelmia ei kuitenkaan koskaan esitetty. Tunnekysymys tämä taisikin olla vastapuolelle.

 

Suuri kiitos täytyy antaa meidän keskustanuorten valtuutetuille, Teija Tohmolalle ja Petra Uusisalmelle. He ovat tehneet työnsä tunnollisesti, sinnikkäästi, ajoin kovankin paineen alla.  Nuorille annetut äänet eivät ole menneet hukkaan. Tiedän, että täällä on sellaisiakin ihmisiä, joiden mielestä nuoret eivät ymmärrä mitään, varsinkaan kouluasioista. Heille sanon – koirat haukkuu, karavaani kulkee!

 

Hyvä päätös oli myös yksityisteiden aurauksen avustamisen jatkaminen, mikä päätös loppujen lopuksi syntyi. Kun maaseudulta ovat jo kaikki muut palvelut lähteneet, niin ei sentään vähennetä tätä viimeistä. Se on tärkeä keskustalaisista arvoista lähtevä asia. Jos Keskustassa esiintyy joskus yksityisteiden aurausta vastustavia ajatuksia, niin niiden esittäjiä ei merkittävillä luottamuspaikoilla tarvita!

 

Ilolla olemme saaneet tänä vuonna ottaa vastaan monia hyviä asioita paikkakunnallemme. Yksi niistä on katukuvassammekin usein havaittava Taivaan tulet -televisiosarjan tuotanto. Varmasti jokainen paikkakuntalainen on äärimmäisen kiitollinen Kari Väänäselle tästä hienosta hankkeesta. Toinen merkittävä tapahtuma on uuden hotellin tuleminen Suomulle. Kunpa Suomu nyt lähtisi reippaaseen nousuun!

 

Presidentinvaalien jälkeen siintävät jo eduskuntavaalit horisontissa. Kyllähän kansanedustaja Mustajärven rinnalle nostaisi täältä Itä-Lapista mielellään myös keskustalaisen. Mutta epäilenpä vahvasti, ettemme näiltä selkosilta niin häikäisevää kykyä löydy, että läpi menee. Jos kaupunginjohtaja Korva olisi viime vaaleissa ryhtynyt ehdokkaaksi, olisi hänen taakseen saatu varmasti paljon kannatusta.

 

Kuka on minun ehdokkaani eduskuntaan ensi vaaleissa? Tietysti itsenäisyysmies, tohtori Paavo Väyrynen – jos hänet vain saadaan Brysselistä houkuteltua tänne kotimaan kentille!

 

Lopuksi vielä muutama sana paikallislehti Koillis-Lapista, eri tahothan valitsevat pian ilmoituslehtiä ensi vuodelle. Koillis-Lappi-lehden olemassaolo on sananvapauden elinehto tällä seutukunnalla. Se tarjoaa mahdollisuuden myös kriittiselle kansalaiskeskustelulle. Se luetaan tarkasti, sen kautta ilmoitukset erottuvat. Koillis-Lappi ei voi myydä ilmoitustilaa aivan pilkkahintaan, vaikka kyseessä onkin hyvin edullinen lehti, sillä sen täytyy työllistää ihmisiä. Nämä ihmiset tuovat verotuloja kaupunkiimme, kirkollisverojakin! Valintoja tehdessä on huomioitava myös nämä eettiset näkökohdat.

 

Janne Kaisanlahti