1270095.jpg
Kaarina Soppela valittiin Kemijärven ylimpään johtotehtävään - ensimmäisenä naisena!

Tenttiin lukemiseni on sujunut niin huonosti tähän saakka, että saan huonon omantunnon kaikesta tekemisestäni, jos en istu tenttikirjan ääressä. Nyt on kuitenkin kotiseutuani kohdannut niin juhlava hetki, että se ansaitsee muutaman kommentin.

Tänään 5.2.2008 pidetyssä Kemijärven kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutettu Kaarina Soppela valittiin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Tänään on ns. Amerikan "Supertiistai" presidentivaalien esivaalien johdosta, mutta oli tämä Kemijärvellekin eräänlainen "supertiistai". Tämä päivä oli historiallinen päivä, sillä Kemijärven vuodesta 1648 alkaneen hallinnon historian aikana ylintä tehtävää kaupungissa on hoitanut aina mies. Tänään todella tehtiin historiaa ja minä, syntyperäisenä kemijärveläisenä miehenä, olen siitä hyvin ylpeä.

Tietystikään Kaarina Soppelaa ei valittu tähän tehtävään siksi, että hän on nainen. Kemijärveä kohdannut kriisi sellutehtaan loppumisen johdosta ajoi kaupunkimme siihen pisteeseen, että tarvittiin kyvykkäimmät voimat työhön yhteisen kotiseudun puolesta. Valtuuston puheenjohtaja on ylin luottamustehtävä kunnassa. Kaarina Soppelan yli 40 vuotta kestänyt työura Kemijärven kaupungilla, lopulta johtotehtävissä, sekä vuodesta 1981 alkanut kunnallispoliittinen toiminta ovat tuoneet henkisen pääoman, jota nyt tarvitaan. Ja ehkä sillä verenperintönä saadulla sitkeydellä on myös jotain merkitystä, Kaarina Soppelan isoisä oli eräs maakuntamme merkittävimpiä kunnallismiehiä. Ja Kaarina itsekin sai jo 1980-luvulla nimitykset Rautarouva ja Kemijärven Thatcher, joita edelleen käytetään yleisesti.

Ei ole mikään salaisuus, että Keskustan sisällä on ollut syviä ristiriitoja Kemijärvellä, mutta kokeneen ja kyvykkään naisen taakse yhdistyi nyt lähes koko Keskustan ryhmä. Valtuuston kokouksen menon perusteella voi tehdä havainnon, että tämän tomeran ja varmasti keskustalaisen naisen valintaa Keskustan ryhmässä vastusti vain kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala sekä väistymään joutunut valtuuston puheenjohtaja. Kun hekin luopuivat lopulta sinällään merkityksettömästä esityksestään tehdä suhteellinen vaali, tuli Kaarina Soppelan valinnasta yksimielinen.

Kuten tunnettua, minä olen usein täysin julkisesti ollut eri mieltä Kaarina Soppelan kanssa erinäisistä paikallispolitiikan kysymyksistä. Mutta en ole milloinkaan kyseenalaistanut hänen kykyjään ja kunnallishallinnon tuntemustaan. Hänen poliittinen värinsä tunnetaan myös hyvin. Se ei ole punainen, ei piilossakaan. Eräässä lehtihaastattelussa hän mainitsi arvostavansa suomalaisista poliitikoista eniten Urho Kekkosta ja Paavo Väyrystä.

Ja tuleehan kemijärveläiseen politiikkaan nyt väriä! Kaarina Soppela ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Kuulemma hän oli avauspuheessaan todennut mm. ettei hän muistuta edeltäjiään, sillä hän on räiskyvä ja räväkkä. Sellaista, sanoisinko show-meininkiä, vähän tarvitaankin, ettei elämä aina ole niin harmaata.

En malta olla huomauttamatta, että Kemijärvellä on eräitä merkittäviä paikkoja vaihtunut lähikuukausina. Joulukuussa suurimman puolueen kunnallisjärjestön puheenjohtaja vaihtui, niin ikään miehestä naiseksi. Tänään valtuuston kokouksia alkoi emännöidä Kaarina Soppela. Mikähän on seuraava merkittävä paikka joka vaihtuu? Sanotaanhan, että ei kahta ilman kolmatta. No, ehkä se vaihdos tehdään vasta vaalien jälkeen. Tärkeää kuitenkin on, että luottamustehtäviä kierrätetään. Jos on liian pitkään samassa tehtävässä ja pyrkii hamuamaan kaiken vallan itselleen, niin se valta menee niin valitettavan helposti päähän ja syntyy käsitys siitä, että on itse edustamansa yhteisön henkilöitymä. Kukaan ihminen valitettavasti ei ole niin täydellinen, että joka asiassa onnistuisi, siksi diktatuurit eivät yleensä toimi.

Kemijärvi on niin suurissa vaikeuksissa, että sisäisiin riitelyihin ei ole varaa. Kaikki voimat tarvitaan työhön työpaikkojen puolesta. Siinä työssä tarvitaan erilaisia osaajia ja uusi valtuuston puheenjohtaja on varmasti talkoissa tarpeen.